-
Genel Bilgiler
Arjantin'de çeşitli ürün grupları için yetkili çeşitli kamu kurum ve kuruluşları tarafından ithalat denetimleri yapılmakta ve bu kapsamda motorlu kara taşıtlarından demir çelik ürünlerine, ilaç ve eczacılık ürünlerinden silah ve mühimmat ürünlerine kadar pek çok ürün, serbest dolaşıma girmeden önce denetimler gerçekleştirilmektedir.
Ayrıca ülkede yayımlanan 178/2010 sayılı Yönetmelik çerçevesinde OAA, Avrupa Birliği REACH (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemical Substances and Preparations) mevzuatının getirdiği gerekliliklerin sağlanması amacıyla endüstriyel kimyasalların piyasa gözetimini gerçekleştirmeye yetkili kılınmıştır.
Ayrıca OAA ve akredite kuruluşları piyasa gözetimi kapsamında çocuk ürünleri, alçak gerilim elektrikli ürünler, çimento, oyuncaklar, inşaat çelikleri, kişisel koruma ürünleri, çakmaklar, otomotiv yedek parçaları, bisiklet ve tekerleklerde fitalat kontrolleri gerçekleştirmekte ve elektrikli ürünlerde verimlilik çalışmaları yapılmaktadır. Etiketleme ise buna göre yapılmaktadır.
Öte yandan, gıda etiketleme faaliyetleri Tarım, Hayvancılık, Balıkçılık ve Gıda Bakanlığı ve anılan Bakanlığın yetkilendirdiği kuruluşlar tarafından yürütülmekte, tıbbi cihaz ve ürünlere yönelik test laboratuvarları ise INAME ve ANMAT kuruluşları tarafından işletilmektedir.
Sertifika gerektiren ürünler:
- Ham Petrol ve Ham Petrol Türevleri İthalat İşlemlerinin Kaydı
- Hidrokarbon Endüstrisi İçin Kullanılmış Malların İthalatı Sertifikası (CIBUIH)
- Şarap ve üzüm şırası ithalatçılarının Ulusal Üzüm Yetiştirme ve Şarap Üretim Enstitüsü'ne (INV) kayıt olmaları ve diğer ithalat gerekliliklerine uymaları gerekmektedir.
- Tıbbi ürünlerin ve estetik amaçlı ürünlerin ithalatçıları için sağlık kaydı gerekmektedir.
- Sıhhi Tesis Geçişi için Elektronik Belge (DTV-e).
- Doğal gaz, sıvılaştırılmış gaz veya ağ veya ambalaj yoluyla dağıtılan diğer gazlı yakıtları kullanan cihazlar, ekipman, aksesuarlar ve kaplar için ürün işaretleme uygunluk belgesi
- Asansörler ve güvenlik bileşenleri için temel güvenlik gereksinimlerine uygunluğu onaylayan Uygunluk Sertifikası.
- L, M, N ve O kategorisi araçların otomobil parçaları ve/veya güvenlik özellikleri: Onay Belgesi.
- Bisikletler: Arjantin'de usulüne uygun olarak tanınan bir belgelendirme kuruluşu tarafından verilen sertifika.
- İnşaatta kullanılan çimento; Arjantin Malzemelerin Rasyonelleştirilmesi Enstitüsü (IRAM) tarafından kabul edilen kurallar tarafından belirlenen gerekliliklere uygunluğa tabidir.
- Düşük voltajlı elektrikli ekipman: Temel güvenlik gerekliliklerine uygunluğu onaylayan Uygunluk Sertifikası
- Gübreler ve ilgili ürünler: Özel olarak belirlenmiş fiziksel kalite parametrelerini karşılamalıdır. Bu ürünlerin ithalatçısı, SENASA alanında uzmanlaşmış kayıtlara kaydolmalıdır.
- Oyuncaklar: Teknik Düzenlemeler. Ürünlerin temel güvenlik gereksinimleri, uyarıları ve göstergeleri.
- İnşaat için çelik ürünler: Temel güvenlik gerekliliklerine uygunluğu gösteren sertifika.
Teknik düzenlemeler kapsamındaki ürünlerin sertifikasyonunu yönetmek için düzenli olarak revize edilen kararlar aracılığıyla; kullanılacak sertifikasyon sistemini ve ürünlerin sergilemesi gereken sembol ve etiketleri belirten, zorunlu sertifikasyon sistemleri oluşturulmuştur.
Zorunlu sertifikasyona tabi ürünler için, bunların her bir kararı ve güncellemesi, sertifikasyon için karşılanması gereken teknik düzenlemeleri ve standartları ile bu sertifikayı almak için izlenecek prosedürü belirtmelidir.
İlgili uzmanlık konuları dahilinde sağlık ve bitki sağlığı önlemlerinin geliştirilmesinde çok sayıda kurum yer almaktadır. Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanlığı'na (MAGyP ) bağlı merkezi olmayan bir organ olan SENASA, hayvan ve bitki sağlığı ve kalitesi ile gıdanın kalitesi ve güvenliğine ilişkin ulusal politikanın uygulanmasından ve yasalara uygunluğun sağlanmasından sorumludur. Ulusal İlaç, Gıda ve Tıbbi Teknolojiler İdaresi (ANMAT), tıbbi ürünlerin tesciline ilişkin prosedürlerin düzenlenmesinden sorumludur. Ulusal Üzüm Yetiştirme ve Şarap Üretim Enstitüsü (INV) ise üzüm yetiştiriciliği ve şarap için sıhhi önlemler geliştirmekle görevlidir. Ulusal Tohum Enstitüsü (INASE), tohumlarla ilgili önlemlerin alınmasından sorumludur. SENASA, ANMAT ve Ulusal Gıda Komisyonu (CONAL)’ndan oluşan Ulusal Gıda Kontrol Sistemi (SNCA), Arjantin Gıda Kanunu'nun ülke genelinde uygulanmasını sağlamak amacıyla 815/99 sayılı Kararname ile oluşturulmuştur.
Giriş Sonrası Karantina (CPE), üretim materyalinin ülkeye girişinde yapılan muayene ve laboratuvar analizlerinde tespit edilemeyen zararlıların riskini yönetmek için alınan bir bitki sağlığı önlemidir. Karantina tesisleri gibi SENASA tarafından izin verilen resmi kuruluşlarda gerçekleştirilmektedir.
Hangi malzemelerin CPE'ye uyması gerekir? Bitkisel üretim materyali: Süs bitkileri hariç ülkeye ithal edilen bitkiler, tomurcuklar, çiçek soğanları, çelikler.
Ülkede CPE'nin farklı yöntemleri bulunmaktadır: Genel CPE, azaltılmış CPE ve In Vitro CPE.
1) Genel CPE (SAGPyA Karar No. 292/98): Karantina süresi iki bitkisel döngüden oluşur ve ilgili karantina zararlılarına bağlı olarak uzatılabilir. Bu yöntemde, malzemenin CPE dönemi boyunca fidanlık yoğunluğunda, bitki sağlığı ile ilgili türlerin izole edildiği alanlara taşınması gerekmektedir. Bu alanlar özel olabileceği gibi resmi kuruluşlara (INTA Ulusal Tarımsal Teknoloji Enstitüsü gibi)
[1] ait olabilir ve SENESA tarafından karantina tesisleri olarak izin verilmelidir.
2) Menşe fidanlıklarının yetkilendirilmesiyle azaltılmış CPE (Karar Senasa No. 175/03): Bu tür CPE için, Senasa Bitki Karantina Müdürlüğü menşedeki ihracat merkezini ve gerekli bitki sağlığı güvenliğine uyup uymadığını doğrulamalıdır. Bu yetkili merkezlerden ithal edilen malzeme, bir bitkisel döngü süresinde azaltılmış bir CPE gerçekleştirir. Daha önce SENASA tarafından karantina tesisi olarak izin verilen sahalarda, üretim yoğunluğunda doğrudan sahada uygulanabilmektedir.
3) In Vitro materyalin CPE'si: Materyalin “in vitro” şeklinde ithal edildiği durumlar içindir, in vitro olarak elde edilen ancak menşeinde bazı <ex-Vitro> paslanma aşamalarından geçmiş materyal için geçerli değildir. Bu yöntemde CPE sürecinin süresi, ithalatçının ithal malzeme ile yürüttüğü laboratuvar ve sera protokolüne bağlı olarak 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilmektedir. CPE takip denetim şeması, söz konusu protokolün geliştirilmesine müdahale edilmeksizin, Senasa tarafından gerekli kontroller ile uyumlu olacak şekilde oluşturulmuştur.
Üç CPE yönteminde, Senasa karantina denetmenleri, özellikle karantina zararlılarının varlığı/yokluğu açısından bitki sağlığı durumunu doğrulamak için malzemenin takip denetimlerini gerçekleştirmektedir. Bitki Karantina Müdürlüğü, CPE'nin geliştirilmesini ve kaldırılmasını denetlemektedir. İkincisi için karantina denetmenleri tarafından yapılan izleme ve karantinaya alınan malzemeden alınan numunelere karşılık gelen resmi laboratuvar analizlerinin sonuçları değerlendirilmektedir.
[2]
Etiketleme gereklilikleri arasında güvenlik bilgileri, voltaj, yangın güvenliği ve çocuk güvenliği bilgileri yer almaktadır. Mart 2022'den itibaren işlenmiş gıdaların ve alkolsüz içeceklerin ürün ambalajlarında beslenme amaçlı siyah sekizgen etiketlerin bulunması zorunludur. Üretici/ithalatçının kimliği ve üretim/son kullanma tarihleri de gereklidir. İlaçlar, ilaç laboratuvarından sorumlu teknik müdürü adının yanı sıra içerik maddelerini ağırlık/hacim olarak belirtmelidir.
Gereksinimlerden etkilenen ürünlerin (50 voltun üzerindeki elektrikli cihazlar, oyuncaklar, kişisel koruma ekipmanları, asansörler, çelik, çakmaklar ve bisikletler) üreticileri ve ithalatçıları, ilgili sertifikasyon kriteri arasından seçim yapabilmektedir (çelik ürünler yalnızca marka veya parti ile sertifikalandırılabilir). Tür veya partiye göre sertifikalandırılan ürünler, sertifika numarasını içeren bir mühür taşımalıdır. İkincisi ayrıca parti numarası bilgisini de taşımalıdır.
Al etiketlemesi İspanyolca dilinde olmalı veya İspanyolca çevirisi eklenmiş olmalıdır.
Arjantin'e bitkiler veya bunların parçaları (meyveler, çiçekler, vb.), ahşap, turba, kullanılmış tarım makineleri veya ulusal üretimi riske sokan zararlıları taşıyabilecek diğer düzenlemeye tabi öğelerle girmek için Senasa'dan öncelikle Bitki Sağlığı İthalat İzni (AFIDI) talep edilmesi gerekmektedir.
Bitki sağlığı riski en yüksek olan ürünler olan bitki, kesme, tomurcuk, çiçek soğanı vb. ithal edilmesi halinde Giriş Sonrası Karantina (CPE) prosedürlerine de uyulması gerekmektedir.
Arjantin’e ihracat yapan bir ülkeden yeni bir tesisten elde edilen hayvansal kökenli ürün ve yan ürünlerin ithalatına ilişkin tüm talepler, Senasa'nın değerlendirmesi üzerine ön incelemeye tabi tutulacaktır. Sanayiye yönelik mal üreten tesisler, herhangi bir şekliyle insan veya hayvan kullanımına yönelik olmaması ve bu malların ithalatının menşei nedeniyle sağlık riski oluşturmaması durumunda izinden muaf tutulabilir.
Canlı hayvanların Arjantin'e kesin veya geçici ithalatı önceden izin alınarak gerçekleştirilecek ve menşei ülke tarafından verilen mevcut Uluslararası Veteriner Sertifikası kapsamında olacaktır.
[3]
Helal Sertifikasyonu Arjantin'de INTI ve CIRA Arjantin İslam Merkezi tarafından yapılmaktadır.
[4]
INTI-CIRA helal sertifikası: Arjantin helal ürünlerinin kalitesini garanti eden farklı faaliyetlerin koordineli bir şekilde yürütülmesi amacıyla ortak iradeleri belirlemeyi ve bu sertifika aracılığıyla dünya çapındaki kullanıcıların güvenilir desteğe sahip olmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Bu sertifikasyonun önemi, onu özellikle değerli kılan çeşitli yönlerde yatmaktadır: Birincisi, Arjantin'deki Müslüman dünyasındaki en büyük referansın (CIRA), INTI ile ortak çalışma ve onu araştırma ve geliştirme, teknolojik, analitik ile eğitim alanlarında referans olarak kabul etme iradesini ifade etmektedir.
Öte yandan, Arjantinli firmaların, özel hijyenik-sıhhi hususları belirleyen İslami düzenlemeler ile uyumlu olarak üretilen ürünler için son derece iştahlı pazarlar bulma olanağına imkan tanımaktadır.
İzlenecek adımlar: Bir ürün sertifikasyonunun ilk adımı, üretim tesisinin helal gıda üretmesine onay verilmesidir. Bu değerlendirme, üretim süreçlerinin ve bitmiş ürünlerin “Helal” durumunu doğrulamak amacıyla yapılmaktadır.
Tesis onaylandıktan sonra firma, ürünleri için Helal Sertifikası talep edebilecek duruma gelmektedir. Bunu yapmak için, sertifikalandırılacak partiden numune alma işlemi gerçekleştirilecek; böylelikle, sonraki değerlendirme Arjantin Gıda Kanunu'nda belirtilen temel güvenlik gerekliliklerine uygunluğun doğrulanmasına ve İslam Kanunu tarafından yasaklanan ham maddelerin bulunmadığının doğrulanmasına olanak tanıyacaktır.