T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri

İhracatçılarımızın ABD pazarına girişte uyması gereken kurallar ve standartlara ilişkin olarak Müşavirliğimize ulaşan sorunlar genel itibarı ile gıda ihracatı alanında yoğunlaşmaktadır. Bu çerçevede, ülkemizden yapılan gıda ürünleri sevkiyatlarında ABD gümrüklerinde FDA tarafından yapılan rutin kontrollerde zaman zaman salmonella, hepatit gibi hastalıklara veya temel tarım ürünlerinde zararlı haşere kalıntılarına rastlanmakta ve söz konusu ürünler ABD gümrüklerinde alıkonulmaktadır. Alıkonma işlemi neticesinde ülkemiz otoritelerinin yanı sıra Müşavirliğimize de verilen bilgiler çerçevesinde genel olarak ihracatçılarımız tarafından ürünün sevkiyatı öncesinde ülkemizde yapılan test ve analiz sonuçları ABD'nin ilgili otoriteleri ile paylaşılmakla birlikte, söz konusu test sonuçları çerçevesinde ürünlerin ülkeye girişi mümkün olmamaktadır. Bu bağlamda, FDA yetkilileri tarafından Müşavirliğimize verilen bilgiler, yapılan test ve analizlerde rastlanan bakterilerin sevkiyat sırasında oluşmuş olabileceği veya ülkemizde yapılan testlerde alınan numunelerin bakteri izi taşımayan bölümlerden alınmış olabileceğidir. Bu itibarla FDA tarafından yapılan test ve analizler nihai olarak değerlendirilmektedir.

Öte yandan, ABD tarafından talep edilen test ve belgelendirme gereklilikleri farklı ürün grupları için farklı otoriteler tarafından belirlenmektedir. Örneğin tıbbi cihazlarda FDA, oyuncaklarda CPSC, araçlarda kullanılan bebek koltuklarında NHTSA yetki sahibi kurumlar olup, ihracatçılarımız tarafından uyulması gereken test ve standartlara ilişkin belgelendirme sürecinde yukarıda bahse konu tarım ürünlerine ilişkin sorunlar dışında Müşavirliğimize intikal eden herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

ABD’ye ithalat yapmak için herhangi bir lisans ya da izne ihtiyaç yoktur. Ancak ülke ekonomisi ve ülke güvenliği, tüketici refahı ve güvenliği ile bitki ve hayvan sağlığı gibi gerekçelerle bazı ürünlerin ithalatına kısıtlama ya da yasaklama getirilmesi mümkün olmaktadır. CBP’nin yanı sıra birçok kurum ve kuruluş da ithalat sırasında ürün spesifik olarak bazı kriterler çerçevesinde test, muayene, etiketleme ve belgelendirme gibi çeşitli taleplerde bulunmaktadırlar. CBP tarafından önerilen gerek ihracatçı gerekse ithalatçıların gümrük kapısında herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için sevkiyat öncesinde ithalata konu ürünlerine ilişkin ilgili kurumlarla irtibata geçerek muayene, belgelendirme, işaretleme gibi gerekli olan işlem ve belgelerin neler olduğunu öğrenmeleridir.