T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Sri Lanka

Sri Lanka

Genel Bilgiler

Sri Lanka Ticaret Bilgi Portalı (https://srilankatradeportal.gov.lk/), Sri Lanka'ya ithalat için gerekli tüm bilgilerin yer aldığı Ticaret Bakanlığına ait portaldır.
 Sri Lanka Gümrükler Genel Müdürlüğü Maliye Bakanlığı'nın altında faaliyet göstermektedir.  Gümrük Yönetmeliği kapsamında verilen yetkiler ve ayrıca ilgili diğer mevzuatlar aracılığıyla faaliyet göstermektedir.(https://www.customs.gov.lk/)
Ürün bazında ithalat vergilerine ilişkin bilgilere ise https://www.customs.gov.lk/customs-tariff/import-tariff/  adresinden ulaşılabilmektedir. (Tarife Rehberinde belirtilen ücretlere ek olarak, her bir gümrük beyannamesi için 250 LKR bilgisayar ücreti, konteynerli yük başına 100 LKR mühür ücreti ve sadece tam konteyner yükleri için 1600 LKR fazla mesai ücreti alınmaktadır.)
Ayrıca Sri Lanka’ya ithal edilen ürünlerin teknik düzenlemelere uyması zorunludur. Zorunlu İthalat Denetim Planının (CIIS) amacı, bu plan kapsamında ithal edilen ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen ürünlerin yakından izlenmesini ve ilgili Sri Lanka Standart Spesifikasyonuna (SLS) uygunluğunun değerlendirilmesini sağlamak ve Sri Lanka Gümrük Departmanına gönderilerin eşyaların serbest bırakılması konusunda tavsiyelerde bulunmaktır. Bu zorunlu ithalat denetim planı, 1969/1 sayılı İthalat ve İhracat Kontrol Yasası uyarınca 29 Mart 2018 tarihli 2064/34 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ulusal sağlık ve güvenlik gereklilikleri temelinde belirlenen 122 ürüne uygulanır. (https://www.customs.gov.lk/wp-content/uploads/2024/08/Consolidated-Import-Control-List-28.06.2024.pdf) Anılan düzenleme kapsamında, ithal edilecek söz konusu ürünlerin ilgili Sri Lanka standartlarına uygunluğu kontrol edilmektedir. SLSI, ihracatçı ülkenin ulusal akreditasyon kuruluşu tarafından akredite edilmiş laboratuvarlar tarafından verilen sertifikaları kabul etmektedir. SLSI ayrıca ihracatçı ülkenin ulusal standartlar kuruluşu tarafından verilen kalite sertifikalarını veya kayıtlı üreticiler tarafından verilen sertifikaları da kabul etmektedir. Tüm bu gönderiler rastgele kontrollere tabidir. Sertifikası olmayan ürünler örneklenerek test edilir. SLSI, Sri Lanka'daki test laboratuvarları için akreditasyon uygulamasını da yürütmektedir. SLSI akreditasyonu gönüllülük esasına dayanmaktadır ve laboratuvarları test ve kalibrasyon laboratuvarlarının yeterliliği için ISO/IEC 17025 genel gerekliliklerine uygunluk açısından akredite etmektedir.
Sri Lanka’nın mal ithalatında online olarak ithalatçı kaydı gerekmekte olup, online kayıt için https://ereg.customs.gov.lk/registrations/login ve https://www.customs.gov.lk/about-us/directorates-and-divisions/specialized-services-directorate/tin-vat-cha-registration-units/ bölümlerinin ziyaret edilmesi gerekmektedir.

Karantina İşlemleri

Belirli ürün türleri için İthalat ve İhracat Kontrol Bölümü olan  DIEC'ten ithalat lisansı almak gerekir. Bir ürün lisansa, belirli sağlık/bitki sağlığı veya teknik önlemlere tabi değilse, doğrudan Gümrük'e bir beyan sunarak ürünün ithalatına devam edilebilmektedir. Detaylı bilgiye https://srilankatradeportal.gov.lk/index.php?r=searchProcedure/view1&id=1 ulaşılabilmektedir. İthal edilecek mallar sağlık ve bitki sağlığı önlemlerine tabiyse, bu ürünlerle ilgili özel düzenlemelere uyulması gerekecektir. Uyulacak prosedürlere ilişkin bilgilere https://srilankatradeportal.gov.lk/index.php?r=SearchProcedure/index ve https://srilankatradeportal.gov.lk/index.php?r=tradeInfo/index web sitelerinden ulaşılabilmektedir.  

Etiketleme

Sri Lanka hükümetinin 14 Şubat 2023 ve 27 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazetelerde yayımladığı Yeni Gıda (Etiketleme ve Reklamcılık) Yönetmelikleri (2022) ne göre 01 Ocak 2025 ten geçerli olmak üzere ürün adı üç dilde (İngilizce, Sinhala ve Tamilce) kalın harflerle yazılmalıdır. Marka adı ise bu dillerden en az birinde yazılmalıdır. İthal edilen gıda ürünleri için menşe ülke, ithalatçının adı ve adresi görünmelidir. Gıdalar toplu olarak ithal edildiğinde ve yeniden paketlendiğinde, paketlerin tüm etiketleri silinmez mürekkep veya boya ile büyük ve kalın harflerle yazılmalıdır. Konteyner kargoda elleçlemenin dikkatli yapılması için ağırlık, ağırlık merkezi ve askı veya tutma noktaları işaretlenebilir. Sri Lanka'ya gönderilen mallar ısıya, neme ve sert elleçlemeye dayanacak şekilde iyi paketlenmiş olmalıdır. Nakliye işaretleri, alıcı sipariş numarasını ve giriş limanını göstermelidir.  Üretim ve yeniden paketleme tarihi de etiketin üzerinde yer almalıdır.
Genetiği Değiştirilmiş Ürünlerin de etiketlerin üzerinde belirtilmesi zorunlu olup,
Sri Lanka’ya gönderilecek gıda ürünlerinin detaylı tüm etiketleme kurallarına Sağlık Bakanlığının Gıda Kontrol İdare Biriminin https://eohfs.health.gov.lk/food/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=159&lang=en adresinden ulaşılabilmektedir.

Bitki Sağlığı Önlemleri

Sri Lanka’daki gıda denetimi Sağlık Bakanlığı'nın sorumluluğundadır. Bu konuda yasal dayanak 1980 tarihli 26 sayılı Gıda Kanunu'dur. Sri Lanka'ya ulaşan gıdaların insan tüketimi için güvenli olmasını sağlamak amacıyla, Sri Lanka Sağlık Bakanlığı'na bağlı Gıda Kontrol İdaresi Birimi (FCAU) tarafından sınırda gıda ithalat kontrol prosedürleri uygulanmaktadır. (https://eohfs.health.gov.lk/food/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=136&lang=en)
 
Hayvan Sağlığı ve Üretimi Bakanlığı'nın kontrolünde olan canlı hayvanlar, çiğ et ve yemler ile Tarım Bakanlığı Bitki Karantina Dairesi Başkanlığı tarafından kontrol edilen bitkisel ürünler hariç olmak üzere tüm Gıda Maddelerinin kontrolünü düzenler. Bu düzenleyici amaçlar doğrultusunda da ithal edilen tüm gıda ürünleri Yüksek Riskli Gıdalar (Balık, süt, et ve yumurta), Orta Riskli Gıdalar (İşlenmiş hayvansal ürünler) ve Düşük Riskli Gıdalar (Tahıl bakliyat, meyve ve sebze ürünleri) olmak üzere 3 kategoriye ayrılmıştır.  
 
Helal Belgelendirme

Sri Lankada Helal sertifikasyonu, Helal olarak sertifikalandırılan ürünlerin özelliklerinin ve kalitesinin İslami gerekliliklere uygun olduğunu onaylayan Helal Değerlendirme Konseyi (HAC) gibi bağımsız ve yetkili bir sertifika kuruluşu tarafından gerçekleştirilen bir işlemdir. Sri Lanka makamları tarafından Helal Sertifikası alınması gerekli değildir.
HAC, Sri Lanka'da Helal standartlarına ilişkin profesyonel ve uluslararası kabul görmüş uyumluluk denetimlerini onaylayan ve yürüten tek kuruluştur.
Kuruluş ayrıca, Sri Lanka Standartları Enstitüsü tarafından ISO 9001: 2015 Kalite Yönetim Sistemi (QMS) sertifikasına sahiptir.
Konsey, GSO 2055-2:2015 ve ISO/IEC 17065:2012 standartlarına göre Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) Akreditasyon Merkezi (BAE, Suudi Arabistan, Katar, Umman, Bahreyn, Kuveyt) tarafından akredite edilmiş olup, JAKIM (Malezya), MUI (Endonezya), ESMA (BAE), MUIS (Singapur), CICOT (Tayland) gibi önde gelen otoriteler tarafından küresel çapta tanınmaktadır.
Sri Lanka’da Müslümanlara yönelik olarak hizmet ve üretimlerinde helal standartlarını uygulayan şirketleri belirleyen Helal Logosu (https://www.hac.lk/en/about-hac/halal-logo) kullanılmakta olup, helal sertifikası almak için gereken prosedürlere https://www.hac.lk/en/halal-certification/schemes-requirement adresinden ulaşılabilmektedir. Sri Lanka’da çoğunlukla restoran, otel ve hayvansal ürünlerin üretim faaliyetini gerçekleştiren işletmeler tarafından tercih edilen sertifikaya sahip markalara da https://www.hac.lk/en/certified-brands/consumer adresinden ulaşılabilmektedir.