Bangladeş, 172 milyonluk nüfusu ve yüksek büyüme oranı ile küresel ticarette önemi artan bir aktördür. Bangladeş ekonomisini hızlı ancak henüz çeşitlendirme ve derinlik bağlamında sağlıklı olmayan bir ekonomik büyüme sürecinde olduğu görülmektedir. Bütçe ve borç göstergelerinin göreli olarak iyi durumda olması, yüksek işçi döviz gelirleri, AB başta olmak üzere birçok gelişmiş ülke pazarına gümrüksüz ve kotasız giriş avantajı ve ucuz işgücü Bangladeş ekonomisinin güçlü yanlarını oluşturmaktadır. Buna karşın; ticaret açığı, ulaştırma ve enerji başta olmak üzere altyapı eksikliği, rüşvet, aşırı bürokrasi, para transferinde zorluk ve yabancı sermayeyi çekecek uygun yatırım ikliminin olmaması, doğal afetler, ihracatının hazır giyim sektörüne bağımlılığı ülke ekonomisinin zayıf yönlerini oluşturmaktadır. Son dönemde, döviz rezervlerinde yaşanan düşüş sebebiyle ithalatı ve yurtdışına para transferini azaltmaya yönelik politkalar uygulanmaktadır. Bankalar akreditif açmakta ve açılan akreditiflerin ödemelerini yapmakta zorlanabilmektedir.
Yüksek gümrük tarifeleri ve ilave gümrük vergileri ile (supplementary duties) karmaşık gümrük vergisi hesaplamalarının ve uzun gümrük prosedürlerinin yanısıra ithalat kayıt prosedürleri ve tarife dışı düzenlemeler, Bangladeş pazarına girişte temel engeller olarak sıklıkla karşılaşılan sorunlardır. Bu kapsamda, Bangladeş’e ihracat yapan firmalarımızın sevkiyat öncesinde evraklarını istenen şekilde ve eksiksiz olarak hazırlaması, standartlara ve teknik düzenlemelere riayet etmesi, ülkenin iklim şartları ile gümrük kapılarının teknik ve fiziki yetersizlikleri göz önünde bulundurularak uygun paketleme yapması ve ülkenin ithalat mevzuatını incelemesinde/takip etmesinde yarar görülmektedir. Özellikle, National Board of Revenue (NBR), Bangladeş Ticaret Portalının (https://www.bangladeshtradeportal.gov.bd/) ve Bangladeş Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘2015-2018 İthalat Politikası Belgesi’nin (https://mincom.gov.bd/sites/default/files/files/mincom.portal.gov.bd/policies/8759d4e5_f2f2_4860_9d8d_bd5f5bbf413e/Import%20Policy_6(10.2.2016).pdf) incelenmesinde ve olası güncellemelerin takip edilmesinde ayrıca fayda görülmektedir. İthalat Politikası Belgesi’nin son yayınlanan versiyonu 2021-2024 yıllarını kapsamakta olup yalnızca Bengal dilindedir. İngilizce yayınlanan son belge olan 2015-2018 dönemi ile büyük oranda benzerlikler taşımakta değişiklikler vergi oranları ve bazı sertifikaları içermektedir. Bu nedenle İngilizce olarak yayımlanan 2015-2018 İthalat Politika Belgesi’nin incelenmesinin de fayda sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Standartlar alanında Türk Standartlar Ensitüsü ve Bangladeş Standartlar ve Test Enstitüsü arasında işbirliğinin arttırılmasının ve standartların karşılıklı tanınması yönünde adımlar atılmasının, her iki ülke için yararlı olacağı değerlendirilmektedir.
Firmalarımızın ürünleri ile ilgili sahip olduğu ulusal ve uluslararası standart/gözetim/kontrol belgelerini de ithalatçı firmalarla yaptıkları görüşmelerde öne çıkarması önerilmektedir. Ayrıca, istisnai bir durum söz konusu olmadığı müddetçe, ithalatın ‘geridönülemez akreditif (Irrevocable Letter of Credit)’ ödeme modu üzerinden yapılması tavsiye edilmektedir.