Mali’nin ithal ürünlerin denetimi için uyguladığı prosedürlerin ihracatçılarımız açısından teknik engel oluşturmadığı değerlendirilmekle birlikte, bürokratik süreçler ve keyfi, yeknesak olmayan uygulamalar ülkeye ihracatı zorlaştırmaktadır.
Denetim uygulamalarından çoğunlukla tarım ve gıda ürünleri etkilenmektedir. Sunulan sağlık sertifikaları, kayıt dışı ödemeleri teşvik etmek amacıyla kontrol noktalarında görevliler tarafından reddedilebilmektedir.
Ayrıca ithalat süreci, özellikle malların fiziksel muayenesinin uzun sürmesi ve çok sayıda kontrol noktası bulunmasından, uzayan test süreçlerinden etkilenmekte; prosedürlerin hızlandırılması için kayıt dışı ödemeler talep edilebilmektedir. Bu gayri resmi ödemeler, sunulan belgelerin eksiksiz olup olmadığına bakılmaksızın gerekli olabilmektedir.
17-18 Nisan 2024 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4. Dönem Toplantısında; standardizasyon alanında, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile Mali Standardizasyon ve Kalite Ajansı (AMANORM), ISO ve SMIIC gibi uluslararası platformlarda birbirlerini destekleme konusunda anlaşmıştır. Ayrıca, 2013'te imzalanan Mutabakat Zaptı'na işlerlik kazandırmak amacıyla bir "TSE-AMANORM Aksiyon Planı" önerilmiş ve taslak planın 2024'te Mali tarafına gönderildiği belirtilmiştir. Helal akreditasyon konusunda ise, helal belgeli ürün ve hizmetlere olan talebin artmasıyla birlikte, Türkiye Helal Akreditasyon Kurumu’nun Mali’ye bu alanda bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmaya ve Mali’nin belgelendirme kuruluşlarına akreditasyon hizmeti sunmaya hazır olduğu ifade edilmiştir. |