T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Kuveyt

Kuveyt

Genel Bilgiler
İthalat denetimleri sanayi ürünlerinde Kuveyt Sanayi Kurumu (PAI), gıda ürünlerinde Public Authority for Food and Nutrition (insan tüketimi için olan gıdalar), tarım ve hayvancılık ürünlerinde Public Authority for Agriculture Affairs and Fish Resources, sağlık ve kozmetik ürünlerinde Kuveyt Sağlık Bakanlığı, çevreye zararlı olabilecek ürünlerde ise Environment Public Authority tarafından yapılmaktadır

Karantina İşlemleri
Kuveyt, insan, hayvan ve bitki yaşamını ve sağlığını korumayı amaçlayan Veteriner ve Bitki Karantinasına ilişkin Körfez İşbirliği Konseyi düzenlemelerini takip etmektedir.
KİK Veteriner Karantina Yasası uyarınca, bir salgın veya bulaşıcı hastalıkla enfekte olduğundan şüphelenilen hayvanlar, gerekli testlerin yapılabilmesi için salgın hastalığın kuluçka süresinden daha az olmayan bir süre karantinada tutulmalıdır. KİK Bitki Karantina Yasası uyarınca, ithal edilen bir ürün zararlıların getirilmesi veya yayılması riski taşıyorsa, yetkili makam ürünün bir hafta içinde riski ortadan kaldırmak için uygun bir işlemden geçirilmesini; menşe ülkeye veya başka bir ülkeye yeniden ihraç edilmesini; veya bildirimde belirtilen bir yöntemle imha edilmesini isteyebilir.

Etiketleme
Menşe ülkeyi gösteren etiket ithal edilecek tüm mallarda sökülmeyecek şekilde ürüne iliştirilmelidir. Etiketteki bilgiler nakliye belgelerindeki bilgiler ile uyuşmalıdır. Bir ürünü etiketlemek mümkün değilse örneğin meyve ve sebze ürünlerinde pakete takılı bir etiket yeterlidir. Eğer ürün içeriği birden fazla ülkede üretilmişse her ülkenin nihai maldaki üretim miktarı belirtilmelidir.Kuveyt’e ithal edilecek kimyasal ürünlerin etiketlerinde ürün adı, kullanım şekli, aktif malzemeler, bileşenlerin yüzdesi, yan etkiler, Birleşmiş Milletler’in CAS numarası, depolama ve taşıma bilgileri, çevre ve iş sağlığı bilgileri, zehir kontrolü ve yok etme talimatları yer almalıdır.laç etiketlerinde parti numarası, üretim tarihi, son kullanma tarihi, içeriği, depolama bilgileri, kullanım bilgileri, indikasyonlar gibi bilgilerin olması gerekmektedir.
Gıda ürünleri etiketlerinde ürün ve marka adları, hayvansal yağların orijini, parti numarası, pay sırasına göre içerik, katkı maddeleri, metrik sistemde net içerik, üretim tarihi, son kullanma tarihi, imalatçı veya paketleyici adı ve adresi, menşe ülke, depolama, hazırlama ve taşıma bilgileri ve eğer uygunsa besin değerleri bulunmalıdır. Tüm et ve tavukçuluk ürünlerinin İslami kurallara uygun olarak kesildiği bilgisinin etikette belirtilmesi gerekmektedir. Sıvı gıda maddeleri içeren kutu, şişe ve diğer ambalajların üzerinde “net hacmi (lt)” belirten etiketler bulunması gerekmektedir. Etiket bilgileri Arapça olmalıdır. Bununla beraber çok dilli etiketler kabul edilmektedir.
Küçük Elektrikli Ev Aletleri ve oyuncaklarda G Mark ve GCTS karekodu bulunmalıdır.

Bitki Sağlığı Önlemleri
Tarım İşleri ve Balık Kaynakları Kurumu (PAAF), DTÖ SPS Anlaşması kapsamındaki ulusal irtibat noktasıdır. Kuveyt, OIE (Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü), IPPC (Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi) ve CODEX'in (Codex Alimentarius Komisyonu) üyesidir. Kuveyt'teki SPS gereklilikleri genel olarak uluslararası standartlara dayanmaktadır.
Hayvan ve hayvan ürünleri ile bitki ve bitki ürünleri ithalatçısı, ithalat izni almak için PAAF'a kayıt yaptırmalıdır. Söz konusu kayıt için ihracatçı ülkeden resmi bir sağlık veya bitki sağlığı sertifikası gereklidir. PAAF, KİK SPS yasalarına uygun olarak sınırda test/denetim gerçekleştirmektedir. Sevkiyatın SPS gerekliliklerine uygun olmadığının tespit edilmesi halinde, ithalatçı sevkiyatı imha edebilir veya en fazla bir hafta içinde yeniden ihraç edebilir.

Helal Belgelendirme
Kuveyt’e ihracatta et, işlenmiş et ürünleri ile hayvansal (hayvansal yağ, jelatin vb.) ürünlerde helal belgelendirmesi talep edilmektedir. Bu ürünler dışında (kozmetik ürünleri ya da helal hizmetler gibi) herhangi bir helal belgelendirme zorunluluğu bulunmamaktadır. Kuveyt’te helal belgelendirmede KİK Standardiazsyon Örgütü altındaki Helal Standartları Komitesinin kuralları geçerlidir.
Kuveyt’te helal belgesi düzenleyen resmi bir kuruluş bulunmamaktadır. Halihazırda insan tüketimine uygun gıda ürünlerine ilişkin helal konuları Kuveyt Gıda ve Beslenme Kurumu (PAFN) tarafından PAI ile birlikte yürütülmekte olup, gümrükte söz konusu ürünlerin helalliğine ilişkin kontroller PAFN tarafından yapılmaktadır. Öte yandan, ilaçların helalliğine ilişkin kontroller Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir.
Kuveyt, KİK Akreditasyon Konseyi tarafından tanınan tüm kuruluşların düzenlediği helal belgelerini kabul etmektedir. Ayrıca, Kuveyt Gıda ve Beslenme Kurumu (PAFN) tarafından en az iki Körfez ülkesi tarafından tanınan helal belgelendirme kuruluşlarının verdiği helal belgeleri kabul edilebilmektedir.