Genel Bilgiler
İthalatçılar için teknik düzenlemeleri kullanıma sunan bir ulusal gazete yoktur. Ancak, sağlık ürünleriyle ilgili düzenlemeler Benin İlaç ve Diğer Sağlık Ürünleri Ajansı’dan (ABMed) edinilebilir.
ABMed’in 26 Temmuz 2023 tarih ve 2023-422 sayılı Kararname uyarınca misyonu, ilaçlar ve diğer sağlık ürünlerine ilişkin ulusal politikayı koordine etmektir.
ABMed: Cotonou, https://abmed.bj/, + (229) 51 45 79 87, contact.abmed@gouv.bj, Guinkomey, Street 108, Cotonou, Benin
Diğer ilgili kurumlar: Ministere De L'agriculture De L'elevage Et De La Peche Republique Du Benin,
Direction De La Production Vegetale (Tarım Hayvancılık Ve Balıkçılık Bakanlığı, Bitki Üretim Müdürlüğü
01 BP 58, Porto-Novo-Benin, Tel. +229 20 21 32 90, Fax: +229 20 21 44 13, E-mail: dpv.agri@gmail.com,
www.agriculture.gouv.bj, IFU: 4202213673
Guce: Guichet Unıque Du Commerce Exterieur (Dış Ticarette Tek Pencere Sistemi, https://guce.gouv.bj/fr/?lang=fr)
Tarım, Hayvancılık ve Su Ürünleri Bakanlığı, Bitkisel Üretim Müdürlüğü, Bitki Koruma ve Bitki Sağlığı Kontrol Dairesi Başkanlığı, 01 BP 58, Porto-Novo/Benin Cumhuriyeti, +229 2021 3290, Mobil: +229 9703 7283, Faks: +229 2021 4413, beninnppo_contact_point@yahoo.com, eadossou@gouv.bj
Karantina İşlemleri Ulusal topraklara giriş noktalarında, özellikle Cotonou Özerk Limanı'nda, kontrol ve analiz için numunelerin toplanması amacıyla limandaki gemilerde Bitki Sağlığı Müfettişleri tarafından kargonun ilk denetimi gerçekleştirilir.
Sonuçlar tatmin edici olduğunda geminin boşaltma için yanaşmasına izin verilir. Analiz sonuçları numune alındıktan 48 saat sonra elde edilir.
Karantina zararlılarına yönelik yönetim önlemlerinin tanımlanması amacıyla, Bitki Sağlığı Risk Analizi amacıyla menşe ülkeden ithalatı hedeflenen bitki veya bitkisel ürünün bitki sağlığı durumuna ilişkin bilgiler talep edilir. Bu karar, gerektiğinde ithalat izni verilmeden önce alınır.
Etiketleme Mallar için belirli etiketleme gereklilikleri yoktur. İyi etiketlenmiş mallar daha hızlı tanımlama ve gümrük işlemlerinden faydalanır. Öte yandan, üçüncü ülke menşeli ürünler Benin'den veya Benin'in marka koruma anlaşması imzaladığı bir ülkeden olduklarını yansıtacak şekilde yanlış etiketlenmişse, bu yabancı ürünlerin Benin'e girmesine veya Benin'den çıkmasına izin verilmez. Menşei ülke onayı olmayan ve/veya "ithal" olarak işaretlenmemiş hiçbir malın Benin'e girmesine izin verilmez.
Buna ilaveten, 14 Haziran 1985 tarihli ve 85-242 sayılı Gıdaların Etiketlenmesi ve Sunumuna Dair Karar kapsamında, insan tüketimine yönelik gıda maddeleri, önceden paketlenmişlerse, ambalajla tutarlı bir şekilde etiketlenmiş olmalıdır. Zorunlu bilgiler, malların menşei ne olursa olsun, Fransızca yazılmalıdır. Bunlar, dikkat çekici karakterlerle yazılır ve olağan sunum koşulları altında kolayca görülebilecek ve okunabilecek şekilde ambalajın bir bölümünde gruplandırılır.
Bununla birlikte, elektrik lambaları ve klimaların etiketleme gereklilikleri 19 Aralık 2018 tarihli ve 2018-563 sayılı kararla ayrıca düzenlenmiş olup, bu kapsamda: ekipmanın performansı veya enerji sınıfı ürünün ambalajında belirtmelidir.
Bitki Sağlığı Önlemleri Bitkilerin, bitkisel ürünlerin ve düzenlenmiş maddelerin ithalatı için, Ulusal Bitki Koruma Örgütü (NPPO) tarafından verilen bir ithalat izninin alınması ön koşuldur. Benin'e bitki ve bitki ürünlerinin herhangi bir sevkiyatına, menşe ülkesinden bir bitki sağlığı sertifikası eşlik etmelidir. Tahıl, odun ürünleri, kuru meyveler, kuru baklagiller ve ikinci el kıyafetler, kullanılmış araçlar, kullanılmış tarım makineleri gibi zararlıları (böcekler, kemirgenler vb.) taşıma olasılığı olan diğer ürünlerin sevkiyatları, yüklemeden önce sistematik olarak fümigasyona tabi tutulmalıdır.
Taze meyveler ve yüksek nem oranına sahip diğer bitki ve bitki ürünleri sevkiyatları, uluslararası uzman kuruluşlar tarafından onaylanan kontrol yöntemlerine göre işlenir.
Aşağıdaki bitki ve bitki ürünlerinin halka ithalatı yasaktır. Bunlar: yağ palmiyesi; ananas, muz, papaya, pamuk, mangifera, kaju, hindistan cevizi filizleridir. Fitosaniter riskler kapsamında, yukarıda belirtilen türlerin tohumları, taneleri ve meyveleri de dahil olmak üzere bitkilerin canlı kısımları, ekim amaçlı olmasalar bile, aynı koşullara veya kısıtlamalara tabi kalırlar.
Bitkiler ve bitkilerin canlı kısımları topraktan arındırılmalı ve kökleri talaş gibi yetkili bir inert maddeye sarılmalıdır. Köklerin sağlığını kontrol etmenin imkansızlığı nedeniyle yapışan kültür ortamı olan bitkiler kabul edilmez.
İthalatta istenen bitki sağlığı kontrol belgeleri
İthalatta bitki sağlığı kontrolü amacıyla istenen belgeler:
-Menşe ülkeden alınan bitki sağlığı sertifikası,
-Dezenfeksiyon ve/veya dezenfeksiyon sertifikaları
İlgili Bakanlık ve Birim:
Ministere De L'agriculture De L'elevage Et De La Peche Republique Du Benin, Direction De La Production Vegetale (Tarım Hayvancılık Ve Balıkçılık Bakanlığı, Bitki Üretim Müdürlüğü)
01 BP 58, Porto-Novo-Benin, Tel. +229 20 21 32 90, Fax: +229 20 21 44 13,
E-mail: dpv.agri@gmail.com, www.agriculture.gouv.bj
IFU: 4202213673 Not: Düzenlenen maddeler, diğerlerinin yanı sıra, özellikle uluslararası taşımacılıkla ilgili her şey için bitki sağlığı tedbirlerini haklı çıkaran, zararlı organizmaları taşıması veya yayması muhtemel depolama yerleri, paketleme, taşıma araçları, konteynerler, toprak ve diğer yaşam ortamları, nesne veya malzemeleri içerir.
İlgili Birim:
Tarım, Hayvancılık ve Su Ürünleri Bakanlığı, Bitkisel Üretim Müdürlüğü, Bitki Koruma ve Bitki Sağlığı Kontrol Dairesi Başkanlığı
01 BP 58, Porto-Novo/Benin Cumhuriyeti
Telefon: +229 2021 3290
Cep: +229 9703 7283
Faks: +229 2021 4413
E-posta: beninnppo_contact_point@yahoo.com
Alternatif E-posta: eadossou@gouv.bj
|