T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Güney Kore

Güney Kore

Kore’de ithalat sürecinde, daha önce iletilen bilgiler çerçevesinde KC belgesi talep edilmekte olup detaylı bilgiye ve başvuruya ilişkin iş akış şemasına buradan ulaşılabilmektedir.


KC Sertifikası:

KC Belgelendirmesi tüketicilerin sağlığına potansiyel tehlike arz eden ürünlerin belirlenmesi ve giderilmesi amaçlı bir sertifikalandırma sistemidir. KC işaretlemesi alması gereken ürünler Kore’ye ihraç edilmeden önce KC Belgelendirmesinin ardından ürünlere iliştirilen KC işareti sonrasında Kore pazarında serbest dolaşıma girebilmektedir. Kore hükümeti 2009 yılında 140 farklı işaretlemeyi KC işareti altında konsolide etmiştir. KC işaretlemesi altına giren ürünler gümrükte düzenli aralıklarla kontrol edilmekte olup, işaretlemesi olmayan ürünlerin ülkeye girişi engellenmekte ya da piyasada tespit edilmesi halinde toplatılmaktadır.

KC işaretlemesinden sorumlu kuruluş Kore Teknoloji ve Standartlar Kurumu (KATS)’dur.

KC belgelendirmesine giren üç ana ürün grubu bulunmaktadır. Bunlar elektronik ürünler (ses ve video kayıt cihazları, ışıklandırma ürünleri, bilgisayar monitörleri, elektrikli süpürgeler, ütüler, bulaşık makineleri, yazıcılar), ev aletleri (düdüklü tencereler, pvc zemin kaplamları, fren sıvıları, baretler/kasklar, kaykaylar, kayaklar, market arabaları) çocuk ve bebek ürünleri (oyuncaklar, beşikler, bebek ve çocuk tekstilleri, okul araç ve gereçleri, bebe sandalyeleri, çocuklar için bisikletler) olarak sınıflandırılabilir.

Güvenlik seviyelerine göre üç tür belgelendirme süreci bulunmaktadır.


1)KC Güvenlik Belgelendirmesi (KC Safety Certification): En katı ve karmaşık belgelendirme sürecidir. Kore’de gerçekleşen ürün testlerinin yanı sıra her yıl düzenli olarak üretim tesisleri denetime tabi tutulmaktadır.

2)KC Güvenlik Onaylaması (Korea Safety Confirmation): Bu süreçte de Kore’de gerçekleşen ürün testleri bulunmakla birlikte tesis denetimi yapılmamaktadır.

3)Tedarikçi Uygunluğunun Onaylanması (Supplier Confirmation of Conformity/KC Supplier Conformity Check): Bu süreçte üretici üretilen ürünlerin Kore standartlarına uygunluğunu belgelemekle yükümlüdür.

Ürünlere uygun belgelendirme süreçleri sonrası KC işaretinin ürünlere uygun şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir. Sertifika numarası, üretici ve model ismi vb ürüne özel bilgilerin eklenmesi üründen ürüne farklılık göstermektedir.

Yukarıda da belirtildiği üzere Elektrikli Ev Aletleri Güvenlik Kontrol Yasası kapsamına giren ürünlerin ithalinde yapılan ürün güvenliği denetimine bakıldığında, söz konusu yasada güvenlik denetimine tabi ürünlerin, güvenlik sertifikasyonuna tabi ürünler, güvenlik doğrulmasına tabi ürünler ve tedarikçi uygunluk onayına tabi ürünler olarak 3 ana kategoriye ayrıldığı, güvenlik sertifikasına tabi ürünler için akredite kurumlarca ürünler test edildikten sonra düzenlenmiş güvenlik sertifikası, güvenlik doğrulamasına tabi ürünler için akredite kurumlarca ürün test edildikten sonra düzenlenmiş güvenlik onay raporu (5 yıl geçerli), tedarikçi uygunluk onayına tabi ürünler için kendi laboratuvarında veya 3. parti laboratuvarlarda test edildikten sonra tedarikçi uygunluk onayı beyanı, ithal aşamasında aranmaktadır.

İlgili sertifika veya raporları düzenleyen akredite kurumların, tek pencere sistemine dahil olması halinde, ilgili sertifika veya raporlar tek pencere sistemi üzerinden gümrük idaresine gönderilmektedir. Özel Çocuk Ürünleri Güvenliği Kontrol Yasası kapsamına giren ürünler içinde benzer bir ürün güvenliği denetim sistemi öngörüldüğü görülmektedir. Kore Teknoloji ve Standartlar Kurumu’nun web sayfasında , standartlar ve ürün güvenliği de dahil olmak üzere yapılan denetimlere ilişkin detaylı bilgilere ulaşılabilmektedir. 

Son olarak, değerli saat, dolma kalem, takı gibi doğrudan nihai tüketiciye ulaşan maddi değeri yüksek, boyutu küçük eşyanın ithalatta ya da iç piyasada denetimi hususunda ise; söz konusu ürünlerin çocuklara yönelik olması halinde Özel Çocuk Ürünleri Güvenliği Kontrol Yasası kapsamında denetlenmekte, anılan yasa kapsamına girmeyenlerle ilgili ise ürün güvenliği denetimi yapılmamaktadır.