Genel Bilgiler
Katar’da ithalat denetimi Gümrük Genel İdaresi tarafından yapılmaktadır. Katar’da ithalat yapacak firmaların ithalat lisansı almaları kanuni bir zorunluluktur. Katar’da yalnızca Katarlı firmalar ve Katar vatandaşları ithalat işlemi yapabilir ve ithal lisansı alabilirler. Bu kapsamda, ithalat yapacak firmanın Katar'da yerel firma olarak kurumsallaşması gerekmektedir.
Katar Gümrük İdaresi 2011 yılında, gümrük işlemlerinin hızlı neticelendirilebilmesi için elektronik ortamda çalışan "tek pencere" uygulamasına geçmiştir. Bu yeni sistem, gereli şartları taşıyan yetkilendirilmiş kullanıcılara malların ithalatı ve ihracatı esnasında gümrük işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirmelerine imkân sağlamaktadır. Söz konusu sisteme aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
Katar Gümrük İşlemleri Tek Pencere sistemi (Al Nadeeb) çerçevesinde nakliye komisyoncuları ve taşıma şirketlerinden bilgi toplanarak malın limana varışından önce risk analizi yapılmasına ve gümrük işlemlerinin hızlıca sonuçlandırılması imkân yaratılmaktadır.
Karantina İşlemleri: Katar’a ithal edilecek bitki ve bitki türevi ürünlerin denetlenmesi için istenilen evraklar arasında bitki sağlığı sertifikası da bulunmaktadır. Bahse konu sertifika, ithal edilmek istenilen bitkinin, KİK üyesi ülkeler için düzenlenmiş gerekliliklere uygun olduğunu ve zararlı böceklerden ari olduğunu göstermektedir. Etiketleme:
Katar’a yapılacak ihracatta, ihraç edilen ürünlerin paketlerinin üzerinde “Made in …” ibaresinin bulunması zorunludur, ayrıca bu ibarede yer alan ülke isminin ticari faturada ve menşe belgesinde yer alan ülke ismiyle aynı olması gerekmektedir. Üzerinde üretim ülkesinin yer almadığı ürünlerin ithalatına izin verilmemektedir. Aynı zamanda, üretim ülkesine ilişkin bilgilerin paketlerin üzerinden çıkmayacak şekilde yer alması, sökülebilir stickerlar vasıtasıyla yapıştırılmaması, “Made in EU” gibi genel ifadeler içermemesi, spesifik ülke ismi belirtmesi gerekmektedir.
Bitki Sağlığı Önlemleri:
Katar’a ithal edilecek bitki ve bitki türevi ürünlerin denetlenmesi için istenilen evraklar arasında bitki sağlığı sertifikası da bulunmaktadır. Bahse konu sertifika, ithal edilmek istenilen bitkinin, KİK üyesi ülkeler için düzenlenmiş gerekliliklere uygun olduğunu ve zararlı böceklerden ari olduğunu göstermektedir.
Helal Belgelendirme:
Katar’a yapılacak et ve et ürünleri ile içeriğinde et, yağ ve et türevleri (jelatin gibi) hayvansal girdiler kullanılan ürünlerin ithalatında Müslüman olmayan ülkelerden helal belgesi aranmaktadır. Aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilen KİK İthal Gıda Kontrol Rehberinin, Gıda Kategorileri ve Sertifikasyon Gereksinimleri adlı 5 nolu Ekinde (Sayfa 57-69) her bir gıda maddesi için ithalatta talep edilecek helal, helal kesim ve sağlık sertifikaları belirtilmiştir. Belirtilen sertifika şablonlarına, her bir gıda maddesinin uyması gereken standart ve teknik mevzuata ilişkin bilgilere de söz konusu rehberden ulaşılabilmektedir.
Gıda maddelerinin ithalatına ilişkin olarak Katar Kamu Sağlığı Bakanlığı tarafından hazırlanan rehbere ise aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir. Söz konusu rehberin 6 ila 15 inci sayfalarından spesifik ürünler için alınması gereken sertifikaların ve helal sertifikalarının örnek şablonlarına ulaşılabilmektedir. Sağlık Sertifikası, Helal Sertifikası Örnekleri Liman Sağlık ve Gıda Kontrol Birimi tarafından verilen hizmetlerin başvuru süreçlerine ilişkin rehbere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz: Başvuru Süreçlerine İlişkin Rehber Katar’a yapılacak ithalatlarda Kamu Sağlığı Bakanlığı tarafından yayınlanan listede yer alan kuruluşlar tarafından verilen helal belgeleri kabul edilmektedir. Söz konusu listeye aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir: |