Genel Bilgiler
Filistin’de gümrüklerin İsrail kontrolünde bulunması sebebiyle, İsrail mevzuatına göre bazı ürünlerin ithalatı sertifikaya tabidir. Mallardan numune alınıp İsrail Standartları Enstitüsünün laboratuvarın’da muayeneye tabi tutulur ve standartlara uygun olursa ithalat işlemi yapılır.Numune incelemesini tamamladıktan ve numunenin “standartlara uygun” olduğuna dair olumlu bir sonuç aldıktan sonra ithalatçı, test edilen aynı kategorideki malları ithal etme hakkına sahiptir, ilk sevkiyatın incelenmesi maksimum 45 iş günü sürer.
Karantina İşlemleri: 2008/12 numaralı yasasının ikinci maddesinde Tarım karantinası ile alakalı bilgiler aşağıdaki gibidir: Malların giriş noktalarında Bitki sağlığı ile alakalı istasyonlar kurulur. Bu istasyonlar, ithal ve ihraç edilen tarımsal ürünlerin sevkiyatını kabul etmek ve karantina işlemlerini tamamlamak maksadıyla Tarım Karantinası Genel Müdürlüğü tarafından kurulmaktadır.
Bitki/Zirai ürünlerin ithalatında prosedürler: -Ülkeye Bitki/Zirai ürün İthali gerçekleştirmek isteyen taraf, Tarım Bakanlığı Tarımsal Pazarlama Genel Müdürlüğüne dilekçe ile ithalat formunu doldurarak başvuruda bulunur,
-Tarım Bakanlığı Tarımsal Pazarlama Genel Müdürlüğü sunulan başvuru ile alakalı Bitki koruma ve Zirai Karantina Genel Müdürlüğü aracılığıyla Zirai Karantina ve Bitki Sağlığı Dairesi'nden başvuru ile alakalı teknik görüş talep eder, -Zirai Karantina ve Bitki Sağlığı Dairesi ithalat talebini inceler: Ürünün kalitesi, Miktarı, Menşe Ülkesi ve Bitki Sağlığı test etmek için gerekli belgeleri kontrol eder. -Gerekli incelemeden sonra, Zirai karantina ve Bitki Sağlığı Dairesi resmi yazı ile ithalatın onaylandığına/onaylanmadığına veya şartlı onaylandığına dair malların girişine izin verilsin / verilmesin Geçişlerin Genel İdaresini durum ile alakalı bilgilendirir. Etiketleme: Etiketlerin, Filistin’e ithal edilen bütün malların üzerinde Arapça olarak yapıştırılması gerekmektedir. Yazılması gereken bilgiler şöyledir:
- Ürünün adı ve ticari etiketi
- Ürünün tipi - İthal eden kişinin ismi ve adresi - Üretim ve son kullanma tarihi - Ürünün yapıldığı maddelerinin oranları - Herhangi koruyucu yâda saklama maddeleri - Ürün miktarı Etiket üstünde Arapça'dan başka herhangi bir dilin olması halinde, metnin aynısının Arapça olarak ve daha büyük bir yazı ile yazılması gerekmektedir. Elbisede ise etiketin dikilmiş olması gerekmektedir.Malları ithal etmeden önce Milli Ekonomi Bakanlığındaki Dış Ticaret Dairesine etiketi kabul etmeleri için başvuruda bulunulması gerekmektedir. Uyarı yazılmasına ihtiyaç olan ürünlerin üzerine güvenlik uyarısını yazmadan dağıtımı yapılamamaktadır.
Etiketleme Yeri
- İhracatçı, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığının etiketi onayından sonra, etiket kaynak ülkede yapıştırılıp gönderilebilecektir.
- Varış limanlarındaki gümrük depolarında ürünler açıldıktan sonra etiket yapıştırılabilir. - Banka garantisi vasıtası ile ithalatçı depolarında yapıştırılabilir. Bitki Sağlığı Önlemleri: Bitki/Zirai ürünlerin ithalatında prosedürler: -Ülkeye Bitki/Zirai ürün İthali gerçekleştirmek isteyen taraf, Tarım Bakanlığı Tarımsal Pazarlama Genel Müdürlüğüne dilekçe ile ithalat formunu doldurarak başvuruda bulunur -Tarım Bakanlığı Tarımsal Pazarlama Genel Müdürlüğü sunulan başvuru ile alakalı Bitki koruma ve Zirai Karantina Genel Müdürlüğü aracılığıyla Zirai Karantina ve Bitki Sağlığı Dairesi'nden başvuru ile alakalı teknik görüş talep eder, - Zirai Karantina ve Bitki Sağlığı Dairesi ithalat talebini inceler: Ürünün kalitesi, Miktarı, Menşe Ülkesi ve Bitki Sağlığı test etmek için gerekli belgeleri kontrol eder. - Gerekli incelemeden sonra, Zirai karantina ve Bitki Sağlığı Dairesi resmi yazı ile ithalatın onaylandığına/onaylanmadığına veya şartlı onaylandığına dair malların girişine izin verilsin / verilmesin Geçişlerin Genel İdaresini durum ile alakalı bilgilendirir. Filistin Makamlarınca İstenilen Bazı Belgeler: -Güvenli ürün belgesi:
Pestisit kalıntısını gösteren belgedir. Filistin Standartlar Kurumunun sunduğu diğer belgelerin alma şartları hemen hemen Kalite Belgesinin şartları ve prosedürler ile aynıdır.
-Zeytinyağı Kalite Belgesi: Zeytinyağının sağlık ve güvenlik ilkelerine ve standartlara uygun olarak üretildiğini ve zarar vermeden insan tüketimine uygun olduğunu gösteren bir sertifikadır. -Bal Kalite Belgesi: Sertifika henüz geliştirilme aşamasındadır. Balın sağlık ve güvenlik ilkelerine ve standartlara uygun olarak üretildiğini ve zarar vermeden insan tüketimine uygun olduğunu gösterecek bir sertifikadır. Bal Kalitesi sertifikasını almak zorunlu değildir. Helal Belgelendirme: Helal Belgesi alma prosedürü:
1-Başvuru sunulur
2- Filistin Standartları ve Metroloji Enstitüsünün onaylı laboratuvarların’da ürünü İslami kriterlere göre test edilir ve kalitenin denetimi yapılır. 3- Teknik komitenin tavsiyesi alınır. 4- Belgenin verme kararı. |