T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

İrlanda

İrlanda

a) Genel Bilgiler

 

Yeni Yaklaşım Direktifleri genel sağlık ve güvenlik gerekliliklerini belirlemektedir. Bu genel gerekliliklerin karşılanmasına ilişkin özellikler standartlarda bulunmaktadır. Yeni Yaklaşım Direktifleri, ürünlerin AB pazarına sunulduğunda karşılaması gereken temel gerekliliklerle sınırlıdır.

Standartların uygulanması üreticiler için gönüllülük esasına dayanır. Buna karşın uyumlaştırılmış standartlara uygun olarak üretilen ürünler, ilgili temel gerekliliklere uygunluk varsayımından yararlanır.

Uygunluk Değerlendirmesi, bir ürün, süreç, sistem veya grupla ilgili belirtilen gerekliliklerin yerine getirildiğinin gösterilmesidir.  Uygunluk Değerlendirmesi, üreticinin belirli AB mevzuatına uyma sürecinde zorunlu bir adımdır. AB ürün mevzuatı, üreticilere ürünlerinin kullanımında yer alan risk düzeyine bağlı olarak uygunluk değerlendirmesi konusunda bazı seçenekler sunar.

Üçüncü taraf testi gerektiğinde, bu test, Onaylanmış Kuruluşlar adı verilen akredite üye devlet kuruluşları tarafından yapılmalıdır. Her direktif veya yönetmelik için onaylı Onaylanmış Kuruluşların resmi listesi, AB Komisyonu web sitesindeki NANDO Bilgi Sistemi sayfasında bulunur.

İrlanda’da mukim onaylı kuruluşların listesine aşağıda yer alan linkten erişim sağlanabilir:

https://webgate.ec.europa.eu/single-market-compliance-space/notified-bodies/notified-body-list?filter=bodyTypeId:3,countryId:372,notificationStatusId:1

Yeni Yaklaşım Direktifleri, ürünün tüm geçerli direktiflerin temel gerekliliklerine uyduğunu ve ilgili uygunluk değerlendirme prosedürüne tabi tutulduğunu gösteren CE işaretinin kullanılmasına olanak sağlar. CE işareti, ürünün kendisine, ambalajına veya beraberindeki belgeye iliştirilir ve söz konusu ürünün AB pazarına sunulmasına olanak sağlar.

CE işareti taşıması zorunlu olan ürünlere ilişkin listeye aşağıda yer alan linkten erişim sağlanabilir:

https://single-market-economy.ec.europa.eu/single-market/ce-marking/manufacturers_en

765/2008/EC sayılı Tüzük, Ürün Güvenliği alanında hem gümrük makamları hem de piyasa gözetim makamları tarafından kontroller yapılmasını sağlamaktadır. Bu mevzuat, güvenli olmayan ürünlerin piyasaya sürülmesini yasaklamakta olup, AB Üyesi ülkelerin gümrük idarelerinin, ithalat sırasında ve mallar serbest dolaşıma girmeden önce güvenli olmayan ürünlerin tespiti konusunda sorumluluklarını belirlemektedir.

Gümrük görevlileri, bir ürünün ilgili düzenlemelerde yer alan gereklilikleri karşılayıp karşılamadığı hakkında şüpheye düştüğünde, söz konusu sevkiyatı alıkoymakta ve ilgili kontrolleri yürütmekle yükümlü kuruluşlarla iletişime geçmektedir. Bu kapsamda, İrlanda’da ürün grubu bazında kontrolleri yürütmekle yükümlü kuruluşlara ilişkin liste aşağıda sunulmaktadır:


Ürün Grubu

Kontrolleri Yürütmekle Yükümlü Kuruluş

Zincirli testereler

Profesyonel Kullanım

Sağlık ve Güvenlik Kurumu

Tüketici Kullanımı

Rekabet ve Tüketiciyi Koruma Komisyonu (CCPC)

Gazlı barbeküler, Taşınabilir gazlı ocaklar

İşyeri Aletleri

Sağlık ve Güvenlik Kurumu

Ev Aletleri

Rekabet ve Tüketiciyi Koruma Komisyonu (CCPC)

Görünürlük Giysileri, Kasklar, Eldivenler

İşyeri

Sağlık ve Güvenlik Kurumu

Tüketici Kullanımı

Rekabet ve Tüketiciyi Koruma Komisyonu (CCPC)

Yiyecek karıştırıcıları

İşyeri

Sağlık ve Güvenlik Kurumu

Tüketici Kullanımı

Rekabet ve Tüketiciyi Koruma Komisyonu (CCPC)

Çimento Karıştırıcı Makinesi

Sağlık ve Güvenlik Kurumu

Ev tipi düdüklü tencereler

Sağlık ve Güvenlik Kurumu

Adaptörler

Rekabet ve Tüketiciyi Koruma Komisyonu (CCPC)

Deri ürünlerde / ayakkabılarda dimetil fumarat oranı

Rekabet ve Tüketiciyi Koruma Komisyonu (CCPC)

Radyo ve telekomünikasyon terminal ekipmanları

İletişim Düzenleme Komisyonu (COMREG)

Jammer

İletişim Düzenleme Komisyonu (COMREG)

LED Tüpler

İletişim Düzenleme Komisyonu (COMREG)

Tıbbi cihazlar

Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu

Eğlence amaçlı el sanatları

Ulaştırma, Turizm ve Spor Bakanlığı

Araba Parçaları

Yol Güvenliği Kurumu




b) Karantina İşlemleri

 

AB'ye ithal edilen belirli bitkiler, bitkisel ürünler ve diğer nesneler (2019/2072/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü Ek XI ve XII'sinde listelenmiştir) bir bitki sağlığı sertifikasına sahip olmalıdır.

Bitki sağlığı sertifikasındaki ürünler uygun şekilde denetlenmiş olmalıdır. Ürünler karantina zararlılarından ari, karantinaya alınmayan düzenlenmiş zararlılar için gereklilikler dahilinde ve diğer zararlılardan pratik olarak ari olmalıdır. Bitki sağlığı sertifikasının AB bitki sağlığı gerekliliklerine uygun olarak ihracatçı ülkenin ulusal bitki koruma otoriteleri tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

1 Ocak 2021'den itibaren, Büyük Britanya'dan yapılan her ithalat, diğer AB dışı Avrupa ülkeleri ile aynı bitki sağlığı ithalat yasaklarına ve gerekliliklerine tabidir. Kuzey İrlanda için mevcut dâhili AB gereklilikleri geçerliliğini korumaktadır.

 

c) Etiketleme

 

Tüketicilerin korunması açısından, yalnızca AB etiketleme gerekliliklerine uyan ürünler AB içinde pazarlanabilir. Etiketleme gerekliliklerinin amacı, tüketicilerin sağlık, güvenlik ve çıkarlarının yüksek düzeyde korunmasını sağlamak, ürün hakkında içerik, bileşim, güvenli kullanım ve özel önlemler, diğer özel ayrıntılar vb. ile ilgili bilgi sağlamaktır.

AB mevzuatı, gıda maddeleri, ev aletleri, ayakkabı, tekstil vb. gibi belirli sektörler için zorunlu etiketleme standartları belirler.

Konuya ilişkin detaylı bilgiye aşağıda yer alan linkten erişim sağlanabilir:

https://eur-lex.europa.eu/summary/chapter/09.html

AB Eko-etiketi, temel çevresel yönlerle ilgili iyileştirmelere önemli ölçüde katkıda bulunan ve tüketicilere ürünlerin çevresel etkisi hakkında basit bilgi sağlayan ürünlere verilebilecek gönüllü bir programdır. Eko-etiket kriterleri, farklı ürün gruplarına göre özel olarak belirlenmiştir. Tüketicilere ürünün aynı gruptaki diğer ürünlerle karşılaştırıldığında üstün bir çevresel kaliteye sahip olduğunu göstermek için bir pazarlama aracı olarak gösterilebilir. Üreticiler, ithalatçılar, hizmet sağlayıcılar, tüccarlar veya perakendeciler, ürünün piyasaya sürüldüğü Üye Devletin yetkili kuruluşuna Eko-etiket için başvuruda bulunabilir.

İrlanda’da etiketlemenin içeriği İngilizce olmalıdır. AB mevzuatına uygun olarak, farklı ürün türleri (gıda maddeleri, tekstil ürünleri, kozmetik ürünleri, tıbbi cihazlar vb.) için özel hükümler bulunmaktadır.

 

d) Bitki Sağlığı Önlemleri

 

Bitki sağlığı önlemlerinin temel amacı, bitkilere veya bitki ürünlerine zararlı zararlıların ve organizmaların AB genelinde girişini ve/veya yayılmasını önlemektir.  2016/2031 Sayılı AB Tüzüğü, Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi (IPPC) - FAO ve Dünya Ticaret Örgütü Sağlık ve Bitki Sağlığı Önlemleri Anlaşması ilkelerine dayanan bu alandaki temel mevzuatı oluşturur.

Bitki ve bitki ürünleri bir dizi genel kurala uymalıdır: ihracatçı ülkenin belirlenmiş makamları tarafından verilen bir bitki sağlığı sertifikasına eşlik etmesi; AB’ye giriş noktasında belirlenmiş Sınır Kontrol Noktasında gümrük denetimlerinden geçmesi; Bir Üye Devletin resmi Siciline kayıtlı bir ithalatçı tarafından AB'ye ithal edilmesi ve giriş noktasına varmadan önce gümrük ofisine bildirilmesi.

Konuya ilişkin detaylı bilgiye aşağıda yer alan linkten erişim sağlanabilir:

https://food.ec.europa.eu/plants/plant-health-and-biosecurity_en


e) Helal Belgelendirme

 

İrlanda’ya ihracatta helal belgesi zorunluluğu yoktur.