T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri

Genel Bilgiler:
Yetkili kuruluş: Sanayi ve Gelişmiş Teknoloji Bakanlığı (Ministry of Industry and Advanced Technology, MOIAT) ülkenin kalite altyapısı sistemi ve uygulama altyapısından sorumlu kurumdur.Ülkede ticarete konu olacak ürünler için uygunluk değerlendirmesi Emirates Conformity Assessment Scheme (ECAS) çerçevesinde uygulanmaktadır.BAE üyesi olduğu KİK Standardizasyon Kuruluşunun (GSO) genel kurallarına uygun olarak faaliyetini gerçekleştirmektedir. BAE aynı zamanda ISO (International Organization for Standardization), ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation), OIML (International Organization of Legal Metrology), SMIIC (Standards and Metrology Institute for Islamic Countries) üyesidir. BAE’deki teknik düzenlemeler ve standartlar uluslararası düzenlemelerle uyumlaştırılmış olsa da, yerel kural ve uygulamalar kimi ürünlerin ticaretinde uluslararası düzenlemelerin dışında niteliklere sahiptir. BAE’ye ürün sevkiyatında ithalatçının geçerli bir ticaret lisansı sahibi olması, çoğunlukla dini kurallar, yerel ahlak kuralları ve diğer duyarlılıklara dayalı olarak bazı ürünlerin ülkeye girişine yasak konulmuş olması veya özel izinle ithal edilebilmesi gibi uygulamalar, buna örnek olarak verilebilir.
Ürün Güvenliği Denetimleri 
Ülkede ticarete konu olacak ürünler için uygunluk değerlendirmesi Emirates Conformity Assessment Scheme (ECAS) çerçevesinde ECAS Uygunluk İşareti (ECAS Mark) almak için lisans başvurusunda bulunmak gereklidir. Anılan Bakanlığın Uygunluk İlişkileri Departmanı (CAD) tarafından MOIAT-CAD sertifikasyon işareti temin edilmesi gerekmektedir.Ayrıca, BAE Sağlığı Bakanlığı sicilinde kayıtlı olmayan tıbbi ilaçların ithalatı yapılamamakta ve sorumluluk imalatçı ile acentesine ait olmaktadır. Ürünün Dünya Sağlık Örgütü tarafından öngörülen tüm gereklilikleri karşıladığını gösteren "Eczacılık Ürünü Sertifikası-Certificate of a Pharmaceutical Product" gümrükte tıbbi ilaçlar ithalatında aranan belgeler arasındadır. Bununla beraber, Dubai’ye ithal edilen gıda ürünleri, gıda güvenliği açısından, öncelikle Dubai Belediyesinin kontrol ve onayından geçirilmektedir. Gıda ürünleri laboratuvar testlerine tabi tutulmakta, ayrıca BAE standartlarına uymayan ürünlerin satışı BAE’de tamamen yasaklanmakta ve ithal edilen bu ürünlerin 10 gün içerisinde imhası (ya da Arap olmayan üçüncü bir ülkeye satışı) istenebilmektedir.
Karantina İşlemleri
Tüm bitki ve tarım ürünleri tarımsal karantina düzenlemelerine tabidir. Tarımsal karantinaya ilişki kanuna (Federal Law No. (5) of 1979 Concerning Agricultural Quarantine) eki (1) numaralı tabloda gösterilen zararlı veya bitki hastalıklarından herhangi birinin bulaştığından şüphelenilenlerin ülkeye girişlerine izin verilmemektedir. Tarımda zararlılarla mücadele için kullanılan kimyasal ve biyolojik ilaçların BAE’ye ithalatında menşe ülkede verilmiş ruhsatnamenin yanı sıra bir başka OECD ülkesinde verilmiş ruhsatname, menşe ülkede düzenlenmiş formülasyon belgesi (Certificate of Pesticide Composition), ilacın içerdiği aktif maddelere ilişkin analiz belgesi gibi belgeler aranmaktadır. Tarımsal ilaçların ithalatı, sadece geçerli ithal iznine sahip tescilli ithalatçılar tarafından yapılabilmektedir.
Etiketleme
BAE'deki etiketleme gereklilikleri düzenlemeye tabi tüm ürünler için geçerlidir. Özel etiketleme gereklilikleri ilgili yönetmelik ve/veya standartlarda belirtilmiştir. Öne çıkanlar şunlardır:Oyuncakların üzerindeki uyarı etiketlerinin Arapça veya Arapça ve İngilizce olması gerekmektedir.Sigara paketleri Arapça özel sağlık uyarısı gerektirir.Klima üniteleri ve cihazları için enerji verimliliğine ilişkin etiketleme gereksinimleri ve gıda etiketleme gereksinimleri bulunmaktadır.BAE’nin ithalat mevzuatı oldukça liberal olmakla birlikte, gıda başta olmak üzere bazı ürünlerde belge ve etiketleme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda, tüm gıda ürünleri sevkiyatları etiketleme ve raf ömrüne ilişkin mevzuata uygunluk açısından denetlemeye tabidir. Gıda ürünleri ithalatında ürünün ambalajı/paketi üzerinde; tek etiket olması, açıklama ve uyarıların mutlaka Arapça olması ve bu çerçevede “ürün adı, markası, adedi, menşe ülke, imalatçı, içindekiler, üretim tarihi ve son kullanım tarihi” bilgilerinin paket üzerinde (Arapça) belirtilmesine bilhassa dikkat edilmektedir.
Bitki Sağlığı Önlemler
Bitki veya bitkisel ürünlerin ülke dışına ihracatı veya yeniden ihracatı (reeksport) için bitki sağlığı sertifikası alınır (verildiği tarihten itibaren iki hafta geçerlidir).https://www.moccae.gov.ae/en/services/export-import-services/phytosanitary-certificate-for-exportre-export.aspx adresinden başvuru yapılabilmektedir.
Helal Belgelendirme
BAE’de gıda, kişisel bakım ve kozmetik ürünleri ve kesimhaneler için helal belgesi istenmektedir.Gıda güvenliği bağlamında zorunlu olan “Sağlık Sertifikasının” yanı sıra tüm sığır ve kümes hayvanları ürünleri ithalatında İslami kurallara göre kesilmiş olduğuna dair menşe ülkede düzenlenmiş ve onaylanmış kuruluştan alınacak “helal sertifikası" istenilmektedir.Dondurulmuş ve soğuk ürünler için ise taşıma esnasındaki sıcaklık derecelerini gösterir kayıtlar ve belgeler de talep edilebilmektedir. Diğer yandan, bitki ürünleri ithalatında ise "bitki sağlık sertifikası (phytosanitary certificate)" gümrük idaresince aranılmaktadır. Ayrıca ithal kırmızı et ve kanatlı et ürünlerinin ithali ile ilgili helal kesimhane onayı verilen 25 firmamız bulunmaktadır. Güncel listeye https://www.moccae.gov.ae/en/our-services/approved-slaughterhouses.aspx  linkinden ulaşılabilir. Öte yandan canlı hayvan ithali konusunda ülkemizden BAE’ye keçi, koyun, inek ve deve ithali yasak olup sadece kuş, civciv ve kuluçkalık yumurtaya ithal izni verilmektedir.BAE İklim Değişikliği ve Çevre Bakanlığı, ülkeye yapılacak kanatlı hayvan ürünlerinin ithalinin Bakanlık sistemine kayıt yapılması, helal sertifika dahil olmak üzere diğer sağlık sertifikalarının bulundurulması ve ürünün İslami koşullara uygun olarak üretildiğinin BAE yetkili makamları tarafından akredite edilmiş kuruluşlardan alınacak uygunluk ile yapılmasına izin vermektedir.https://moiat.gov.ae/en/halal linkinde helal standartlarına dair ayrıntılı bilgiye yer verilmektedir. https://moiat.gov.ae/en/open-data/halal/#Halal-Certification adresinde ülkeler bazında kayıtlı Helal Sertifikasyon kuruluşlarının listesine yer verilmektedir.17 Nisan 2023'ten itibaren BAE'deki yerel otoriteye bağlı olarak, halen kullanılmakta olan sağlık sertifika formları ile “şap” hastalığının bulunmadığı bölgelerden gelen ısıl işlem görmemiş kırmızı et sevkiyatlarının girişine izin verilmeye devam edilerek, Türkiye'deki yetkili makamların sağlık veteriner sertifikasında beyanı sağlaması gerekmektedir.