Kamerun'da gümrük kıymetlendirmesine ilişkin DTÖ anlaşmasının uygulanmasına ilişkin 30 Temmuz 2001 tarih ve 246/ MINEFI/DD sayılı Bakanlık Talimatı, ithal mallar için gümrükleme prosedürlerini belirlemektedir. Bunlar 4 aşamadan oluşur:
- ön formaliteler,
- ön gümrükleme;
- gümrükleme veya elleçleme,
- malların gümrükten çekilmesi ve teslim alınması.
Bazı ithal mallar için özel formaliteler
Özel izin rejimi kapsamındaki malların ve diğer tür malların ithalatı için ek formaliteler gerekmektedir. Örneğin:
Dolaşım belgesinin veya menşe belgesinin oluşturulması
Menşe belgesi veya dolaşım belgesi, malların menşeini tasdik eder. İthalatçı, gerekiyorsa veya avantajlı fiyatlardan yararlanmanın faydalı olacağını düşünüyorsa, tedarikçisinden malın menşe şahadetnamesini almak zorundadır. Nitekim, serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde Kamerun, menşe kurallarına ve belirli Avrupa Birliği ürünlerine uygunluk şartıyla, diğer CEMAC ülkeleri menşeli ürünlere gümrük vergisinden muaf giriş hakkı tanımaktadır.
Avrupa Birliği'nden ürünler
EPA avantajları kapsamındaki AB menşeli ürünler, Kamerun'a ithal edilirken AB üye ülkesinin gümrüklerinden veya belirli odalarından alınabilecek EUR.1-CMR dolaşım sertifikasının ,ticaret beyanı veya fatura beyanı ibraz edilmesi halinde bu avantajlardan yararlanabilmektedir. Fatura beyanı “onaylı ihracatçılar” tarafından veya toplam değeri 6.000 Euro'yu aşmayan AB menşeli ürünler söz konusu olduğunda yapılabilir. Kamerun için basit bir menşe beyanı geçerli değildir. İthal edilecek bir ürünün APE tercihinden yararlanmasını sağlamak için işletmeci, Gümrük web sitesindeki APE avantajları kapsamındaki ürün listelerine bakabilir. Bu Kılavuzda daha önce açıklanan tarife indirimi listesiyle bağlantılı olarak 3 liste bulunacaktır: gümrük vergilerinin halihazırda tamamen kaldırıldığı ürünlerin listesi ve gümrük vergilerinin aşamalı olarak azaltılmasından yararlanan ürünlerin iki listesi. Ürünün burada listelenmemesi, gümrük vergisinin tamamen geçerli olduğu anlamına gelir.
CEMAC/CEEAC ürünleri:CEMAC/CEEAC serbest ticaret bölgesi çerçevesinde, topluluk menşeli ürünler için tercihli tarifeden yararlanmak isteyen ithalatçının gümrükleme işlemi sırasında sunacağı gümrük hizmetlerine topluluğun tercihli ücretiyle tedarikçisinden ürünü onaylayan CEMAC Bakanlar Kurulu veya ECCAS Komisyonu Kararını alması gerekmektedir.
Özel izinlerin ve teknik vizelerin alınması
Düzenlemelere bağlı olarak, belirli mallar lisans, izin veya pazarlama bildirimleri gibi belirli belgelerin önceden alınmasına veya aşağıdaki teknik denetimlere tabidir:
-bitki sağlığı formaliteleri, sağlık formaliteleri, hayvansal ürünlere ilişkin formaliteler, çevresel formaliteler.
Dosyalar için gerekli unsurlar yukarıda yer alan “ uygunluk belgesi gereklilikleri” şartlarında özetlenmiştir. Bakanlıklar veya uzman kuruluşlar tarafından özel kontrollere tabi olan ürünlerde, söz konusu kuruluşların dosyalarında kayıtlı olmayan ürünlerden farklı olarak halihazırda tescil edilmiş veya onaylanmış ürünler için sürecin genel olarak basitleştirildiği unutulmamalıdır. Kayıtsız ürünler için ithalatçının, ürünlerinin yetkili kuruluş nezdinde kayıt altına alınmasını ve ithalatçı firmanın bu departmanın hizmetlerine beyan edilmesini sağlayacak teknik dosyayı ibraz etmesi gerekmektedir. Bu formalite, ürün ulusal topraklara girmeden önce gerçekleştirilir. İzne tabi ürünlerin ithalat lisansı için de geçerlidir. Tescil dosyalarının belge kontrolü ve değerlendirilmesi, tescil belgesinin verilmesine veya reddedilmesine neden olur. Sağlık riski taşıyan kayıt dışı ithal ürünler, ithalatçının cezai yaptırımlara maruz kalmasıyla sonuçlanabilmektedir.
Bitkisel ürünler durumu: Bitki sağlığı sertifikası ve ithalat izni talebi: Mevcut mevzuata göre bitki ve bitkisel ürünlerin ithalatı bitki sağlığı sertifikası gerektirmektedir. Bitki sağlığı sertifikası, masrafları başvuru sahibine ait olmak üzere, bitki sağlığı kontrolünden sorumlu kurumlar tarafından verilir. Bitki sağlığına uygunluğun doğrulanması, Müdürlüğün kalite kontrol ve bitki sağlığı düzenlemelerinden sorumlu laboratuvarları veya Tarım Bakanlığı tarafından onaylanan diğer laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilir. Bitki sağlığı ithalat denetimi, yürürlükteki mevzuata uygun olarak bitki sağlığı hizmetleri tarafından giriş noktalarında (liman, havaalanı, kara sınır karakolu) gerçekleştirilir. Bu, eşyaların ulusal topraklara ulaşmasından sonra yapılmalıdır. Ayrıca belirlenen yerlerde de yapılabilir. Bitki sağlığı ürünleri ve girdileri durumu: ürünlerin ithalat izni veya onayı
Ticaret kanunları ve yönetmeliklerine tabi olarak, bitki sağlığı ürünlerinin ve girdilerin ithalatı, ithalatçının bitki sağlığının korunmasından sorumlu Otoriteye yapacağı bir beyana tabi olmalıdır. Bitki sağlığı ürünleri ithalatçısının öncelikle ilgili kurum tarafından onaylanması gerekir. Sonuç olarak, İthalat İzni (AI), Tarımsal Girdiler ve Ürünler Kalite Kontrol Yönetmeliği Direktörünün, kendisi için beyanda bulunulan belirli miktardaki ürünün ulusal topraklara girişine izin verdiği resmi bir işlemdir. Uyumlu dosyalar 5 gün içerisinde teslim edilir.
Hayvansal ürünler durumu: ithalat için teknik tavsiye talebi: Canlı hayvanlara uluslararası veya ulusal aşı kartı (tüm aşılar için) eşlik etmelidir. Hayvansal kökenli ürünler tüketime sunulmadan önce veteriner veya sağlık muayenesinden geçmelidir.
Farmasötik ve kozmetik ürünler durumu: ithalat veya ihracat için teknik danışmanlık talebi: Kamerun'da ilaç ve ilgili ürünlerin ithalatı; tıbbi ekipman, kesinlikle Kamu Sağlığı Bakanı tarafından düzenli olarak onaylanan yapılarla sınırlıdır ve bu faaliyet, önceden "Teknik İthalat Vizesi" alınmasına tabidir. Bu nedenle ilaç ve tıbbi cihazların (ilaçlara girdi olarak kullanılan hammaddeler, tarayıcılar, sağlık ürünleri) ithalatını veya ihracatını yapmak isteyen işletmecinin, söz konusu ürünleri Sağlık Bakanlığı İlaç Müdürlüğü ve Eczacılık (DMP) dosyalarına kaydetmesi gerekmektedir. Kayıtsız onay gerektiren ürünler için ithalatçı veya ihracatçı, ürünün DMP'ye kaydedilmesini sağlayacak teknik dosyayı sunar. Bu formalite, ürünün ulusal bölgeye girmesinden veya bölgeyi terk etmesinden önce gerçekleştirilir. Bakanlığın yetkili birimleri başvuru dosyalarını değerlendirerek olumlu görüş aldıktan sonra ilgili ürünlere İthalat İzin Belgesi verir.
Diğer ikinci el ürünler ve diğer sanayi malları durumu:Ayrıca halk sağlığı nedenlerinden dolayı ikinci el mağaza ürünleri, bireylerin sağlığına zarar verebilecek herhangi bir mikrop veya virüs içermediğini belgeleyen bir fümigasyon sertifikasına tabidir. Son olarak, soğutma ekipmanı gibi işletimi salınan sera gazları üzerinde etkisi olan bazı endüstriyel ürünler, çevre hizmetleri tarafından verilen bir kalite sertifikasına tabi olabilir.
Ek Belge Edinmesi Gereken Ürünlere Yönelik Dosya Gereksinimleri
|
Bitki Sağlığı Formaliteleri
|
İkinci El Eşya Formaliteleri
|
Talep Edilen Belgeler
|
- 500 frank damgalanmış bir talep
- Konşimento fotokopisi
- Menşe ülkeden alınan bitki sağlığı sertifikası
- İthalatın riskli ürünlerden oluşması durumunda Tarım Bakanı tarafından verilen ithalat izni;
- İthalatın pestisitlerle ilgili olması durumunda Tarım Bakanlığından ithalat için ön izin alınması ve akredite bir laboratuvar tarafından yayınlanan ürün analiz bültenleri.
Bitki sağlığı ithalat denetim prosedürü, Kamerun'da tüketilecek ürünler için bir "Bitki Sağlığı İthalat Denetim Raporu" ve transit halindeki ürünler için bir "Yeniden İhracat için Bitki Sağlığı Sertifikası" ile onaylanır.
Giriş Noktasındaki Bitki Sağlığı Polis Karakolu tarafından verilen bu belgeler, söz konusu kargoların ulusal topraklara girişine izin verildiğini garanti eder.
|
- Liman Sağlık Polisi başkanına hitaben 500 frank damgalı bir talep.
- Ürünün kişilerin sağlığına zarar verebilecek her türlü mikrop veya virüsten arındırıldığını belgeleyen Fumigasyon sertifikasının kopyası.
|
Formaliteler sonunda verilen sertifika
|
Kamerun'da tüketilecek ürünler için “Bitki Sağlığı İthalat Denetim Raporu” ve transit halindeki ürünler için “Yeniden İhracat için Bitki Sağlığı Sertifikası”
|
İkinci el mağazası için Sağlık Sertifikası
|
Özel Izin Rejimi Kapsamındaki Ürünler Için
|
sıhhi
|
Hayvansal ürün formaliteleri
|
Çevresel formaliteler
|
İlaçlar
|
Kozmetik ürünler
|
- 500 FCFA’ya damgalanmış bir talep
-Konşimento fotokopisi
Halk Sağlığı Bakanlığı (Eczacılık, İlaç ve Laboratuvarlar Müdürlüğü) tarafından verilen ilaç ithalatı izin belgesinin kopyası
|
- 500 frank damgalı bir talep
- Konşimento kopyası
Halk Sağlığı Bakanlığı (Standartlar ve İlaç Mevzuatı Bürosu) tarafından verilen Resmi İthalat İzni
|
- 500 fransa damgalanmış bir talep
- konşimento fotokopisi
- menşe ülkeden veteriner sertifikası
Veterinerlik Servisi Veteriner Sağlık Sertifikası düzenler
|
Çevre müdürüne hitaben 500 frank damgalı bir talep
- Daha önce çevre hizmetleri tarafından onaylanmış proforma faturanın kopyası veya fotokopisi
- Konşimento kopyası.
Çevre departmanı bir kalite sertifikası verir.
|
- İlaç ve kozmetik ürünler için Uygunluk Belgesi
- İlaçlar ve kozmetik ürünler için resmi ithalat izni
|
Veteriner Sağlık Sertifikası.
|
Çevre servisi tarafından verilen kalite sertifikası
|
Ön damgalama
Kamerun'a ithal edilen belirli malların, MINCOM/MINEFI ( Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı) ortak emrine göre ihracat ülkesinde damgalanması veya işaretlenmesi gerekmektedir. Bunlar arasında, güvenlik etiketi sistemine tabi bazı üretilmiş ürünler (sigara, alkollü içecekler), gıda ürünleri, ilaçlar vb. yer almaktadır.
1 Eylül 2001'den bu yana ithal ve yerli gıda ürünleri için etiketleme zorunluluğu zorunlu hale geldi. Bozulabilen tüm ürünlerin ambalajında son kullanma tarihi belirtilmelidir. Gıda ürünleri için aşağıdaki bilgiler de gereklidir
- (Fransızca ve İngilizce): üreticinin adı, üretim tarihi ve ulusal uygunluk işareti.
- Fransızca ve İngilizce) Farmasötik ürünlerde son kullanma tarihi ve kullanım talimatları (belirtilmelidir.
- Tüm kutular, kutular, kasalar ve ambalajlar menşe ülkesini belirten bir işaret taşımalıdır.
- Alkol oranı hacimce yüzde 13'ün altında olan biralar ve şaraplar hariç, alkollü içeceklerin tüm şişeleri ve diğer kapları alkol derecesini belirten bir etiket taşımalıdır.
- Üretildiği yerin veya menşei ülkenin adını taşımayan ve görünür harflerle "İthal edilmiştir" ibaresini taşımayan yabancı gıda ürünleri yasaktır.
- Anne sütü yerine geçen ürünlerin etiketlenmesi (Fransızca ve/veya İngilizce) özel gerekliliklere tabi olup, kontaminasyonu önlemek için alınması gereken önlemler, ürünün kullanılabileceği yaş ve saklama koşulları yanı sıra emzirmenin yapay beslenmeye göre üstünlüğünü belirten bir açıklama hakkında bilgi içermelidir.
- Kamerun'da satılması amaçlanan sigaralar, diğer hususların yanı sıra menşe ülkesini ve ekonomik temsilcinin kimlik numarasını belirten bir çıkartma yapıştırılarak önceden etiketlenmiş olmalıdır.
- İthalatçının malları göndermeden önce etiketi ödemesi gerekmektedir.
- Ayrıca sigara paketlerinin üzerinde sağlık uyarısı taşıması gerekiyor.
- Dolandırıcılık, kaçakçılık ve sahtecilikle mücadele etmek amacıyla, ithal sigaraların yanı sıra diğer bazı ithal ürünlerin de "Kamerun'da satış" olarak işaretlenmesi gerekiyor.
- Kamerun'a ihracat ve ithalatta kullanılan ahşap ambalajların işleme tabi tutulması ve damgalanması gerekir. Damga şunları içermelidir: “Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesini” belirten İngilizce IPPC kısaltması, malzemeler, gerçekleştirilen işlemin ISO kodu, işlem tarihi, işaretlemeden sorumlu kurumun kodu ve işlem gören parti numarası Kamerun ISO Kodunu belirten “CM” ifadesi ve ardından ahşap bazlı üretim veya üretim yapan şirkete ANOR tarafından atanan yeksane bir kimlik numarası.
Belirli ihracat ürünlere yönelik formaliteler
Serbest ticaret anlaşmaları kapsamında ürün onay prosedürü
Avrupa Birliği ile EPA Örneği EPA tarafından oluşturulan tercihli rejimden faydalanmak, menşe ispat belgesinin sunulmasına tabidir ve gümrükleme sırasında ibraz edilmesi gereken EUR.1 dolaşım sertifikasının düzenlenmesini gerektirir. Menşe kanıtı, Kamerun menşeli malların EPA menşe kurallarına uygun olduğunu tasdik eder. Her ürün için geçerli olan gereksinimler Access2Market çevrimiçi platformu kullanılarak kontrol edilebilir. EPA'dan faydalanabilmek için ürünün ambalajlama ve etiketleme, üretim sürecinde pestisit, gıda katkı maddeleri veya diğer maddelerin kullanımı gibi Avrupa düzenleyici gerekliliklerine uyması gerektiğine dikkat edilmelidir.
EPA kapsamında ürün onay prosedürü:EUR.1 sertifikası, operatörün talebi üzerine Kamerun gümrüğü tarafından verilmektedir. Gümrükler, ürünlerin menşe durumunu kontrol etmek için gerekli tüm tedbirleri alır. Bu amaçla her türlü delili istemeye ve ihracatçının hesaplarının tüm kontrollerini yapmaya yetkilidirler. Menşe ispatının yeterli olması halinde gümrük idaresi EUR.1 sertifikasını düzenler.Dosyanın işlenmesi ücretsizdir ve normalde 24 saati aşmaz. Kamerun menşeli ürünler, iki durumda, onaylı bir ihracatçı tarafından yapılan beyanın faturada ibraz edilmesi veya sevkiyatın toplam değeri 6.000 Euro'yu geçmeyen ürünlerden oluşması durumunda AB'ye gümrük vergisinden muafiyetten yararlanabilir.
CEMAC menşeli ürünler için onay prosedürleri
CEMAC ve ECCAS'ın tercihli oranındaki onay prosedürleri uyumlu hale getirildi. Böylelikle Ticaret Bakanı tarafından CEMAC Komisyonu'na iletilen dosyalar, yürürlükteki prosedürlere göre Bakanlar toplantısında olumlu görüş alındıktan sonra onay veren ECCAS Komisyonu'na da sistematik olarak iletilmektedir.
CEMAC/CEEAC tercihli oranındaki ürünlerin onaylanmasına ilişkin prosedür
CEMAC tercihli oranında onaya başvurma prosedürü 8 ana adımdan oluşur:
1. Onay başvuru formları: Ulusal Onay Komitesinin Teknik Sekreterliğinde (MINCOMMERCE R47, R43, R35 kapısı) veya CCIMA, GICAM, MECAM veya SYNDUSTRICAM'ın genel merkezlerinde yapılabilir.
2. Formun istenilen kritere göre doldurulması: Kriter arasından imtiyazlı orandan faydalanılması düşünülenin belirtilmesi gerekmektedir
-Tam satın alma kriteri (hammaddelerin %100'ü),birleştirme kriteri, katma değer kriteri.
3,Usulüne uygun olarak doldurulmuş dosyanın Teknik Sekreterliğe sunulması: Onay başvuru dosyaları, sevk olduktan sonra MINCOMMERCE'e teslim edilir. Teknik Sekreterlik, dosyalarda yer alan bilgileri ve bunların uygunluğunu doğrular.
4. Ulusal Onay Komitesi Teknik Sekreterliğinin firmaya ziyareti:Bu adım, Komitenin, dosyada açıklandığı gibi şirketin gerçek varlığını ve üretim sürecine uygunluğunu güvence altına almasına olanak tanır. Ziyaret rapora konu olur. Uygunsuzluk durumunda dosya reddedilebilir veya düzeltmeye tabi tutulabilir ve şirket dosyayı yeniden Komite'ye gönderebilir. 5.Dosyaların Ulusal Akreditasyon Komitesi Tarafından İncelenmesi: Milli Komite, Teknik Sekretarya tarafından sunulan dosyaları inceler. Komite bakanlıklar arasıdır ve özel sektörü de kapsamaktadır. 6.Dosyaların CEMAC Komisyonuna iletilmesi: Olumlu görüş alan dosyalar, masrafları Ulusal Komite'ye ait olmak üzere, Bölgesel Menşe Komitesi tarafından incelenmek üzere CEMAC Komisyonu'na iletilir. 7.Bölgesel Menşe Komitesi Toplantısı: Bölgesel Menşe Komitesi, Devletlerden gelen dosyalar hakkında görüş bildirir ve olumlu görüş alan dosyaları CEMAC Bakanlar Kuruluna sunar. 8.Onayın verilmesi: Onay CEMAC Bakanlar Kurulu tarafından verilir. Elde etme kriterinin unsurları değişmediği sürece nihaidir.
Afrika kıtasındaki ülkelere yönelik ürünler: AfCFTA anlaşması kapsamında “Made in Kamerun” ürünlerinin kıta pazarına erişimini sağlayacak düzenlemeler ayrıca yapılmıştır.
AfCFTA tercihli oranındaki ürünleri onaylama prosedürü: Menşe şahadetnamesi düzenlenmesi için Ana Gümrük İdaresine sunulacak belgelerin listesi:
Ticari fatura, gümrük beyannamesi, çeki listesi, menşe belgesinin tanımı. üretim süreci, kullanılan hammaddelerin listesi ve bunların menşei, menşeli olmayan malzemelerin içeriği, ihracata yönelik ürünün nihai tesliminin katma değeri, vergi mükellefi kartı ve ihracatçı dosyasındaki kayıt kanıtı. Kahve ve kakao ihracatçısı statüsünü almak için gereken formaliteler:Kahve ve kakaonun üretimi, işlenmesi, pazarlanması ve ihracat faaliyetleri Kamerun'da aşağıdaki düzenleyici metinlere tabidir: 27 Temmuz tarih ve 95/11 sayılı Kanunun belirli hükümlerini değiştiren ve tamamlayan 30 Aralık 2004 tarih ve 2004/025 sayılı Kanun, 1995 kakao ve kahve ticaretinin düzenlenmesi ve çeşitli uygulama kararnameleri.
Kahve ve kakaonun ihracatı için gerekli formaliteler:
Adım 1: Gerekli Ekipmanın Uygunluk Sertifikası (ONCC):ONCC Genel Müdürüne hitaben damgalanmış bir talep, Bir iş yeri planı, Şirketin vergi dosyası, Ekipmanın mevcudiyetini gerekçelendiren bir mağazayla yapılan işleme sözleşmesi
Adım 2. Varlık Beyanı (MINCOMMERCE):Ticaret Bakanı'na hitaben 1 adet damgalı talep, Ticaret Sicilindeki tescil makbuzunun 1 adet onaylı kopyası, Vergi mükellefi kartının veya benzersiz vergi kimlik bilgilerinin onaylı 1 kopyası, 1 Mevcut Ticaret mevzuatına uymaya dair yeminli taahhüt, ONCC tarafından verilen ekipmanın uygunluk sertifikası.
Adım 3. İhracatçılar dosyasındaki kayıt belgesi (MINCOMMERCE): Tüm işlemler için ortak olan dosyanın görülmesi
Adım 4. İhracatçı Kodu (ONCC):ONCC Genel Müdürüne hitaben 1 Damgalı İhracatçı Kodu Talebi, ONCC tarafından verilen ekipman uygunluk sertifikasının 1 kopyası,1 adet Varlık Beyanının onaylı kopyası, 1 adet Şirketin idari belgelerinin kopyası, 1 adet İhracatçı dosyasındaki kaydın kopyası.
Adım 5. Profesyonel kart (CICC):CICC İdari Sekreterine hitaben 1 adet damgalı beyan, ONCC tarafından verilen Ekipman Uygunluk Sertifikasının 1 Kopyası, Ticaret Bakanlığınca Düzenlenen Varlık Beyanının 1 Adet kopyası, Şirkete ait 1 adet sosyal bilgi dosyası, Son 2 kampanyaya ait istatistikler,1 adet iade edilebilir banka garantisi: İhracatçı/Transformatör: 10 Milyon CFA frangı
Kooperatif, GIC/Zanaatkar işleyiciler: 2 milyon CFA frangı
Kartla 7000 CFA frangı tutarında makbuz
Adım 6. İhracatçılar Grubuna (GEX) Üyelik:GEX Daimi Sekreterine gönderilen 1 Talep, 250.000 CFA frangı tutarında makbuz.
iii. Bitkisel Diğer Ürünler
Üretimini ihraç etmeyi planlayan bitki üreticisi, kendi bölgesinde MINADER'in merkezi olmayan hizmetleriyle ihracat için Bitki Sağlığı Sertifikası alabilmesi için üretim döngüsünün başında bitki sağlığı denetimi talebinde bulunmalıdır.Üretici, üretim sürecini denetleyecek ve ara çıktıları (üretim kontrol sertifikaları, ambalaj kontrol sertifikası, ambalaj kontrol sertifikası vb.) verecek olan bir yeminli kontrolöre veya bitki sağlığı müfettişine kayıtlı ve atanmıştır.zne tabi bitkilerin ithalatı yalnızca izinde belirtilen giriş noktasında yapılmalıdır. Bu amaçla, ekonomik operatörün, öngörülen ithalat tarihinden en az bir ay (01) önce tarımdan sorumlu Bakanlığa ithalat izni başvurusunda bulunması gerekir.
|