A-Kanada Sınır Hizmetleri Kurumunun (CBSA) Yeni Dijital Kayıt Sistemi: CARM
Kanada’nın gümrüklerden sorumlu kurumu “CBSA” tarafından yürütülecek olan ve Kanada'ya ithal edilen ticari mallara uygulanan gümrük vergileri ve ticari hizmetlere konu diğer vergilerin değerlemesi ve tahsiline ilişkin yöntemi değiştirecek bir uygulama olarak nitelendirilen “CBSA Assessment and Revenue Management-CARM” adlı dijital sistem 21 Ekim 2024 tarihinden itibaren yürürlükte olacaktır. Anılan tarih itibariyle “CARM” sistemi “CBSA”nın resmi kayıt sistemi haline gelecek ve Kanadalı ithalatçılar ve ticaret zincirinde yer alan diğer ortakların yükümlü oldukları gümrük vergileri ve diğer vergileri ödemek için kullanacakları resmi platform olacaktır.
2024 yılı Ekim ayı itibariyle ithalatçı veya Kanadalı ihracatçıların hesap kayıt numarası (Importer or Exporter Account-RM) almak için yapacakları başvurular sadece “CARM Client Portal” üzerinden gerçekleştirilebilecek olup bu hizmet “Kanada Gelir İdaresi (Canada Revenue Agency)” tarafından anılan tarih itibariyle sağlanmayacaktır.
İlgili paydaşlar anılan platforma aşağıdaki link üzerinden kayıt yaptırabileceklerdir: https://ccp-pcc.cbsa-asfc.cloud-nuage.canada.ca/en/auth/login
Öte yandan, “CARM”ın gümrük ve diğer vergilerin tahsilinde resmi kayıt sistemi haline gelmesi ile birlikte işletmeler için “elektronik ticaret hesaplarına yönelik muhasebe beyanlarında düzeltme ve değişiklik yapma; harmonize fatura dönemleri ve yeni mahsup seçenekleri oluşturma; kurallara uyum ve itiraz süreçlerine yönelik alınacak aksiyonları anılan dijital platform üzerinden yönetme; “CBSA”nın emvayi çeşit ticari programlarına katılım ve “İş Numarası-Business Number (BN9)” temini için kayıt yaptırma” gibi işlemler anılan platform üzerinden gerçekleştirilebilir hale gelecektir.
Diğer taraftan, “CBSA” tarafından uygulanan “Release Prior to Payment (RPP)” adlı program sayesinde, gümrük ve diğer vergilere ilişkin ödeme ve muhasebe işlemleri tamamlanmadan önce ithal edilen eşyanın “CBSA” tarafından serbest bırakılması olanağı tanınmaktadır. “CARM” sisteminin uygulanması ile birlikte “Release Prior to Payment (RPP)” adlı programın sunduğu ayrıcalıklardan yararlanılmasına ilişkin düzenlemelerde ithalatçılar için önemli değişiklikler hayata geçirilecektir. Buna göre ithalatçılar, ithal edilen eşyanın gümrük vergisi ve diğer vergiler ödenmeden serbest bırakılmasına yönelik işlemlerde bundan böyle gümrük komisyoncularının “RPP” programı kapsamında sahip oldukları teminatları kullanamayacaklardır. Bunun yerine “RPP” programına katılmak isteyen ithalatçıların, kendi mali teminatlarını sunmaları zorunlu hale gelecektir. Bir başka deyişle, “CARM” öncesinde gümrük komisyoncuları ithalatçı adına mali teminat sağlayabiliyor iken, “CARM” ile birlikte tüm ithalatçıların kendi mali teminatlarını sağlamaları gerekecektir. Bu süreçte, gümrük müşavirlik hizmeti sunan işletmelerin “CARM”a kayıtlı olduklarından ve sisteme erişim için gerekli yetkilere sahip olduklarından emin olmaları ve bu doğrultuda ithalatçılarla birlikte eşgüdüm halinde çalışmaları büyük önem arz etmektedir. Bu konudaki düzenlemelere dair bilgilere aşağıdaki linkten erişim sağlamak mümkündür:
https://www.cbsa-asfc.gc.ca/services/carm-gcra/schedule-calendrier-eng.html#5
Bu çerçevede, “CARM Release-II” adlı sistem, Ekim 2023 itibariyle kendi iç sistemlerini test etmeyi arzu eden bazı seçilmiş sanayi işletmeleri ile “CARM”ın yazılım sistemi çatısı altında mevcut sertifikalarını devam ettirmeyi arzu eden yazılım şirketleri açısından uygulamaya geçirilmiştir.
“CARM”ın uygulanması ile birlikte ayıca, Kanadalı ihracatçılar (yeni hesap kayıt numarası ile),avukatlar, muhasebeciler, taşıma şirketleri veya diğer hizmet sunucularının da “CBSA” ile “CARM” üzerinden işlem yapmaları mümkün hale gelecek olup bu konudaki duyurular ve güncellemeler hakkında bilgi “CBSA” tarafından önümüzdeki dönemde paylaşılacaktır.Kanada'ya mal ithal eden ve Kanada'da yerleşik olan ve olmayan tüm işletmeler ile “CBSA” ile işlem gerçekleştiren ve ticaret zincirinde yer alan diğer ortakları “CARM” platformuna kayıt yaptırmak zorundadırlar. Bu çerçevede, Kanadalı ithalatçılar ile Kanada'daki müşterilerine mal gönderen, gümrükleme ve ithalatla ilgili diğer prosedürlerden sorumlu “Kanada Dışındaki Yerleşik Olmayan İthalatçı (Non Resident Importer-NRI)” statüsündeki işletmelerin “CARM Müşteri Portalı (CARM Client Portal)”na kayıt yaptırmaları ve “CARM” üzerinden bir ticari hesap yöneticisi görevlendirmeleri önem arz etmektedir.
“CARM” platformuna Kanadalı ithalatçılar, gümrükleme şirketleri, ticaret danışmanlığı hizmeti sunan işletmeler ve mali teminat hizmeti sağlayan şirketlerin kayıt işlemleri ve süreçlerine dair bilgilere aşağıdaki link üzerinden erişim sağlanabilmektedir:
B-Kanada Hükümetinin Tek Kullanımlık Zararlı Plastik Ürünlere Getirdiği Yasaklama Tedbirleri
Kanada Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 20 Haziran 2022 tarihinde yapılan açıklama ile “tek kullanımlık zararlı plastik ürünlere” yasaklama tedbirleri getirileceği ifade edilerek yasaklamalara ilişkin ayrıntılar paylaşılmıştır. Buna göre plastik yasağı ile ilgili düzenlemeler aşağıdaki ürün gruplarını kapsamaktadır:
Plastik market poşetleri, Plastik çatal bıçak,Geri dönüşümü zor, sorunlu plastikleri ihtiva eden veya bu türden plastikten yapılmış,yiyecek kapları,Plastik bardak taşıma ambalajı,Plastik karıştırma çubukları,Pipetler (bazı istisnalar hariç)
Hükümet tarafından uygulanacak yeni düzenleme kapsamında 2022 yılı Aralık ayı itibariyle yukarıda belirtilen tek kullanımlık zararlı plastiklerin üretimi ve ithalatı, bazı istisnai haller dışında, yasaklanmıştır. İşletmelere bu sürece geçişlerini sağlamak ve ellerindeki stokları eritmeleri için yeterli zaman vermek üzere belirtilen kategorilerdeki ürünlerin satışı ise 20 Aralık 2023 tarihinden itibaren yasaklanmıştır. Kanada Hükümeti ayrıca, altı farklı kategoride plastik ürünlerin ihracatını 2025 yılı sonu itibariyle yasaklayarak uluslararası alanda bu tür bir yasak getiren ilk ülkeler arasında yer almayı hedeflemektedir.
*Tek kullanımlık içecek kapları ile paketlenmemiş esnek pipetler belirli koşullar altında yasak kapsamından hariç tutulmuştur.
C- Ambalajların Ön Yüzünde Besin Değerleri İçeren Etiket Uygulaması (FOP Labelling)
“Health Canada” tarafından düzenlemesi yapılan ve 20 Temmuz 2022 tarihinde Kanada Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe giren “Regulations Amending the Food and Drug Regulations (Nutrition Symbols, Other Labelling Provisions, Vitamin D and Hydrogenated Fats or Oils) in the Canada” uyarınca “Food and Drug Regulations (FDR)” düzenlemesinde değişikliğe gidilmiştir.Buna göre ambalajların ön yüzüne, ürünün besin değerleri ile ilgili özel olarak tasarlanmış bir etiketin (front-of-package (FOP) nutrition symbol labelling (FOP labelling)) yerleştirilmesi 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren zorunlu kılınmıştır. “FOP” etiketi olarak tanımlanan bu düzenlemenin kapsamına ön paketleme yapılan ve kamu sağlığı güvenliğini yakından ilgilendiren besin maddeleri ihtiva eden çoğu ürün (doymuş yağ, şeker ve/veya sodyum) tabidir. Anılan düzenlemenin icrası “CFIA” tarafından gerçekleştirilecektir.“FOP” etiketi sayesinde Kanadalıların tükettikleri gıdaların besin değerlerini daha iyi tanımlayabilmeleri amaçlanmıştır. Sözkonusu besin değerlerinin bu sayede aşırı tüketimi engellenerek kamusal sağlığa yönelik riskler azaltılmış olacaktır.
Öte yandan, 1 Ocak 2026 tarihinden önce Kanada’ya ithal edilen, Kanada'da üretilen veya perakende olarak paketlenen ürünlerin depolarda saklanmasına ve mağaza raflarında satılmasına müsaade edilecektir.Diğer taraftan, bahsekonu düzenlemeden aşağıdaki ürünler muaf tutulmuştur:
Sadece 6 ay ve daha büyük ve 1 yaş altı bebekler için üretilen ürünler, insan sütü takviyeleri ve ikame ürünleri, insan sütü ikame ürünleri ihtiva eden gıdalar, “FDR; section B.24.001” düzenlemesinde tanımlanan ve formüle edilmiş sulu gıdalar, öğün yerine geçen gıdalar, ilave katkılı besin maddeleri, kısıtlı protein içeren yiyecekler, düşük yiyecek kategorisinde olan gıdalar (amino asitler),“FDR; section B.24.001” düzenlemesinde tanımlanan düşük enerjili yiyeceklerde kullanılan gıdalar.
Bahsekonu düzenleme ile ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten erişim sağlanabilmektedir:
|