T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Pakistan

Pakistan

Pakistan’a ithalatta Pakistan Standartlarını sağlaması gereken ürünler; gıda ürünleri, gıda dışı ürünler ve elektrik & elektronik ürünler olarak 3 grupta toplanmıştır. Bu ürünlere ilişkin yukarıda 2 numaralı “İthalat Denetimleri” kısmında bahsedilen linklerdeki ürünlere ilişkin olarak talep edilen sertifika örneği ekte sunulmaktadır.

Pakistan, uluslararası standartları takip eden bir ülke olan Türkiye’de bu ürünler için hazırlanan sertifikaları da kabul etmektedir. Pakistan’ın ekteki sertifikası veya ülkemizden temin edilen sertifikası PSQCA’ya ibraz edilse de, bu zorunlu ürünlerde 3. taraf kontrolü / denetimi, Pakistan limanında gümrük elleçleme işleminden önce her hâlükârda yapılmaktadır.

Tüketim ve işleme amaçlı ithal edilecek bitki ve bitkisel ürünler için sertifika örneği, ayrıca fidan üretme ve toprağa dikme amacıyla ithal edilecek bitki ve bitkisel ürünler için talep edilen sertifika örnekleri ekte sunulmaktadır. Bitki Koruma Dairesi’ne (Department of Plant Protection) ibraz edilmektedir.

Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan temin edilecek bitki sağlığı sertifikası da, onay için Pakistan DPP’ye ibraz edilebilecektir (ithalatçı aracılığıyla).

Hayvan ve hayvansal ürünlerin Pakistan’a ithalatı için talep edilen sağlık sertifikası örnekleri ekte sunulmakta olup, Hayvan Karantina Dairesi’ne (Ministry of National Food Security & Research - Animal Quarantine Department) ibraz edilmektedir. Pakistan’da AQD’ye kayıtlı olan kişilerin ithalat yapmasına izin verilmektedir.

Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan sertifikalar, bazı ürünler için kabul edilmekle birlikte ürün listesi ithalatçı tarafından AQD’den temin edilebilecektir. Daha önce ithalat yapan Pakistanlı ithalatçının diğer seferlerdeki ithalat işlemleri kolaylaşmaktadır.

Balık için ise sadece ihracatta sertifika aranmaktadır. Pakistan’da balık ithalatı yapılmadığından düzenleme bulunmamaktadır.

Helal alanında talep edilen belgeye ilişkin açıklama yukarıdaki “Helal Belgelendirme” bölümünde yapılmıştır.

İlaç ve tıbbi cihaz ithalatı için Pakistan İlaç Düzenleme Kurumu (Drug Regulatory Authority of Pakistan-DRAP) tarafından talep edilen başvuru formu ekte sunulmaktadır. İthalatçı tarafından Form doldurulup anılan kurumun Lisanslama Müdürlüğü’ne ‘ne (addl-dir.lic@dra.gov.pk) mail ile gönderildikten sonra süreç başlayacak, kurum tarafından yönlendirme yapılacaktır. Ürüne göre ihracatçının sunması gereken belge-sertifika olması durumunda ithalatçı üzerinden bilgilendirme yapılacaktır. İlaç ithalatına ilişkin olarak 2025 yılında yürürlüğe konmak üzere yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıkları belirtilmiştir.