T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Avusturya

Avusturya

 

a) Genel Bilgiler

 

Avusturya AB üyesi olup malların serbest dolaşımına ilişkin teknik düzenlemeler AB mevzuatına paraleldir.

 

Avrupa Birliği’nde akreditasyon ve piyasa gözetimi ile denetiminin kurallarını düzenleyen 765/2008 sayılı AB tüzüğü çerçevesinde, Avusturya’daki ürün güvenliği ve denetimi uygulamaları şeffaf olup, ürün güvenliği ve teknik engellere ilişkin mevzuat dahil tüm yasal düzenlemelere Avusturya Federal Başbakanlığı altında Mevzuat Bilgi Sistemi’nden ulaşmak mümkündür. Mevzuat Bilgi Sistemi’nin internet adresi https://www.ris.bka.gv.at/defaultEn.aspx şeklindedir.

 

Avrupa Birliği’nin teknik mevzuat uyumu çerçevesinde malların serbest dolaşımının tam anlamıyla sağlanması amacıyla benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında AB üyesi ülkelerin iç pazarlarında ve ithal ürünlerinde CE işaretinin olması zorunludur. CE Yönerge ve Düzenlemelerinin birçoğunu yerine getiren Türkiye’den ithal edilen ürünlerde de bu işaret yer almaktadır.

 

CE İşareti, aşağıdaki ürün gruplarının AB tarafından belirlenmiş temel güvenlik normlarına uygun olduğunu onaylar:

 

-              Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar

-              Asansörler

-              İnşaat malzemeleri

-              Elektrikli ve elektronik cihazlardaki tehlikeli maddelerin sınırlandırılması

-              Basınçlı ekipmanlar

-              Basit basınçlı kaplar

-              Elektrik ekipmanları

-              Elektromanyetik uyumluluk

-              Sivil kullanım için patlayıcılar

-              Radyo Ekipmanları Telekomünikasyon Terminal Cihazları

-              Gaz Tüketim Aletleri-ve Ekipmanları

-              Patlama Tehlikesi Olan Alanlar Icin Güvenlik Ürünleri

-              Açıkhava Ses ve Gürültü Emisyonları

-              In Vitro Diagnostik Tıbbi Cihazlar

-              Makineler

-              Tıbbi Ürünler

-              Ölçüm Cihazları

-              Otomatik olmayan tartı aletleri

-              Kişisel koruyucu ekipmanlar-kıyafetler

-              Piroteknik eşyalar

-              İnsan taşımak üzere tasarlanmış teleferik tesisatları

-              Oyuncaklar

-              Gezi botları, tekneler

-              Enerji ve çevre dostu ürünler

-              Sıcak su kazanları

 

CE Logosunu Avrupa Birliğinin Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında faaliyet gösterenkuruluşlar (NANDO - New Approach Notified and Designated Organisations) vermeye yetkili kılınmıştır. Avusturya’da CE logosunu düzenlemeye yetkili kuruluşlara https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuseaction=country.notifiedbody&cou_id=40adresinden ulaşmak mümkündür.

 

Avusturya’da gıda ürünlerinde HACCP zorunluluğu bulunmaktadır. AB genelinde gıdalarla ilgili genel prensiplerin ve temel düzenlemelerin çerçevesini belirleyen EC 178/2002 sayılı düzenleme ile Gıda Yasası uygulanmaktadır. 21 Şubat 2002 tarihinde yürürlüğe giren bu düzenlemeyle, aynı zamanda, AB Gıda Güvenliği Otoritesi kurulmuş ve gıda güvenliği konusundaki uygulanması zorunlu prosedürler belirlenmiştir. Düzenleme genel olarak Genel Gıda Yasası olarak bilinmekte olup, gıdaların izlenebilirliği konusunda da düzenlemeleri içermektedir (Madde 18). Genel Gıda Yasası’nın belirlediği ana başlıklar Ocak 2005 tarihinde uygulamaya girmiştir.

Elektroteknik ürünler ve makinalar gibi özel düzenlemelere tabi olmayan tüketici ürünlerinin genel güvenlik standartları Avusturya Federal Sosyal İşler Bakanlığı’nın uhdesinde olup Ürün Güvenliği Kanunu’na tabidir.

 

Diğer taraftan 13.12.2024 tarihinde ürün güvenliğine ilişkin 2001/95/EC sayılı AB Direktifinin yürürlüğü sona erecek olup, bu düzenlemenin yerini genel ürün güvenliğine ilişkin (EU) 2023/988 sayılı AB Yönetmeliği (Regulation) alacaktır. Söz konusu yönetmelik, online satış platformlarına kapsamlı yükümlülükler getirecektir. Ayrıca ürünlerin geri çağrılması (product recalls), etiketleme ve uyumlaştırılmış piyasa gözetimine ilişkin hükümler de içermektedir.

 

b) Karantina İşlemleri:

 

Avusturya’da “Tek Sağlık” konsepti çerçevesinde insanlar, hayvanlar ve bitkiler için olası riskleri önleme ve sınırlama konusunda yetkili kuruluş Avusturya Sağlık ve Gıda Güvenliği Ajansı (AGES Österreichische Agentur für Ernährungssicherheit)’dır.

 

AGES tarafından yapılan denetimler sonucunda gerekli görülen hallerde ürünün piyasada satışının yasaklanması kararı verilebilmektedir. Denetim süreci ve sonuçlarına ilişkin detayları bilgilere  Food control - AGES adresinden erişilebilmektedir.

 

 

c) Etiketleme:

 

AB genelinde pazara sunulan tarım ürünlerinin kalite ve etiketlemelerine ilişkin pazarlama standartları Ortak Tarım Politikası çerçevesinde çıkartılan EC 1308/2013 sayılı kararname ile 17 Aralık 2013 tarihinde belirlenmiştir. Bu yasayla öngörülen standartlara sahip olmayan ürünler pazara sunulamamakta ve pazardan kaldırılmaktadır. AB pazarlama standart düzenlemeleri çerçevesinde kalite standartları belirlenmiş diğer ürünler arasında taze ve dondurulmuş balık (EC 2406/1996) ile birlikte zeytinyağı (EC 29/2022) bulunmaktadır.

 

Avrupa Birliğinin 25/10/2011 tarihli “EU 1169/2011” Sayılı Tüzüğü çerçevesinde ABye ithal edilecek tarım ve gıda ürünlerinin etiketlerine ilişkin yeni kurallar konulmuş olup, söz konusu Tüzük 13 Aralık 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 

Bahse konu Tüzük, ürünün muhteviyatında yer alan süt, yerfıstığı, susam gibi alerjenlerin belirtilmesinden, etiketlerde kullanılacak harf boyutuna değin detaylı düzenlemeler içermekte, ayrıca işlenmiş gıda ürünlerinin dışında, diğer tarım ürünlerine ve gastronomi sektörüne yönelik hükümler de ihtiva etmektedir. Ülkede ürün güvenliği ve denetimi düzenlemelerinin uygulamasından sorumlu kamu kurumu Avusturya Federal Sosyal İşler, Sağlık, Bakım ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığıdır.

 

 

 

 

d) Bitki Sağlığı Önlemleri:

 

Tarımsal Ürünler Düzenleme Kurulu (Agrarmarkt Austria Marketing GmbH)

 

Agrarmarkt Austria tarımsal pazarlamayı desteklemekle görevlendirilmiş olup, tarımsal ürün piyasasını düzenlemekle yetkilidir. Tarımsal ürün ihracatında ve ithalatında gerekli izinleri ve kalite belgelerini bu kurum vermektedir.

 

 

       Agrarmarkt Austria Marketing GesmbH.

       Dresdner Straße 68a

       A-1200 Wien

       Tel:  +43-1-33151

       Fax: +43-1-33151 - 499

       E-posta: office@ama.gv.at   

       Web: http://www.ama.at

 

Avusturya Sağlık ve Gıda Güvenliği Ajansı (AGES-Österreichische Agentur für Ernährungssicherheit)

 

Avusturya Federal Tarım ve Sağlık Bakanlıklarının bağlı kuruluşu statüsünde bulunan ajans, her türlü ilaç, tıbbi aletler ve gıda ürünleri kontrolünden sorumlu kuruluştur. 2006 yılından itibaren Avusturya genelinde ilaç kayıt ve kontrolü yetkilerini de bünyesinde bulundurmaktadır. Kurum, gıda ürünlerinde risk esaslı denetimler yürütmekte olup, gerekli görülmesi halinde üretim yerinde denetimler yapmaktadır. Kurumun yetkileri, eyaletlere delege edilmiş olup, onaylı laboratuvarlardan alınan test ve analiz sonuçlarına göre karar verilmektedir. Ürünün zararlı görülmesi halinde geri çağırma ve toplatılma kararları da alınabilmektedir.

 

Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit GmbH-AGES

       Spargelfeldstraße 191

       1226 Wien

       Tel:  +43-1-505 55-444

       Fax: +43-1-505 55-25025

       Web: http://www.ages.at 

 

e) Helal Belgelendirme:

 

Avusturya’da Helal Sertifikası düzenlemeye yetkili kuruluş olan “Das Islamische Informations und Dokumentationszentrum Österreich (IIDC-Austria)”, Avusturya Standartları Enstitüsü ile yaptıkları ortak çalışma ile Helal Kesim yasal kurallarını belirlemiş ve bu kuralların resmiyet kazanması öncesinde, yurtiçi ve yurtdışındaki İslami otoritelerin de görüşlerini almıştır. Bu çerçevede, “ONR 142000/142001” standardı, “Helal Sertifika Kuralları” adı altında yürürlüğe girmiştir.

Kuruluş Avusturya’da helal sertifika almak isteyen firmalara danışmanlık, eğitim vermek gibi çalışmalar yapmakta ve ulusal nitelikteki Helal Sertifikasının yanında, uluslararası nitelikteki “U.A.E. Standards”, “MS 1500:2009” (Malaysian Standard), MUIS Halal Standards sertifikaları da düzenlemektedir.