T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Gabon

Gabon

a) Genel Bilgiler

Gabon mevzuatı belirli ürünleri veya eşyaları piyasa iznine tabi kılmaktadır. Benzer şekilde, belirli gıda ürünleri (bitkisel ve hayvansal) ve eczacılık ürünleri, uygun olduğu şekilde bir sağlık veya bitki sağlığı sertifikası düzenlemek için incelenmelidir. Bitkisel ürünler ve yan ürünler, et ürünleri ve yan ürünlerin ithalatı yıllık ithalat iznine tabidir. İyotlu tuzun ithalatı ve pazarlanması için Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından verilen özel bir izin gerekmektedir. Telekomünikasyon ekipmanlarının ithalatı için özel izin gerekmektedir.

AGANOR, 1 Ocak 2021 'den itibaren "Gabon Uygunluk Değerlendirme Programını (PROGEC)" devreye almıştır.

Program kapsamındaki ithal mallara uygunluk değerlendirme sertifikası eşlik etmelidir. 01-24 arasındaki GTİP fasılları ve 30 numaralı GTİP faslında bulunan ürünler ile FOB değeri 3.000 Euro’dan düşük ithalatlar bu karardan muaftır. AGANOR, dört uluslararası hizmet sağlayıcı şirketi uygunluk sertifikasyonu için yetkilendirmiştir: Intertek, Cotecna, Sgs ve Bureau Veritas.

Değerlendirme süreci, mallarını Gabon'a göndermek isteyen ihracatçı tarafından başlatılmaktadır. İhracatçılar, belgelendirme başvuru formunu ürünün menşe bölgesinden sorumlu ofiste tercih ettiği hizmet sağlayıcıya teslim ederek veya hizmet sağlayıcının Gabon’daki Ofisi ile iletişime geçerek süreci başlatır.

Hizmet sağlayıcı, bir ürünün Gabon standartlarına, bölgesel veya uluslararası standartlara uygun olduğunu denetlemek için aşağıdaki yöntem ve teknikleri kullanır:

  • Testler, analizler veya laboratuvar testleri (menşe ülkede),
  • Sevkiyat öncesi muayene (sevkiyattan önce malların fiziksel olarak incelenmesiı),
  • Ürünlerin kaydı (test raporlarının, teknik testlerin, KYS'nin vb. doğrulanması);
  • Fabrika denetimleri (üretim tesislerinin uygunluğunun doğrulanması).

Program hakkında detaylı bilgiye AGANOR’un ya da hizmet sağlayıcı kuruluşların web sitelerinden ulaşılabilmektedir.

b) Karantina İşlemleri

Gabon tarafından ithalata uygulanan tarım ve bitki sağlığı kontrolleri, bitkilerin, bitkisel ürünlerin, tohumların ve diğer ilgili materyallerin zararlı organizmalar açısından incelenmesini içermektedir. Bu kontroller karantina, dezenfeksiyon, girişin reddedilmesi veya gerekirse ürünlerin imha edilmesini içerir. Amaç, yerel tarımı ve ülkenin biyoçeşitliliğini tehdit edebilecek parazitlerin girişini ve yayılmasını önlemektir. Konuya ilişkin kural koyma ve uygulama yetkisi AGASA’dadır.

c) Etiketleme

Gabon'da satılan ürünlerin etiketleri, ülkenin tüketicilerini korumak ve ürünlerin kalitesini güvence altına almak amacıyla belirli kurallara tabi tutulmaktadır. AGANOR tarafından yayınlanan NGA 13500: 2011 standardında bir gıda ürününün etiketine ilişkin kurallar sıralanmıştır:

  • Zorunlu Bilgiler: Ürün adı, üretici veya paketleyicinin adı ve adresi, üretim ülkesi, içerik listesi, net miktar, son tüketim tarihi veya minimum dayanıklılık tarihi, saklama koşulları gibi bilgiler etikette mutlaka yer almalıdır.
  • Etiketin Görünümü: Etiket üzerindeki yazılar okunaklı olmalı ve kullanılan dil Fransızca olmalıdır.
  • Besin ve Sağlık İddiaları: Ürünle ilgili besin değeri veya sağlık iddialarında bulunuluyorsa, bu iddiaların doğru ve kanıtlanmış olması gerekmektedir.

d) Bitki Sağlığı Önlemleri

Gabon'a bitkisel ürünler veya bitkisel kökenli ürünler ithal ederken aşağıdaki bitki sağlığı önlemlere uyulması zorunludur:

  • Bitki Sağlığı Sertifika Zorunluluğu: İthal edilen tüm ürünlerin, sağlıklı olduklarını ve zararlı organizma içermediklerini gösteren resmi bir bitki sağlığı sertifikası olmalıdır.
  • Varışta İnceleme: Ürünler, Gabon'a varışta yetkililer tarafından zararlı organizma olup olmadığına dair detaylı bir incelemeye tabi tutulur.
  • Gerekli Durumlarda Uygulama: Eğer zararlı organizma tespit edilirse ürünlere gerekli işlemler uygulanır.
  • Karantina: Bazı ürünler, herhangi bir risk taşımadıklarından emin olunana kadar karantinada tutulabilir.

e) Helal Belgelendirme

İthalatta helal belgelendirme zorunluluğu yoktur. AGANOR, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından geliştirilmiş olan “OIC/SMIIC 1:2019” helal standardını gönüllü standart olarak yayınlamıştır.