T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Arnavutluk

Arnavutluk

 

a) Genel Bilgiler

İthal ürünlerde insan, çevre, hayvan sağlığı gibi kamu düzeninin temini açısından gerekli olan analiz belgeleri her sektörde zorunludur.

Çevre ve güvenlik gibi halk sağlığına ilişkin konular dışında ürün sertifikalandırma süreçleri gönüllülük esasına dayanmaktadır.

 

b) Karantina İşlemleri:

 

Bitki Karantinası

Arnavutluk Cumhuriyeti topraklarında bitki ve bitkisel ürünlerin ithalatı, ihracatı veya transit geçişi, Kanun hükümlerine ve diğer Hükümetler veya Uluslararası Örgütlerle yapılan bitki sağlığı anlaşmalarına göre gerçekleştirilir.

Uygun muayene ve ilgili bitki sağlığı sertifikası olmadan bitki veya bitki ürünlerinin ithalatı, transiti veya ihracatı yasaktır.

Muayene edilecek bitkiler veya bitki ürünleri, ilgili Müfettişin muayeneyi gerçekleştirmek için gerekli gördüğü koşullarda sunulur.

 

 

 

Tarımsal Karantina Gereklilikleri

Arnavutluk'taki bitki, bitki ürünleri ve diğer nesnelerin ithalatı, transit geçişi ve ihracatı bitki sağlığı denetimi sınır kapısına tabidir.

Arnavutluk'ta parazitlerin, enfekte bitkilerin ve bitki ürünlerinin ve canlı patojen mikroorganizmaların (bakteri, virüs ve mantar) ithalatı, girişi ve depolanması yasaktır. İstisnai durumlarda ve belirli koşullar altında, Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı, bilimsel ve araştırma kuruluşlarının parazitleri ve patojen mikroorganizmaları ithal etmesine, söz konusu kuruluşların bilimsel ve araştırma amaçları için bunlara ihtiyaç duymaları ve öngörülen koşulları yerine getirmeleri durumunda izin verebilir.

İthal/ihraç edilmesine izin verilen bitkiler ve bazı bitki ürünleri kategorileri, bir ithalat/ihracat izni, menşe ülkesinin resmi bitki sağlığı otoritesi tarafından verilen orijinal bir bitki sağlığı sertifikası ve menşe, kalite, işlem prosedürleri ve sevkiyatı onaylayan belgeler yasal gerekliliklere uygun olmalıdır.

Bitki ve bitki ürünleri ithalatçısı/ihracatçısı, sevkiyatın sınır noktasına varışından 48 saat önce ilgili yerel Tarım ve Gıda Müdürlüğünü planlanan ithalat/ihracat hakkında bilgilendirmekle yükümlüdür.

Hayvanların, hayvansal ürünlerin, gıda hammaddelerinin ve gıda maddelerinin ithalatı, transit geçişi ve ihracatı, veterinerlik ve gıda denetimi sınır noktalarına tabidir. İhracatçı ülkede veya transit ülkelerde bulaşıcı bir hayvan hastalığı varsa ve söz konusu hastalığın Arnavutluk Cumhuriyeti'ne girme tehlikesi varsa, gönderilerin ithalatı veya transit geçişi yasaktır. Veterinerlik ve gıda denetimine tabi olan malların listesi, ithalat/ihracat izni veya transit lisansı gerektiren mallar ve ve bu malların sayısal kodu, Arnavutluk Cumhuriyeti Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı'nın 22 Haziran 1993 tarihli "Malların İthalat ve İhracatında Veterinerlik ve Gıda Denetimi Prosedürleri" başlıklı 2 No'lu Tüzüğünde yer almaktadır.

İthalat/ihracat izni veya transit lisansı gerektiren malları ithal/ihraç eden ithalatçı/ihracatçı, sınır noktasındaki veterinerlik denetim görevlisine Arnavutluk Veterinerlik Hizmetleri Müdürlüğü tarafından verilen bir ithalat/ihracat izni, bir menşe belgesi ve menşe ülkesinin yetkili denetim otoritesi tarafından verilen, bir hayvanın uygunluğunu veya malların kalitesini ve güvenliğini onaylayan orijinal bir veterinerlik belgesi sunmalıdır. İthalat/ihracat izni veya transit lisansı gerektirmeyen mallar söz konusu olduğunda, ithalatçı/ihracatçı malların güvenliğini veya işlenen gıdanın denetime tabi tutulduğunu belgeleyen bir belge sunmalıdır.

 

c) Etiketleme:

Malların etiketlenmesi ve işaretlenmesine ilişkin mevzuat, mal kategorisine bağlıdır. 17 Nisan 2008 tarihli 9902 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu, mallar için etiketleme ve işaretleme gerekliliklerine ilişkin genel yönergeler sağlamaktadır. Genel olarak, etiketler Arnavutça dilinde olmalı ve ürünün adını, üreticinin ve/veya ithalatçının adresini, üreticinin, ithalatçının ve dağıtıcının işaretlerini veya diğer ayırt edici işaretlerini, ağırlığı, miktarı, boyutu veya ebatları ve ürünün tanımlanması ve kullanımı için gerekli olan ürün türüne bağlı olarak diğer bilgileri içermelidir. Ayrıca, varsa son kullanma tarihini de içermelidir. Arnavutça etiket, ihracatçı için bir gereklilik değil, ürün pazara girmeden önce etiketleri yerleştirmesi gereken Arnavut ithalatçı şirkettir. Etiketler yabancı bir dilde olduğunda Arnavutça etiket kabul edilebilir.

 

28 Ocak 2008 tarihli 9863 sayılı Gıda Kanunu'na göre, son tüketicilere yönelik tüm gıda ürünlerinin Arnavutça dilinde etiketleri olmalı ve ürünün adını, içeriklerini; özel içeriklerin veya içerik kategorilerinin miktarı; net miktar/ağırlık/hacim; son kullanma tarihi; depolama şekli; ilgili tüketici uyarıları; ve ithalatçının tam adresi. Arnavutça etiket, ihracatçı için değil, ürün piyasaya girmeden önce etiketleri yerleştirmesi gereken Arnavut ithalatçı şirket için bir gerekliliktir.

 

Kozmetik ürünler için etiketleme ve işaretleme gereklilikleri, 2018 yılında yürürlüğe giren 26/2017 sayılı yasada belirtilmiştir. Yasa, kozmetik mevzuatını Avrupa mevzuatıyla yakınlaştırmıştır. İlaçların ve tıbbi cihazların etiketlenmesi, 105/2014 sayılı yasa ile ayrı ayrı düzenlenmiştir.

 

d) Bitki Sağlığı Önlemleri:

105/2016 sayılı Kanun kapsamında;

Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı

Ulusal Gıda Otoritesi (AKU)

Tarım Bölge Müdürlükleri

Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Enstitüsü (ISUV)

Arnavutluk Bitki Sağlığı ve Korunmasından sorumlu kuruluşlardır. Bitki sağlığı önlemleri kapsamında genel analizler, pestisit analizleri, iyi tarım uygulamaları ve karantina işlemleri yapılmakta, ayrıca;

Bitki Pasaportu

Bitki Sağlığı Sertifikası

Çoğaltma İçin Bitki Sağlığı Sertifikası

İhracatçı için Bitki Sağlığı Sertifikası

Yeniden İhracat Sertifikası düzenlenmektedir.

 

e) Helal Belgelendirme:

 

TS OIC SMIIC 1:2019 tarafından oluşturulan Helal Gıda Rehberini esas alarak Helal sertifikasyonu yapacak ülkelerin kurumları tarafından yapılacak sertifikasyon süreci ile ülkeler arası ticaretteki teknik engellerin kaldırılması amaçlanmaktadır.

Hijyen, güvenlik ve güvenilirliğin yanı sıra, ham madde girişinden son ürünün tüketimine kadar olan tüm aşamalarda helal ürünün içeriği, hammaddesi, faaliyeti ve prosesi İslami hükümlere uygun olarak üretilmesi çok önemlidir. Bu bağlamda İslam'ın yasaklamadığı ürünlerin kullanılması oldukça önemlidir.

Standart kapsamında Helal sertifikasyonuna tabi ürünler;

• Kakao ve kakao ürünleri (çikolata)

• Şeker ve tatlılar

• Kahve ve kahve ürünleri

• Bitkisel bazlı katı ve sıvı yağlar

• Fındık bazlı ileri işlenmiş atıştırmalıklar

• Her türlü çay

• İçme suyu

• Tahıl ürünleri

• Un ve hamur ürünleri

• Et ve yan ürünleri

• Yumurta ve yan ürünleri

 

https://qcb.al/certifikime/halal-certification/