T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Madagaskar

Madagaskar

Bureau des Normes de Madagascar (BNM), Madagaskar'da Ulusal Standardizasyon/Kalite Politikasının uygulanmasından sorumlu Ulusal Standardizasyon Kuruluşudur.BNM, ürün, mal ve hizmetlerinin kalitesini kontrol etme ve yönetme konusunda şirketlere ve operatörlere destek olmak ve onlara eşlik etmek amacıyla standardizasyon ve kalite güvencesi çalışmaları yürütmek üzere oluşturulmuştur.BNM, Sanayileşme ve Ticaret Bakanlığı (MIC) ile yakın iş birliği içinde çalışmakta ve ayrıca bazı önemli tarımsal ihracatlar (vanilya, karanfil, litchis gibi) için özel ulusal standartlar geliştirmektedir.Bureau des Normes de Madagascar (BNM), aşağıdaki belgeleri yönetmektedir:

  • Ulusal standartlar
  • Yabancı standartlar
  • Bölgesel standartlar
  • Uluslararası standartlar
  • Dergiler ve süreli yayınlar
  • Diğer yayınlar

Mart 2015 itibariyle, ithalat ve ihracat da dahil olmak üzere Madagaskar'da yürürlükte olan tüm standartların ve teknik düzenlemelerin bir envanterinin oluşturulması amacıyla BNM oluşturulmuştur. Envanter kapsamında gıda, parafarmasötikler, tütün ürünleri, kozmetikler, çevreye zararlı ürünler, tıbbi cihazlar vb. gibi insan ve hayvan sağlığı, güvenliği vb. üzerinde potansiyel etkisi olan tüm ürünleri kapsayacak şekilde geniş bir biçimde ele alınmıştır.

Bureau of Standards of Madagaskar (BNM)

B.P. 1316  06 Bis, Rue Rainandriamampandy - Soarano, Antananarivo 101

Tel : +261 20 22 279 70

E-mail : bnm@mcc.gov.mg

Ticaretten sorumlu Bakanlık düzeyindeki Service de la Qualité et du Conditionnement (SQC), ticaretin teknik engelleri ile ilgili sorularla ilgilenen yetkili makamdır. SQC, uygunluk değerlendirme prosedürleri, bitkisel kaynaklı tarımsal ürünlerin ve gıda maddelerinin kalitesi ile paketleme, işaretleme ve etiketleme gereklilikleri ile ilgili yasal ve düzenleyici metinlerin detaylandırılmasından, dağıtılmasından ve uygulanmasından sorumlu kuruluştur.İlgili teknik bakanlıklar (Tarım, Hayvancılık, Ormancılık, Balıkçılık) tarafından yapılan testlere ek olarak, tüm gıda veya bozulabilir ürünler (katkı maddeleri ve tatlandırıcılar dahil) aynı zamanda iki ayrı laboratuvar muayenesi incelemesini içeren diğer iki prosedüre tabidir.

Bugün, Madagaskar Standartlar Bürosu'nun katılımı olmadan bazı düzenleyici kurumlar tarafından zorunlu standartların ilan edilmesi çok yaygın bir uygulama değildir.

Sanayileşme ve Ticaret Bakanlığı (MIC)

Service de la Qualité et du Conditionnement (SQC)

Door N°  202 6 Rue Wast Ravelomoria - Ambohidahy – Antananarivo

 Tel : +261 34 30 800 69

 Web: https://www.mic.gov.mg/

Ulusal bir akreditasyon kurumu yoktur.Fransız Akreditasyon Komitesi (COFRAC), Madagaskar ürünlerinin belirli ithalatçı ülkelerin uluslararası gereksinimlerine uygunluğunu sağlamak ve diğerlerinin yanı sıra resmi hizmetleri ve/veya laboratuvarlarını akredite etmek için kullanılmaktadır.Madagaskar SADC (Güney Afrika Kalkınma Topluluğu)’a üye olmuş olup, bu birlik nezdinde ülkede mukim SGS Madagaskar Sarl şirketi ISO / CEI 17025'e göre akredite edilmiştir. Bununla birlikte, 2009'dan Nisan 2020'ye kadar SADCAS, SGS Madagaskar'ın tekstil laboratuvarının ISO/IEC 17025 standardına göre akreditasyonu yoluyla Madagaskar dahil 13 SADC Üye Devletindeki 136 kuruluş için 168 akreditasyon sertifikası vermiştir.

SGS Madagascar Sarl

Immeuble Ariane 5.A-Enceinte GALAXY ANDRAHARO-Antananarivo

Tel : +261 20 23 564 14

E-mail : SGSAntananarivo@sgs.com

Ürünlerin güvenilirliğini garanti altına almak için gıda ürünleri ve diğerleri için sıhhi sertifikanın yanı sıra menşe belgesinin ibraz edilmesi de esastır. Örneğin, gıda ürünlerinin kalitesini garanti altına almak için yeni bir laboratuvar kurulmuştur. Bu mikro laboratuvar 08 Nisan 2021'de Madagaskar Pasteur Enstitüsü'nde açılmıştır. Madagaskar Pasteur Enstitüsü'nün (IPM) Gıda ve Çevre Hijyeni Laboratuvarı ürünlerin üzerinde sağlığa zararlı kalıntıların tespitini yapmaktadır. Yerel ekonomik operatörlerin artık ihracat için tarımsal gıda ürünlerindeki laboratuvar analizleri için yurt dışına numune göndermelerine gerek kalmamıştır. Bundan böyle, Avrupa yönetmelikleri tarafından izin verilen kimyasal kalıntı sınırlarının aşılması nedeniyle sınırlardan geri gönderilen ürünler için üreticiler mali kayıplara maruz kalmayacaklardır.

 Madagaskar'da aşağıdaki test laboratuvarları mevcuttur:

Ulusal Bayındırlık ve Yapı Laboratuvarı (Laboratoire National des Travaux Publics et du Bâtiment, LNTPB): İnşaat malzemelerinin sertifikasyonu (çimento, demir, vb.); yol malzemelerinin incelenmesi, inşaat stabilite değerlendirmesi açısından toprağın incelenmesi; inşaatın kontrolü, bakım işlerinin tanımı; mühendislerin eğitimi.Antananarivo Kimya ve Mikrobiyoloji Laboratuvarı (Laboratoire de Chimie et de Microbiologie d’Antananarivo, LCMA): Gıda ve tarım ürünlerinin kalite kontrolü, sınıflandırma ve uygunluk. Kullanılan standartlar AFNOR, ISO ve Codex Alimentarius'tur.Tamatave Kimya Laboratuvarı (Laboratoire de Chimie de Tamatave, LCT): Kahve, vanilya, karanfil, litchis, biber ve uçucu yağlar gibi tarım ürünlerinin kalite kontrolü; sınıflandırma ve uygunluk. Kullanılan standartlar AFNOR ve ISO'dur.

Yasal Metroloji Laboratuvarı (Laboratoire de Métrologie Légale, LML): Ticari ve endüstriyel sektörde ölçüm ekipmanının kontrolü ve standardizasyonu. LML, Ticaret Bakanlığı'na rapor verir.

Ulusal Çevre Araştırma Merkezi Laboratuvarı (CNRE): Çevresel numunelerin analizi; çevrenin endüstriyel faaliyetlerinin etkilerinin izlenmesi, sanayi sektörüne bilimsel destek; beslenme ve gıda sektöründe kontrol ve analiz; özel sektöre ürün kalitesinde bilimsel destek (karides, ıstakoz, tarım ürünleri vb.).

Zooteknik ve Veterinerlik Araştırmaları Bölümü için Biyokimyasal Beslenme Laboratuvarı (LBN): Hayvan yemi için hammaddelerin kimyasal ve mikrobiyolojik analizi.

Ulusal Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (CNRIT) Laboratuvarı: Şu sektörlere bakmaktadır: Su, çeşitli kimyasal ürünler, inşaat malzemeleri, inşaat mühendisliği ve elektronik. Ayrıca şirketlere teknik destek sağlar.

Pestisitlerin Kontrolü Laboratuvarı (LCP): Tarımsal farmasötik ürünlerin ve pestisitlerin kontrolü (yerel veya ithal).

Mikrobiyoloji, Su ve Sarf Malzemeleri Laboratuvarı: Gıda, su ve ilaçların bakteriyolojik analizi.

Maden Bakanlığı Ulusal Laboratuvarı (LNM): İhracat için mücevher ve değerli taşların sertifikasyonu; LNM, Maden Bakanlığı'na aittir.

Ulusal Telekomünikasyon Araştırma Laboratuvarı (LNRT): Telekomünikasyon ekipmanının doğrulanması, incelenmesi ve sertifikasyonu.

Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknoloji Enstitüsü ve Laboratuvarı (LINSTN): İyonlaştırıcı radyasyon algılama aparatının standardizasyonu; gıdalardaki radyoaktivite oranlarının ve metalik varlığın kontrolü; jeolojik örneklerin analizi, ağır metal tespiti; deniz ürünlerinde ve ette ağır metalin kontrolü; toz, katı ve sıvı numunelerdeki atomik elementlerin kantitatif/ kalitatif analizi.

Madagaskar Pasteur Enstitüsü'nün (IPM) Gıda ve Çevre Hijyeni Laboratuvarı

Lot II R 48 BP 127 Ambatofotsikely B.P. 1274 Antananarıvo 101

Tel : +261 20 224 12 72

E-mail : abastaraud@pasteur.mg

Sanayileşme ve Ticaret Bakanlığı (MIC) Ticaret Genel Müdürlüğü, serbestleşme ve küreselleşme çerçevesinde piyasaların rekabetçi bir şekilde düzenlenmesini, piyasaların izlenmesini ve ekonomik koruma ve tüketici güvenliğini sağladığı, yetkisi altındaki çeşitli kuruluşların faaliyetlerini koordine eder, teşvik eder ve denetler.

Sanayileşme ve Ticaret Bakanlığı (MIC) Ticaret Genel Müdürlüğü

Bâtiment du Ministère de l'Industrie et de Commerce / Rue Wast Ravelomoria - Ambohidahy - Antananarivo

Tel : +261 20 224 12 72