T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Haberler

Kanada’da Ön Ambalaj Besin Değeri Etiketlemesine İlişkin Düzenlemelerin 1 Ocak 2026 Tarihinde Yürürlüğe Girmesi Hakkında Duyuru

Teknik Engel

Kanada’da Ön Ambalaj Besin Değeri Etiketleme düzenlemeleri (front-of-package (FOP) nutrition labelling regulations) için geçiş süreci 31 Aralık 2025 tarihinde sona ermektedir. 1 Ocak 2026 itibarıyla gıda etiketlerinin yeni ön ambalaj etiketleme gerekliliklerine uyması gerekmektedir. Ancak, bu tarihten önce ithal edilen, Kanada’da üretilen veya perakende noktalarında paketlenen ürünler satılmaya devam edebilecektir.

1 Ocak 2026 tarihinden sonra, denetimlerde uyumsuzluk tespit edilirse, ilgili firmaya uyumsuzluğun niteliğine göre belirlenmiş süre içinde düzeltici işlemleri tamamlaması için zaman tanınacaktır.

Bu düzenlemeler, doymuş yağ, şeker ve/veya sodyum oranı yüksek kabul edilen önceden paketlenmiş ürünler için paketin ön yüzünde besin sembolü şeklinde yeni etiketleme gereklilikleri öngörmektedir ve bu ürünlerin tüketiciye daha görünür uyarılarla sunulmasını amaçlamaktadır.

Dolayısıyla, Kanada’ya özellikle doymuş yağ, şeker ve/veya sodyum oranı yüksek gıda ihracatı gerçekleştiren firmalarımızın bu yeni etiketleme kurallarını dikkate alması gerekmektedir.

Bu konuda Kanada Gıda Denetleme Kurumunun 17 Kasım 2025 tarihinde yayımlanan duyuruya aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir.

https://inspection.canada.ca/en/food-labels/labelling/nutrition-labelling-regulations

Kanada Sağlık Bakanlığının 20 Temmuz 2022 tarihinde yayımlamış olduğu söz konusu değişikliklerin özetine ilgili linkten erişilebilmektedir.

Ön Ambalaj etiketlemesine ilişkin söz konusu değişiklikler şunlarla ilgilidir:

  • Doymuş yağ, şeker ve/veya sodyum içeriği yüksek olan paketlenmiş ürünler için ambalaj ön yüzünde besin değeri sembolü şeklinde yeni etiketleme gereklilikleri
  • Doymuş yağ, şeker ve sodyumla ilgili sağlık beyanları ve besin içeriği beyanları için yeni kısıtlamalar
  • Besin içeriği beyanları tablosunun yürürlükten kaldırılması ve Gıda ve İlaç Mevzuatı'na referans olarak dahil edilmesi
  • Diğer tatlandırıcılarla uyumlu olması için bazı yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar için etiketleme gerekliliklerinde değişiklikler
  • Gıdalarda kısmen hidrojene yağların kullanımının tutarlı bir şekilde yasaklanmasını sağlamak için hidrojene yağ veya sıvı yağlara ilişkin tanımlar ve referanslar
  • İnek sütü, keçi sütü ve margarinde D vitamini takviye seviyelerinin artırılması

 

Uluslararası İlişkiler ve Ticarette Teknik Engeller Dairesi Başkanlığı (DTÖ Türkiye TBT Bilgi, Bildirim ve Temas Merkezi)
Ticaret Bakanlığı- Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü