T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Ürdün

Ürdün

Ülkemizden ithal edilen ürünler açısından mevcut bir teknik engel bulunmamaktadır. Bununla beraber, gümrüklerde yaşanan vakalar çoğunlukla eksik iletişim, dokümantasyon eksikliği ve resmi prosedürler / gereksinimler hakkında yetersiz bilgiden kaynaklanmaktadır.
Ürdün’de gümrük uygulamalarına ilişkin temel mevzuat olarak 1998 tarihli ve 20 sayılı Gümrük Kanunu esas alınmakta olup söz konusu mevzuat 2018 ve 2019 yıllarında revize edilmiştir.
Ürdün Gümrük İdaresi tarafından, 29 Kasım 2021 tarihi itibariyle “Ürdün Ticaret Portalı (Jordan Trade Portal (customs.gov.jo)” isimli çevrimiçi bir uygulama hayata geçirilmiştir. Portalda; Ürdün'e ithal edilen, Ürdün’den ihraç edilen veya Ürdün üzerinden transit geçen tüm eşyaya ilişkin gümrük mevzuatı, prosedürleri ve evrakları da dahil olmak üzere detaylı bilgilere erişim imkanı bulunmaktadır.
Ürdün Gümrük İdaresi tarafından ithalat işlemlerinde;
  • her bir beyan kapsamında minimum 50 Ürdün Dinarı ve maksimum 500 Ürdün Dinarı olmak üzere işlem değerinin %0,2'si oranında ithalat işlem ücreti;
(ii)          transit veya yeniden ihracat işlemlerinde işlem başına 50 Ürdün Dinarı
tahsil edilmektedir. Ayrıca, gümrük bölgesinde depolanan eşya için depolama, taşıma, sigorta ve diğer hizmet ücretleri altında eşyanın kıymetinin yüzde %50’sini geçmeyecek şekilde depolama bedeli alınmaktadır.
Öte yandan, Ürdün tarafından uygulanan gümrük vergilerine gümrük tarife pozisyonu bazında aşağıdaki adresten ulaşılması mümkündür. Site Arapça olmakla beraber online çeviri yapan Google Chrome gibi internet tarayıcıları ile kullanılabilmektedir.
Ürdünlü tüccarlar ve tüketiciler, fiyat duyarlı yaklaşımlarıyla piyasada yer almaktadır. Bununla beraber, Ürdünlülerin çoğunun gelirlerinden daha fazlasını harcadığı rapor edilmekte ve resmi tahminlere göre yıllık gelir ve harcama arasında 1.000 JOD (1,400 USD) fark olduğu tahmin edilmektedir. Emtia grupları açısından, Türk ürünleri, piyasadaki diğer seçeneklere kıyasla yüksek kalite ve uygun fiyatları birleştirdiğinden, geniş bir ürün yelpazesi ile aranan ana ürün gruplarındandır. Ürdünlülerin % 70'inden fazlasının aylık geliri 400-500 USD düzeyindedir ve bu kesim öncelikle sadece temel ihtiyaçları için harcama yapmaktadır. Bununla birlikte, tüketim kalıpları; aile geçmişi, eğitim ve yaş gibi diğer faktörlerle birlikte değişmektedir.
Ülkemiz menşeli ürünler Ürdün halkı tarafından aranan ve beğenilen ürünler olmakla birlikte, son dönemlerde ülkemizdeki makroekonomik sorunların getirdiği maliyet artışları, özellikle tekstil, mobilya, medikal gibi sektörlerde rekabet dezavantajıyla birlikte Pazar kaybına sebebiyet vermektedir.