Katar ile aramızda son dönemde ortaya çıkan ve süt ve süt ürünleri ithalatımızı doğrudan etkileyen hususların başında 2019 yılında yürürlüğe giren süt ve peynir genelgesi gelmektedir. Şöyle ki; Katar Kamu Sağlığı Bakanlığı 2019 yılında yayınladığı genelgelerle ülkede üretimi artan süt ve süt ürünleri için KİK uygulamasından saparak daha kısa süreli son kullanma tarihi standartları belirlemeye başlamış, ayrıca uzun ömürlü sütlerin ve beyaz peynirler gibi belirli süt ürünlerinin yalnızca şap hastalığı bulunmayan ülkelerden ithal edilebileceğine ilişkin düzenlemeler yapmıştır.
1 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren genelgeyle, UHT sütlerin raf ömrü 3 ay ile sınırlanmış, beyaz peynir (feta), halawoom, akaway, napolsay, mozzarella, labne peynirlerinin ve taze krema ile mayalanmış kremanın raf ömrünün ise 45 gün olacağı belirtilmiştir. Daha da önemlisi, hem UHT sütlerin hem de beyaz peynirlerin yalnızca şap hastalığının olmadığı ülkelerden ithal edilebileceği belirtilerek ithalat yapılabilecek ülke listesi yayımlanmıştır. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütünün şaptan ari ülkeler listesini referans gösteren söz konusu listede ülkemiz yer almamaktadır. Bu nedenle UHT süt ve peynir ihracatımızı sekteye uğratmış durumdadır. Konu ikili görüşmelerde gündeme gelse de herhangi bir gelişme yaşanmamıştır. Organik ürünler bu uygulama kapsamı dışındadır. Söz konusu genelgeye, konuyla ilgili Bakanlık tarafından yapılan ve hangi ürünlerin kapsamda yer aldığına ilişkin bazı aydınlatıcı açıklamalara aşağıdaki bağlantılardan ulaşılabilmektedir:
|