T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Bangladeş

Bangladeş

Bangladeş’te ‘ithalatçı’ 1981 tarihli ‘İthalatçılar, İhracatçılar ve Komisyoncular Kuralının (The Importers, Exporters and Indentors –Registration- Order) tanımlar kısmında; “Bangladeş’e ithalat işi ile iştigal eden bir şirket veya bir şirketin şubesi, kurum, kuruluş, organizasyon veya kişi veya kişiler” olarak tanımlanmaktadır  (http://nbr.gov.bd/uploads/policy/Registration_Order,_1981.pdf).
Bangladeş’te bütün ithalatçılar öncellikle ülkede mukim bir sanayi ve ticaret odasına veya meslek birliği kuruluşuna üye olmalıdır. Bunun yanında ithalatçıların Bangladeş İthalat ve İhracat Başkontrolör Ofisinden alınmış geçerli bir İthalatçı Kayıt Sertifikasına (Import Registration Certificate/IRC) sahip olması gerekir. Güncel gümrük tarife istatistik pozisyonları (GTİP) numaraları ve gümrük tarifeleri ile ilgili bilgilere Bangladeş Gümrük İdaresinin internet sitesi üzerinden (http://bangladeshcustoms.gov.bd/trade_info/duty_calculator) erişim sağlanması mümkündür. 
İthalatta istenen bazı belgeler aşağıdaki gibidir.
  • Akreditif (L/C).
  • Fatura
  • Taşıma Belgesi/Konşimento
  • Çeki Listesi
  • Menşe Ülke Belgesi
  • Sigorta poliçesi
  • KDV/BIN Sertifikası
  • İhracatçı ülkenin ilgili makamından alınan radyoaktivite test raporu (Gıda ürünleri için)
  • No Objection Certificate – NOC (canlı hayvan ve hayvan yemi ithalatı için)
  • Fumigasyon (ham pamuk ithalatı için gereklidir)
  • Bitki İthalat İzni (bitki ve bitki bazlı ürünlerin ithalatında)
 
  1. Karantina İşlemleri ve Bitki Sağlığı Önlemleri
Bangaldeş’te karantina uygulamaları ile ilgili olarak yürürlükte olan mevzuat 20 Mart 2011 tarihli Bitki Karantina Yasası ve 2018 tarihli Bitki karantina Kuralları’dır.[1] Mevzuatın yürütülmesinden sorumlu kurum ise Bangladeş Tarım Bakanlığı’na bağlı DAE-Department of Agricultural Extension’dır (https://dae.gov.bd/).
Yasaya göre, ithalat izni olmaksızın Bangladeş'e herhangi bir bitki veya bitki ürünü, faydalı organizma, toprak veya ambalaj malzemesi ithal edilmesi mümkün değildir.
Bitki ve bitki ürünleri, faydalı organizmalar veya paketleme malzemeleri taşıyan geminin temsilcisi, geminin limana varışından en az on beş gün önce nakliye manifestosunu bitki karantina yetkililerine sunmalıdır ve ilgili liman otoritesi, geminin limana varmasını müteakip bitki karantina yetkililerine varışa dair bilgi vermektedir.
Bitki karantina görevlisi, nakliye beyannamesine uygun olarak geminin ambarını veya bitki ve bitki ürünleri taşıyan konteynerin ambarını denetleyebilir, zararlıların gemiden yayılmasını önlemek için bitki ve bitki ürünlerine müdahalede bulunabilir.
Karantina görevlileri, geminin mutfağını ve gıda deposunu denetleyebilir gerekli görülürse yolculuktan önceki son ana kadar mühürleyebilir, ancak geminin denizcilerinin gerekli gıdayı gemi limana varana kadar ayrı bir depoda saklamasını isteyebilir.
İşlemler dolayısıyla ortaya çıkan ücretler ithalatçı veya ihracatçı tarafından karşılanabilir.
  1. Etiketleme
 
Ürünün tanıtımı ve hakkında detaylı bilgiler sunması açısından önemli paketleme ile ilgili olarak Bangladeş’te, ürün açıklamaları, marka, üretim/tüketim tarihi, içerik bilgileri, menşe ülke bilgisinin yer alması gerekir. İthalatçı firmaya ait bilgilerin de Bengalce veya İngilizce olarak hazırlanan sticker vasıtasıyla ürün ambalajına eklenmesi gerekmektedir.
9 Mayıs 2017 tarihli Paketli Gıda Etiketleme Yasası’nda, ürünün ismi, kimyasal ismi, ağırlığı, yeterli seviyede kullanım/tüketim talimatı, üretim/tüketim tarihi bilgilerinin bulunması zorunludur. Ayrıca, ürün içerikleri ve besin öğeleri; üretici/paketleyici/dağıtıcı ismi ve adresi, geneti özelliklerde değişiklik yoluyla üretilmişse genetiği değiştirilmiş gıda olduğunun açıkça belirtilmesi gereklidir.
İthal edilen mallar (konteynerler dahil) herhangi bir Bangladeş vatandaşının dini inançlarına zarar verebilecek dini çağrışımlı herhangi bir ifade taşımamalıdır. Ayrıca, ithal edilen mallar müstehcen resimler, semboller, yazılar taşımamalıdır.
İlaçlar, farmasötikler, pestisitler, böcek öldürücüler ve kimyasallar özel işaretleme yönetmeliklerine tabidir.
Süt ve bebek mamaları, özel işaretleme veya paketleme gereklilikleri gibi özel düzenlemelere tabidir (örneğin, tüm kurutulmuş bebek mamalarının kaplarında bir ölçü kaşığı bulunmalıdır; süt teneke kutularda ithal edilmelidir). Tüm gıda ürünlerinin ambalajlarında son kullanma tarihleri ​​bulunmalıdır.
Pestisit kapları kimyasal içeriklerle etiketlenmeli ve diğer özelliklere uymalıdır. Kaplar ayrıca üreticinin adını, net ağırlığını veya içerik miktarını belirtmeli ve ürünün güvenli bir şekilde elleçlenmesi ve kullanılması için talimatlar içeren bir uyarı notu taşımalıdır.
  1. Helal Belgelendirme
BSTI, ülkenin ihracatını hızlandırmak amacıyla Sanayi Bakanlığı'nın 08 Eylül 2021 tarihli SRO No 297/2021 sayılı kararıyla Helal Sertifikası verme yetkisine sahiptir. Helal Sertifikasyonu sürecinin akış şeması aşağıdaki gibidir:
Bangladeş yetkilileri, tüm et ürünlerinin helal olması gerektiğini ve canlı hayvanın Bangladeş hükümeti tarafından tanımlanan uygun İslami geleneklere göre kesilmesini şart koşmaktadır. Gıda ürünleri için helal gereklilikleri, ürünün domuz ürünlerinden ve alkolden arınmış olmasını içerir. Bu, et dışı ürünler için de geçerlidir.
Helal ürünlerle ilgili olarak 2023 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte ürünlere helal sertifikası verme görevi Din İşleri Bakanlığı’na bağlı Bangladesh Islamic Foundation’a verilmiştir. İlgili kurum, helal olarak satışı yapılan ürünlerin üretim, ithalat süreçleri ile ilgili denetimleri de yapmakla görevlidir. Verilen sertifikalar bir yıllık süre için verilmekte olup süre uzatımı yetkisi de ilgili kurumdadır.
[1]https://dae.gov.bd/site/page/22a1b084-d186-4a5c-8648-cdc6600a29df/Plant-Quarantine