T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Ürdün

Ürdün

Genel Bilgiler
Ürdün’ün dış ticarete ilişkin ana mevzuatı 2001 tarihli ve 21 Sayılı İthalat ve İhracat Kanunu’dur. Söz konusu Kanun’da; dış ticaretin genel ilkeleri ile ithalat, ihracat ve transit ticaret işlemleri düzenlenmektedir. İthalat ve ihracat işlemleri; genellikle ilgili yasa ve/veya bu işlemleri ve bunların prosedürlerini düzenleyen ilgili makamlar tarafından çıkarılan bir dizi zorunlu genelge ile birlikte gümrük kanunlarına tabi olarak uygulanmaktadır.
Ürdün’de ticaret ve sanayi politikalarının geliştirilmesi ve yürütülmesinden Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanlığı sorumlu bulunmaktadır. Hükümetin dış ticaret politikaları, Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanlığı’na bağlı Dış Ticaret Politikaları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmekte olup, DTÖ ve diğer çok taraflı kuruluşlarla ilişkiler ile ikili ve bölgesel ticaret anlaşmalarına ilişkin müzakere ve görüşmeler yürütülmektedir. Genel Müdürlük,  DTÖ'nün irtibat noktası olarak görev yapmakta ve tarım, SPS ve TBT hariç Ürdün'ün tüm DTÖ Anlaşmalarına ilişkin Bildirim Noktası olarak faaliyet göstermektedir.
İthalat kontrol rejimi (yani yasaklar, kısıtlamalar ve lisanslama), 2001 tarihli ve 21 sayılı “İthalat ve İhracat Kanunu” ile düzenlenmektedir. 114 sayılı “İthalat ve İhracat Lisansları ve Kart Yönetmeliği” ve değişiklikleri serbest bölgelerde uygulanmamaktadır.
Kamu güvenliği, insan yaşamının ve çevrenin korunması ile Ürdün'ün uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde ürünlere ithalat yasağı getirilebilmektedir.
 
Karantina İşlemleri
Ürdün’de canlı hayvan ve ürünlerinin ithalatında karantina prosedürleri uygulanabilmektedir. Risk değerlendirme kriterlerine bağlı olarak ithalat öncesi veya sonrası karantina işlemleri yapılmaktadır. İhracatçı ülkenin Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından hastalık risksiz statüde değerlendirilmiş olması halinde söz konusu ülkelerden yapılan ithalatlarda karantina süreçlerinden muafiyet sağlanabilmektedir.
Ayrıca bitkisel ürünlerin ithalatında da 2003 tarihli “Bitki Karantina Yönetmeliği” çerçevesinde karantina süreçleri uygulanabilmektedir.
Ürünlere ilişkin fiziksel genel muayene ve testler, sınır kapılarındaki yetkili gümrük personeli tarafından, ürünlerin niteliklerine bağlı olarak belirlenmiş özel ve/veya teknik şartlar çerçevesinde yapılır.
İthal edilen herhangi bir tarım, gıda veya başkaca bir ürün, insan tüketimi ve güvenliği açısından rastgele denetlenebilmekte ve test edilebilmektedir. Hemen hemen tüm ürünler sınırda ilgili makamların laboratuvarları aracılığıyla test edilmektedir.
Ürdün Gıda ve İlaç İdaresi (JFDA), gıda ürünlerini perakende ve toptan dağıtım düzeylerinde denetleme yetkisine sahiptir. Bir denetmen, herhangi bir işletmeye girebilir ve test için numune toplayabilir. Bir ürünün teknik gereksinimleri karşılamaması veya insan tüketimine uygun olmaması halinde dağıtım kanallarından çekilerek imha edilir.
 
Etiketleme:
Paketleme ve etiketleme işlemleri, uluslararası yönergeleri izleyen standartlar, gümrük mevzuatı ve uygulamaları ile düzenlenmektedir. Paketleme açısından, ilgili kurumlar tarafından ürün etiketine büyük önem verilmekte olup, ürünün içeriği, üretim tarihi ve son kullanma tarihi gibi ürüne ilişkin tüm bilgileri içerip içermediği kontrol edilmektedir.
Tüm etiketler Arapça olmalıdır; alternatif olarak Arapça yapışkanlı etiket de kabul edilebilmektedir. Etiketin aşağıda yer alan bilgileri içermesi beklenmektedir:
-Ürün adı
- Üreticinin adı ve adresi
-Net ağırlığı
- Etkin madde (örneğin süt tozuna eklenen vitaminler ve mineraller)
- Lot numarası ve "son kullanma tarihi" veya "tavsiye edilen kullanma tarihi"
- Menşe ülke
- İthalatçının veya Acentenin adı
Bu çerçevede, Ürdün gümrüklerinde sorun yaşanmaması için ülkemizden Ürdün’e sevkiyatlarda ürün üzerinde “Made in Türkiye” ibaresinin yazılı olmasına ihracatçı firmaların hassasiyet göstermeleri önem taşımaktadır.
 
Bitki Sağlığı Önlemleri- Sanitary and Phytosanitary (SPS)
Ürdün’de SPS uygulamaları uluslararası standartlara uygun şekilde düzenlenmiştir. Ulusal standartlar ile uluslararası standartlar arasında herhangi bir uyuşmazlık olması halinde uluslararası standartlar esas alınmaktadır.
2015 tarihli ve 30 sayılı Gıda Kanunu, gıda güvenliğine ilişkin düzenleyici çerçeveyi ortaya koymakta, gıda kalitesini ve güvenliğini sağlamaya yönelik bir dizi gereksinim ve standart getirmektedir.
JFDA ilgili kanunu uygulamakla yetkili olup,  gıda tesislerinin takip ve denetlenmesinden, gıda güvenliği standartlarına uygunluğun sağlanması amacıyla gıda güvenliğini tehdit eden vaka ve salgınların araştırılmasından ve gıda güvenliği düzenlemelerinin ihlaline karşı cezaların uygulanmasından sorumludur. Gıda Kanunu, izlenebilirlik ilkesi çerçevesinde işletmelerin kayıtlarını tam tutmasını zorunlu hale getirerek gıda ürünlerinin “tarladan çatala” takip edilmesine imkan tanıyan yükümlülükler getirmektedir.
Ürdün’de gıda ürünlerinin ithalatı lisans zorunluluğuna tabidir. Gıda takviyeleri, çeşitli katkı maddeleri ve özel diyet ürünleri için otomatik ithalat lisanslaması gerekirken; süt tozu, bebek maması ve bazı tamamlayıcı gıdalara yönelik otomatik olmayan lisanslama uygulanmaktadır. İthalatçıların söz konusu lisanslar için JFDA’ya başvuruda bulunmaları ve gerekli lisans belgelerini temin edip ithalat işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Bitkisel ürünlerin ithalatında ihracatçı ülke yetkili makamları tarafından sağlanan SPS belgelerinin ibraz edilmesi zorunludur.

Helal Belgelendirme
Ürdün hali hazırda ülkemizle birlikte İslam işbirliği Teşkilatı üyesi olup, “The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries” (SMIIC) tarafından sağlanan akreditasyonlar resmi olarak kabul edilmektedir.
Bu kapsamda, ihracatçılarımız tarafından Helal Akreditasyon Kurumu’ndan temin edilen helal belgeleri Ürdün’e yapılacak olan ihracatlarda uygun bulunmakta olup, ayrıca bir belgeye veya prosedüre ihtiyaç duyulmamaktadır.
Öte yandan, Ürdün’e ihraç edilen helal gıda ürünlerinin etiketlerinin Arapça veya isteğe bağlı olarak Arapça ile birlikte başka bir dilde olması gerekmektedir. Bir gıda ürününün yağ bileşenleri, et ürünleri veya türevleri, jelatin ve peynir mayası için kullanılan etiketlerde hayvansal içeriğe ilişkin detaylar yer almalıdır.
"Helal" ibaresi kullanılan ürünlerde, belge numarası ile belgelendirme kuruluşunun ürün üzerinde belirtilmesi gerekmektedir.