T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Madagaskar

Madagaskar

Genel Bilgiler

Madagaskar'a yapılan ithalatların çoğu, Madagaskar hükümeti tarafından özel olarak düzenlenen sınırlı bir grup stratejik öğe dışında, ithalat lisansı gerektirmiyor. Elmas, değerli taşlar, altın veya platin takılar ve vanilya gibi silah, patlayıcı ve uyuşturucu gibi ürünlerin ithalatı da önceden izne tabidir.Nükleer santrallerden kaynaklanan radyoaktif atıkların, pornografik materyallerin, sahte ürünlerin, korsan malların ve sahte orijinal etiketli ürünlerin ithalatı yasaktır.Madagaskar'ın ayrıca tütün yapraklarının ithalatına ilişkin özel kuralları vardır ve madeni yağlar için ithalat lisansı gerektirir. Ayrıca Madagaskar, taraf olduğu çok taraflı çevre anlaşmalarının gerektirdiği kısıtlamaların ve/veya tavizlerin aynısını uygulamaktadır.

Madagaskar’da ithalat denetimleri MIDAC Modülü aracılığıyla yapılmaktadır. Bakanlıklar ve kontrol kurumları için özel olarak tasarlanan MIDAC modülü, bir ithalat veya ihracat gümrükleme işlemi bağlamında gerekli olan çeşitli belgelerin (izin/lisans/sertifika/yetkilendirme) çevrimiçi olarak düzenlenmesine olanak tanır. Yaklaşık on beş Bakanlık ve kontrol kurumu Trade Net'in MIDAC modülüne entegre edilmiştir.

•          MIDAC nasıl çalışır:

Operatör (ithalatçı, ihracatçı) talebini MIDAC modülünden yapar ve dosyasının işlenmesini düzenli olarak izleyebilir. İlgili Bakanlık veya kontrol kuruluşu başvuruyu alır ve gerekli tüm kontroller yapıldıktan sonra kararını teyit eder (onay veya ret). MIDAC referansı gümrük beyannamesine girilir ve gümrük memurunun ilgili belgeye doğrudan erişmesini sağlar.

MIDAC'a bağlı bazı Bakanlıkları ve devlet kontrol kurumlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Kurum

Belge Türü

Maliye Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü)

Bayilik

Hidrokarbon Bakanlığı (OMH- Madagaskar Hidrokarbon Ofisi)

Ön yetkilendirme- yağ ithalatı

Hidrokarbon Bakanlığı (OMH- Madagaskar Hidrokarbon Ofisi)

Ön yetkilendirme – petrol ithalatı

Maliye Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü)

Dış İşleri Bakanlığı

Varış Yeri Belgesi Başvurusu-Elçilikler, Konsolosluklar ve İhtisas Kuruluşları

Ulusal Nükleer Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (INSTN)

Yetkilendirme- İyonlaştırıcı radyasyon kaynaklarının ihracatı

Sağlık Bakanlığı (İlaç Kurumu)

İlaç izni yetkisi

Sağlık Bakanlığı (Gıda Güvenliği ve Kalite Kontrol Kurumu)

Kullanılabilirlik sertifikası

Telekomünikasyondan Sorumlu Bakanlık (Telekomünikasyon Düzenleme Kurumu ARTEC)

Telekomünikasyon ekipmanlarının ithalatı için yetkilendirme

Tam listeye sahip olmak için şu siteye başvurabilirsiniz:

https://gasynet.com/

Karantina İşlemleri:

 Bitki sağlığı belgelerinin içeriğinin uygunluğunu ve malların bitki sağlığı durumunu kontrol ettikten sonra, muayene memuru bitki sağlığı durdurma muayene raporunu düzenleyebilir.

Bu denetimin birkaç olası sonucu vardır:

- malların derhal sahibine iade edilmesi,

- malların serbest bırakılmadan önce dezenfeksiyonu ve dezenfekte edilmesi,

- Bitki sağlığı analiz laboratuvarının sonuçlarını takiben numune alma ve malın serbest bırakılması,

- Bitki karantinasında alıkoyma ve malların Nanisàna Bitki Karantina Servisine gönderilmesi.

İthal edilen bitkiler, bu amaç için ayrılmış tesislerde sıhhi gözlem için en az bir büyüme sezonu boyunca karantinada tutulabilir. Bu süre zarfında bitkiler düzenli olarak denetlenir ve bitki sağlığı işlemleri uygulanır. Sadece sağlıklı oldukları anlaşılırsa serbest bırakılırlar. Bununla birlikte, sıhhi izleme, ilgili bitkilerin ve zararlıların niteliğine bağlı olarak, saha karantinasından sonra bir veya iki büyüme mevsimi boyunca devam edebilir.

Not: Karantina gözetiminden ve sıhhi izlemeden (ulaşım, konaklama, bitki karantina hizmeti personeli için ödenekler) kaynaklanan maliyet ve masraflar ithalatçı kuruluş tarafından karşılanır.

Etiketleme:

Her sertifikalı ürün için, paketlenmiş ürün satılmadan veya ihraç edilmeden önce uygun şekilde etiketlenmeli ve işaretlenmelidir. Tüm çabuk bozulan gıdalar Fransızca, İngilizce veya Malgaşça olarak etiketlenmeli ve menşei, son kullanma veya satış tarihi, içeriği, saklama yöntemi, üreticinin adı ve uygun olduğu durumlarda kayıt numarası ve kullanım amacı belirtilmelidir. Madagaskar'da metrik sistemin kullanılması zorunludur.

 Uygulanabilecek normlar ve standartlar hakkında daha fazla bilgi için irtibat noktası

 Bureau National des Normes (BNM)
 06 bis Rue Rainandriamampandry, Soarano, Posta kodu 101,
 PO Box 1316, Antananarivo 101, Madagaskar
 Tel: (261 20) 22 279 70
  E-posta: bnm@bnm.mg

Bitki Sağlığı Önlemleri:

 Bitkilerin veya bitkisel ürünlerin ithalatı, bunlarla ilgili özel gereklilikleri karşılamalıdır.

- Bitki Karantina Servisi tarafından ithalatçıya, ilgili bitki ve bitkisel ürünlere uygulanan bitki sağlığı koşullarını belirten ve ilgili kararnamenin II numaralı ekinde yer alan modele uygun bir ithalat izninin önceden verilmesi.

- Sevkiyatın yapılacağı ülkenin Ulusal Bitki Koruma Örgütü tarafından düzenlenmiş, bitkilerin, bitkisel ürünlerin ve ambalajların sevkiyattan önce kapsamlı bir şekilde incelendiğini gösteren ve ithalat izninde belirtilen koşulları belgeleyen geçerli bir bitki sağlığı sertifikasının sunulması.

- Varışta bitki sağlığı denetimine tabi tutulması, bunun sonunda Bitki Karantina Servisi'nin bu amaçla akredite edilmiş temsilcisi tarafından ilgili kararnamenin III numaralı ekinde yer alan bir Denetim Raporu teslim edilecektir.

Bitki veya bitkisel ürün ithal etmek isteyen herhangi bir kişi önceden Bitki Koruma Müdürlüğüne (DPV) başvurmalıdır. DPV, Bakanlığın bitki koruma ve bitki sağlığı politikasının uygulanmasının bir parçası olarak teknik faaliyetlerin koordine edilmesi ve desteklenmesinden sorumludur.

 İletişim:

BP 1042 NANISANA Antananarivo 101
Tel : +261 34 05 612 25
Email : dpvmadagascar@gmail.com

 Helal Belgelendirme:

Helal Kontrol ve Belgelendirme Ofisi Madagaskar (Hoccm) Madagaskar’da faaliyettedir. Nitekim Ticaret ve Tüketim Bakanlığı 3 Mart 2016 tarihinde 5203/2016 sayılı bir "Helal" kontrol ve belgelendirme kuruluşu olarak onayını içeren bir emir yayınlamıştır. Bu nedenle, Madagaskar'daki mezbahalarda, kasap dükkanlarında, restoranlarda, dağıtım şirketlerinde ve tarım işletmelerinde "Helal" sertifikası vermek amacıyla kesim yapanlara "Helal" yetkisi verme ve denetim ve kontrolleri gerçekleştirme hakkına sahiptir.Bakanlık emri, 2. maddede Hoccm'nin müdahalelerinin, bir yandan Codex Alimentarius CAG/GL 24-1997 dahil olmak üzere uluslararası kalite güvence standartlarında tanımlanan genel ilkeler çerçevesinde ve diğer yandan yürütülmesi gerektiğini şart koşar. "Helal" sertifikalı ürünlerin kabulü ve pazarlanması ile ilgili ithalatçı ülkelerde yürürlükte olan yönetmeliklere, bu durumda İslam hukukunun dini talimatlarına uygun olması gerekmektedir.HOCCM, kalite güvence sistemlerini teknik standartlara uygunluk açısından değerlendirir, uygun kontroller ve testler yaparak ilgili ürünlerin helal uygulama şartlarına ve varsa diğer uygulanabilir standartlara uygun olmasını sağlar.