8 Eylül 2025 tarihi itibarıyla Türkiye menşeli içi boşaltılmamış levrek ve çipura ürünlerinin “girişi yasaklı” statüsünün değiştirilerek Kanada’ya ithalatına izin verildiği bildirilmiştir.
Konuya ilişkin Kanada Gıda Denetim Kurumu (Canada Food Inspection Agency – CFIA)’ndan 9 Eylül 2025 tarihinde alınan bildirimde, Türkiye’den Kanada’ya yönelik yetiştirilmiş (cultured) ölü levrek (European seabass) ve çipura (gilthead seabream) ihracatına ilişkin yeni bir hayvan sağlığı ihracat sertifikasının kabul edildiği, bu sertifikanın hemen yürürlüğe girdiği ve ithalat koşulları ile belge talimatlarının AIRS sistemine (https://inspection.canada.ca/en/importing-food-plants-animals/airs) işlendiği belirtilmiştir. Ayrıca, söz konusu ürünleri ithal edecek firmaların Safe Food for Canadians lisansına sahip olmaları ve ilgili mevzuat hükümlerine uymaları gerektiği ifade edilmiştir. Uluslararası İlişkiler ve Ticarette Teknik Engeller Dairesi Başkanlığı (DTÖ Türkiye TBT Bilgi, Bildirim ve Temas Merkezi)
Ticaret Bakanlığı- Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü
|