Kanada Gıda Denetim Kurumu (Canada Food Inspection Agency – CFIA) tarafından yapılan 1 Haziran 2023 tarihli bildirim ile ülkemiz menşeli hassas su ürünlerinin Kanada’ya girişi yasaklanmıştır.
Diğer taraftan, CFIA’nın Hassas Su Ürünleri Türleri Listesinde (https://inspection.canada.ca/en/animal-health/aquatic-animals/diseases/susceptible-species) yer almayan türler için ihracat sertifikası gerekmemektedir. Buna ilaveten, söz konusu listede yer alan türler için de, ürün güvenli formda olduğunda (içi boşaltılmış balıklar, fileto, tütsülenmiş, tuzlanmış, salamura edilmiş veya kurutulmuş gibi) ihracat sertifikası aranmamakta, dolayısıyla Kanada’ya ihracatına bir engel bulunmamaktadır.
Yasaktan en fazla etkilenen ve Türkiye’den Kanada’ya ihracatta başlıca ürünler olan cansız ve içi boşaltılmamış levrek (sea bass) ve çipura (gilthead bream) türlerinin sertifikalandırılması konusunda CFIA ile Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı arasında çok sayıda yazışma yapılmıştır.
8 Eylül 2025 tarihi itibarıyla Türkiye menşeli, gıda hizmetleri ve perakende satış amaçlı, cansız, içi boşaltılmamış, başlı veya başsız levrek ve çipura ürünlerinin “girişi yasaklı” statüsü değiştirilerek ithalatına izin verilmiştir. Alınan bildirime buradan ulaşılabilmektedir:
Bu çerçevede, gerekli sertifikanın düzenlenerek Kanada’ya içi boşaltılmamış levrek ve çipura ihracatı mümkün hale gelmiştir. Uluslararası İlişkiler ve Ticarette Teknik Engeller Dairesi Başkanlığı (DTÖ Türkiye TBT Bilgi, Bildirim ve Temas Merkezi)
Ticaret Bakanlığı- Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü
|