T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Hindistan

Hindistan

Genel Bilgiler

 

Hindistan'da ithalat kontrolleri tarife veya tarife dışı engeller yoluyla yapılmaktadır. Hindistan bitkisel yağlar, elmalar, otomobiller, doğal kauçuk, kahve, kuru üzüm, ceviz, alkollü içecekler vb. dahil olmak üzere çeşitli mallara yüksek gümrük vergileri uygulamaktadır.  Hindistan, hayat kurtaran ilaçlar ve bitmiş ilaçlar da dahil olmak üzere ilaç formulasyonlarında çok yüksek temel gümrük vergileri uygulamaktadır. Yüksek tarife oranları kümes hayvanları, narenciye, badem, elma, üzüm, konserve şeftali, çikolata, kurabiye gibi diğer tarım ürünleri ve işlenmiş gıdaların ticaretinde de önemli bir engel teşkil etmektedir.

 

En yaygın tarife dışı engel, ithalat lisansı gereklilikleri yoluyla uygulanan ürün yasağı veya kısıtlamasıdır. Hindistan çoğu tüketim ürünü için ithalat lisansı gerekliliklerini ortadan kaldırmış olsa da, belirli ürünler lisansla ilgili ticaret engellerine tabidir.

 

Karantina İşlemleri

 

Bitki Karantinası için Pest Risk Analizi (PRA) birincil gerekliliktir. Tarımsal ürünlerin ithalatı halihazırda 2003 tarihli Bitki Karantinası (Hindistan'a İthalatın Düzenlenmesi) Kararnamesi ile düzenlenmektedir. (https://ppqs.gov.in/divisions/plantquarantine/import-export-procedure). Tarımsal ürün ithal etmek isteyen bir İthalatçı, ürünlerle ilgili olarak İthalat İzni verilmesi için önceden başvuruda bulunmalıdır.


İthalat izni, Gümrükten referansın alınmasından Gümrüğe serbest bırakılması veya aksi yönde tavsiyede bulunulmasına kadar, numune alma, bakteriyolojik, mikolojik, entomolojik, nematolojik vb. ayrıntılı testler dahil olmak üzere çeşitli adımları içerir.

 

Etiketleme

 

 

İthal Gıdaların Etiketlenmesi, Hindistan'a ihracat için zorunlu bir husustur. İthal ürünler için etiketleme gereklilikleri Hindistan Gıda Güvenliği ve Standartları Kurumu - FSSAI tarafından düzenlenmektedir. (https://fssai.gov.in/upload/uploadfiles/files/Comp_Labelling.pdf ). Ülkede etiketleme için tercih edilen dil İngilizcedir. Hindistan gümrük yetkilileri, ithal edilen ürünlerin yasal olarak gerekli olan ve farklı ürünler için değişiklik gösterebilen etiketleme bilgilerini içermesini sağlar. FSSAI, Hindistan'a ithal edilen doğrudan perakende satış amaçlı önceden paketlenmiş tüm ürünlerin etiketinde aşağıdaki bilgilerin bulunmasını şart koşmaktadır:

 

  •  İthalatçının adı ve adresi
  •  Emtianın jenerik veya yaygın adı
  •  Standart ağırlık ve ölçü birimi cinsinden net miktar
  •  Ürüne bağlı olarak emtianın üretildiği, paketlendiği veya ithal edildiği ay ve yıl ile azami perakende satış fiyatı (MRP). MRP, yerel veya diğer tüm vergileri, navlunu, nakliye ücretlerini, bayilere ödenecek komisyonu ve reklam, teslimat, paketleme, nakliye ve diğer ilgili ücretleri içerir.


Ambalajlı gıda ürünleri için ek etiketler gereklidir ve etiketler aşağıdaki bilgileri içerir:

  • İsim, ticari isim veya açıklama
  • Üründe kullanılan bileşenlerin ağırlık veya hacim olarak bileşimlerinin azalan sırasına göre adı
  • İthal edilen gıdanın üreticisinin/paketleyicisinin, ithalatçısının ve menşe ülkesinin adı ve tam adresi (gıda maddesi Hindistan dışında üretilmiş ancak Hindistan'da paketlenmişse)
  • İçeriğin net ağırlığı, sayısı veya hacmi
  • Ayırt edici parti, lot veya kod numarası
  • Üretim ve paketleme ayı ve yılı
  • Ürünün en iyi tüketildiği ay ve yıl 
  • Maksimum perakende satış fiyatı

 

Vejetaryen olmayan gıdaların ambalajında, gıda maddesinin adının veya marka adının yanında, teşhir etiketindeki arka planla kontrast oluşturacak şekilde, kahverengi bir kare çerçeve içinde kahverengi renkle doldurulmuş bir daire sembolü belirgin bir şekilde gösterilmelidir.

Vejetaryen gıdalar, yeşil çerçeveli bir karenin içinde yeşil renkle doldurulmuş bir daire sembolünü belirgin bir şekilde göstermelidir.

 

Gümrük İdareleri, ithalat sırasında geçerli raf ömrü yüzde altmıştan az olmayan veya son kullanma tarihinden üç ay önce (hangisi daha azsa) raf ömrüne sahip olmayan hiçbir gıda maddesini gümrükten geçirmeyecektir.” Ürünün raf ömrü, ürünün etiketinde yer alan bilgilere göre hesaplanır.

 

İthalatçı, yasaklanmış veya kısıtlanmış hiçbir bitki türünün ithal edilmediğinden emin olmalıdır. İthalatçı ayrıca ithal edilen her bitki türü sevkiyatına menşe ülkeden alınan ve söz konusu bitki türü için belirtilen ek beyanları içeren bir bitki sağlığı sertifikasının eşlik etmesini sağlamalıdır. Belirli bitkilerin ithalatının ön onaya tabi olduğu durumlarda, ithalatçı bu onay için Bitki Karantina Departmanına çok önceden başvurmalıdır. İthalatçı ayrıca bitki sağlığı yönetmeliğinin tüm hükümlerine uyulmasını sağlamalıdır. Bitki Karantina Emri kapsamındaki herhangi bir koşul veya kısıtlamaya uyulmaması halinde, ithal edilen bitki veya bitkisel ürünler sınır dışı edilebilir veya imha edilebilir.

 

Bitki Koruma, Karantina ve Saklama Genel Müdürlüğü (https://pqms.cgg.gov.in/pqms-angular/homeGuidelines/Import) hasata zarar verecek böcek, mantar veya başka haşerelerin girişini engeller..


Helal Belgelendirme

 

Hindistan'da Helal belgelendirme için Ulusal bir Yönetmelik bulunmadığından, Hükümet tarafından düzenlenen zorunlu bir Helal belgelendirme sistemi yoktur. Ancak, Hindistan'da ihracat için ithalatçı ülkeler tarafından akredite edilmiş özel kuruluşlar aracılığıyla belgelendirme yapılmaktadır.