T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Angola

Angola

 
a) Genel Bilgiler
 
Gıda ve farmasötik ürünlerin ithalatında ilgili ürünler gümrükleme sırasında teste tabi tutulur. 7 Temmuz 2016 tarih ve 140/16 sayılı Angola Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, insan tüketimine yönelik ürünlerin kalitesinin daha iyi kontrol edilmesi için yerli ve ithal ürünlerin laboratuvar testlerini düzenlemiştir. Özel ve kamu laboratuvarları bu denetim sürecini giriş limanında organize eder. Mevzuatta uygulanacak testlerin metodolojileri ve türlerinin yanı sıra ürün türüne göre laboratuvar testleri için ücretler belirtilmiştir. Angola pazarına girdikten sonra, bu ürünler Sanayi ve Ticaret, Tarım ve Balıkçılık ile Sağlık Bakanlıkları tarafından perakende dağıtım sırasında da gözetime tabidir.
 
Uygunluk değerlendirme sistemi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın denetimine giren iki ayrı kamu kuruluşu tarafından yönetilmektedir. Sertifikasyondan Angola Standardizasyon ve Kalite Enstitüsü (IANORQ), akreditasyondan ise Angola Akreditasyon Enstitüsü (IAAC) sorumludur.
 
Sevk Öncesi İnceleme
11 Haziran 2013 tarihli ve 63/13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre sevkiyat öncesi denetimler artık zorunlu değildir. Şayet gümrük giriş işlemlerinde “yeşil hattan” faydalanılmak istenirse veya akreditif sözleşmesi kapsamında sevkiyat öncesi denetim gerekliyse, özel denetim kuruluşlarından sevkiyat öncesi denetim hizmeti alınabilmektedir.
 
b) Karantina İşlemleri:
 
Gıda ve farmasötik ürünlerin ithalatı, gümrükleme sırasında teste tabi tutulur. 7 Temmuz 2016 tarih ve 140/16 sayılı Angola Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, insan tüketimine yönelik ürünlerin kalitesinin daha iyi kontrol edilmesi için yerli ve ithal ürünlerin laboratuvar testlerini düzenlemiştir. Özel ve kamu laboratuvarları bu denetim sürecini giriş limanında organize eder. Mevzuatta uygulanacak testlerin metodolojileri ve türlerinin yanı sıra ürün türüne göre laboratuvar testleri için ücretler belirtilmiştir. Angola pazarına girdikten sonra, bu ürünler Sanayi ve Ticaret, Tarım ve Balıkçılık ile Sağlık Bakanlıkları tarafından perakende dağıtım sırasında da gözetime tabidir.
İlaçlar, ateşli silahlar, mühimmat ve patlayıcılar için özel ithalat izinleri ve lisansları zorunludur.
 
c) Etiketleme:
Portekizce’nin anadil olarak kullanıldığı Angola’da yerel tüketicilerin anlamasını kolaylaştırmak için tüm etiketlerde Portekizce etiket zorunluluğu bulunmaktadır.
 
Etiketleme, içindekiler listesi, beslenme bilgileri, son kullanma tarihi, saklama yöntemi, üreticinin kimliği ve menşe ülkesi gibi temel bilgileri içermelidir.
 
d) Bitki Sağlığı Önlemleri:
 
Bitki Sağlığı Standartları:
Amaç: Bitki sağlığı standartları, tarımı ve yerel faunayı etkileyebilecek zararlı ve hastalıkların girişini ve yayılmasını önlemeyi amaçlamaktadır.
 
Bitki Sağlık Sertifikası: Birçok tarım ve bitkisel ürün, ürünlerin zararlılardan ve hastalıklardan ari olduğunu belgeleyen bitki sağlığı sertifikası gerektirir. Bu belge menşe ülkenin sağlık otoriteleri tarafından düzenlenir.
 
e) Helal Belgelendirme:
 
Hedef pazara bağlı olarak “Organik” veya “Helal” gibi spesifik sertifikalar gerekli olabilir. Bu sertifikaların varlığı ambalaj üzerinde vurgulanmalıdır. Angola’ya ithalat için gıda ve içecekler, genel tüketim malları, kozmetik ve kişisel sağlık bakımı, mezbahalar, lojistik ve ilaç sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar helal sertifikası alabileceklerdir.