T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Gürcistan

Gürcistan

Genel Bilgiler

İthalatta ürün testi ve belgelendirmesi, ilgili bakanlıkların gümrüklerde bulunan yetkilileri tarafından yapılmaktadır.Ülkeye ürün ithalatında Gürcistan gümrüklerinde fatura, CMR, beyanname ve ürün guruplarına göre çeşitli izin belgeleri talep edilebilmektedir.İnşaat malzemeleri, plastik boru ve çelik ürün guruplarında uygunluk sertifikaları talep edilmektedir.Ayrıca ülkeye yapılan ithalat sırasında tarım, hayvancılık ve gıda ürünleri için Gürcistan Tarım Bakanlığı Gıda Ajansı tarafından ihracatçı ülkenin ihraç ürünün gurubuna göre vermiş olduğu menşe sertifikası, doktor/veteriner sertifikası (özel durumlarda laboratuvar analiz raporu) gibi belgeler talep edilmektedir.Ülkeye otomobil ve araç parçaları ithalatında ise herhangi ilave belge talep edilmemektedir. Diğer yandan 1 Ocak 2024 itibariyle binek otomobiller için Euro 5 ve 10 yaş sınırı getirilmiştir. Ayrıca 1 Ocak 2025 itibariyle otobüs ve kamyon sınıfı taşıtlar için de Euro-5 standardı zorunluluğu getirilmesi gündemdedir.

Kombi gibi gazlı ısıtıcılarda ERP zorunluluğu getirilmiştir.Plastik poşet ithalatında poşet üzerinde imalat yeri gibi çeşitli bilgilerin yer alması zorunluluğu getirilmiştir.Tüm ürün etiketlerinde Gürcüce bulunması zorunludur.Diğer taraftan HS kodlara göre ithalatta talep edilen belgeler veya aranan izinler aşağıdaki Gelir İdaresi (rs.ge) sisteminden kontrol edilebilmektedir.

Karantina İşlemleri:

Gürcistan Hükümetinin 20.09.2013 tarihli ve 463 sayılı “Karantina Hakkında Kararname”si ve Gürcistan Gümrük Kanununun 257 maddesinin 9. Fıkrası kapsamında karantina uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Uygulamaya esasen ithalatı yapılan tarım ve gıda ürünlerinin ülke giriş sınır kapılarında karantina kapsamında beklemeye alınarak eksik belgelerin tamamlanması için 3 iş günü, bu sürede tamamlanamaması durumunda ise ek 3 gün daha verilmektedir. Belge ibrazından sonra 10 iş günü içerisinde başvuru cevabı alınmaktadır.

Etiketleme:

Ülkeye ithal edilen ürünlerde Gürcüce ürün içeriğini gösteren etiket zorunluluğu getirilmiş olup, uygulamayı Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı bünyesinde yer alan Piyasa Denetleme (msa.gov.ge/eng) ve Teknik ve İnşaat Denetleme Ajansı (tacsa.gov.ge) denetlenmektedir.

Bitki Sağlığı Önlemleri:

Ülkeye ithalatı yapılan ürünlerin denetimi ürün gruplarına göre denetlenmektedir. Tarım ve gıda ürünleri ithalatında denetim Gürcistan Tarım Bakanlığı Gıda Ajansı (nfa.gov.ge) tarafından yapılmaktadır.

Helal Belgelendirme:

Yerli ürünler için helal sertifikası Gürcistan Çevre ve Tarım Bakanlığına bağlı Gıda Ajansı tarafından işletme talebi üzerine inceleme sonucu verilmektedir. İthal ürünlerde ise ithal edilen ürün sertifikaları önceden Gıda Ajansına ibraz edilerek onayı alınmaktadır.