T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Meksika

Meksika

Genel Bilgiler
Meksika’da ithalatçılar, Maliye ve Kamu Kredisi Bakanlığı (Secretaría de Hacienda y Crédito Público veya SHCP) tarafından tutulan resmi ithalatçılar kayıt sistemine (padrón de importadores) kaydolmalı ve orada listelenmelidir. 400'den fazla farklı kalemi (tarım ürünleri, tekstil, kimyasallar, elektronik ve otomobil parçaları dahil) ithal etmeye uygun olmak için, ithalatçıların bu sektör kayıtlarında listelenmek üzere SHCP'ye başvurmaları gerekmektedir.   Yurt içindeki mal ve hizmetlerin yanı sıra, Meksika’ya ithal edilen ürünlerin de teknik düzenlemelere uyması zorunludur. Meksika Ekonomi Bakanlığı bünyesindeki Standartlar Genel Müdürlüğü tarafından denetlenen ve koordine edilen teknik düzenlemelere (https://e.economia.gob.mx/direccion-general-de-normas/#tramites) bağlantısından, standartlara ise  (https://catalogomexicanodenormas.economia.gob.mx/default.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1)  bağlantısından İspanyolca dilinde arama yapılarak ulaşılabilmektedir.Ayrıca Standartlar ve Uygunluk Değerlendirmesi Bilgi Sistemi (https://e.economia.gob.mx/servicios/sistema-integral-de-normas-y-evaluacion-de-la-conformidad-sinec/) üzerinden ve Meksika Ekonomi Bakanlığı internet adresinden (https://www.economia.gob.mx/platiica-normalizacion/#:~:text=Procedimiento%20mediante%20el%20cual%20se,Objetivos%20Leg%C3%ADtimos%20de%20Inter%C3%A9s%20P%C3%BAblico.) konu ile ilgili tüm mevzuatlara ve standartlar kataloğuna ulaşım sağlanmaktadır.  Aynı şekilde, standardizasyon, uygunluk değerlendirmesi, metroloji, doğrulama ve sürekli piyasa gözetimi bilgi, prosedür, hizmet, süreç ve faaliyetlerinin yer aldığı dijital bir platform olan ‘Kalite Altyapısı için Kapsamlı Teknolojik Platform (PLATIICA)’a (https://www.economia.gob.mx/platiica/) bağlantısından ulaşım sağlanmaktadır.  
Teknik düzenlemeler (Normas Oficiales Mexicanas, NOMs), uyulması zorunlu düzenlemeler olup; teknik düzenlemeleri ve etiketleme gerekliliklerini içermektedir. İthal edilecek mallardan teknik düzenlemeye tabi olanların, ilgili düzenlemeye uygunluğunun yetkili devlet kurumları veya akredite özel sertifikasyon kuruluşları tarafından uygunluk değerlendirmesine tabi tutulması, denetlenmesi ve belgelendirilmesi gerekmektedir. Herhangi bir kişi ve kurum, ilgili komiteye yeni standart oluşturulması veya mevcut standartta değişiklik yapılmasını talep edebilmektedir. 
 
Standartlar (Normas Mexicanas, NMXs): Mal ve hizmetlerin kalitesini geliştirmek ve bilgi vermek amacıyla kullanılmakta olup, ulusal standardizasyon kuruluşları tarafından denetlenmektedir. Bu standartlara uyum, yalnızca bir ürünün bu standartları karşılaması talep edildiğinde, kamu alımlarında belirtildiğinde veya bir NOM ile uyumu belirlendiğinde zorunludur ve NOM Uygunluk Sertifikası ile kanıtlanır. Referans Standartlar (Normas de Referencia): Kamu İhale Kanunu’nun 67’nci maddesi uyarınca mevcut Meksika Standartları veya Uluslararası Standartlar, ihale gerekliliklerini karşılayamadığındaki kamu kurumlarının oluşturduğu standartlardır. İthal bir ürünün Meksika standartlarını karşıladığını gösteren ve gümrük işlemlerinde gerekli olabilen NOM Uygunluk Sertifikası (Certificado de Cumplimiento con Norma Oficial Mexicana), ithalatçı tarafından akredite belgelendirme şirketlerinden veya Meksika Ekonomi Bakanlığı Standartlar Genel Müdürlüğü’nden İspanyolca dilinde yapılacak bir başvuru ile 7 iş günü içinde temin edilebilmektedir. Ekonomi Bakanlığı her ürün kategorisi başına anılan belgenin düzenlenmesi için $3.653,19 Meksika Pesosu + KDV değerinde; özel belgelendirme kuruluşları ise 2.000-3.000 Meksika Pesosu arasında işlem ücreti tahsil etmektedir. Standartta aksi hüküm bulunmadığı sürece belge bir yıl geçerlidir.Bunun dışında ilgili sektöre göre Ulusal Sağlık, Güvenlik ve Tarım-Gıda Kalitesi Hizmeti (SENASICA), Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı (SEMARNAT) ve Sağlık Bakanlığı gibi kurumlar tarafından düzenlenen ihracatta zorunlu belgeler de mevcuttur.
       Belirli Sektörlerde Teknik Düzenlemeler Tablosu

Zorunlu Belgelendirme Talep Edilen Ürünler

Talep Edilen Belgenin Mahiyeti
(CE, Helal Sertifikası, diğer)

Söz Konusu Belgeleri Veren/
Düzenleyen Kurum/Kuruluş

Kabul Gören Diğer Ülkelere Ait Belgeler

Gıda Sektörü

Hayvanlar, türevleri, biyolojik, farmasötik veya gıda ürünleri

Hayvan Sağlığı Sertifikası

SENASICA

-

Organik ürünler

Orgánico SAGARPA México Mührü

SENASICA

-

Su Ürünleri

Su Ürünleri Yetiştiriciliği Sağlık Sertifikası

SENASICA

-

Tarım ürünleri

Bitki Sağlığı Sertifikası

SENASICA

-

Çelik Sektörü

7202 ile 7305- 7317 tarife bölümlerinde sınıflandırılan ürünler

Mill Test Raporu ve Kalite Belgesi

Çelik şirketleri ve üreticileri

-

Çevre

Orman ve yan ürünleri

Bitki Sağlığı Sertifikası

SEMARNAT

-

Diğer

Narkotik ilaçlar, psikotropik ve prekursör maddeler

Kontrollü Maddelerin İthalat Sertifikası

Sağlık Bakanlığı

-

 
Nihai bir ürünün teknik düzenlemeye (NOM) uygunluk belgesi; tüm parçalar ve parça/bileşenler ilgili tarife satırlarıyla birlikte sertifikada listelendiği veya tüm parçalar ve parça/bileşenler sertifika ile aynı NOM’a karşılık geldiği takdirde aynı malın parçalarını, parçalarını veya bileşenlerini kapsayabilmektedir. Nihai ürüne ait parçalar ve parça/bileşenler, yalnızca belgelendirme kuruluşu NOM sertifikasında listelenen tarife kalemlerinin her biri için ilgili bilgileri ilettiğinde, gümrükleme işleminde ayrı olarak sunulabilmektedir. Ülkeye giriş noktasında, teknik düzenlemeye uyumunun kanıtlanması gereken malların belgelendirme kuruluşu tarafından belgelendirilemediği durumlarda, ithalatçının Meksika Ekonomi Bakanlığı Standartlar Genel Müdürlüğü’ne (dgce.nom@economia.gob.mx) e-posta adresine aşağıdaki bilgi ve belgeleri sunması gerekmektedir:
  • Malın belirli bir NOM kapsamında sertifikasyon için uygun olmadığının nedenlerini belirten yazılı bir dilekçe,
  • İthal edilecek malın fiziksel ve/veya elektrik özelliklerinin belirtildiği talimatlar ve teknik sayfaların yer aldığı doküman,
  • İlgili mallar için geçerli olan gümrük tarife kodu,
  • Fotoğraflar ve/veya örnekler,
  • Ürünün menşe ülkedeki teknik kurallara veya düzenlemelere uygun olarak laboratuvar testlerine tabi tutulduğunu gösteren destekleyici belgeler,
  • Meksika'da sertifikasyon kuruluşunun laboratuvar görüşü alması veya malların bireysel olarak sertifikalandırılamayacağını belirleyen kararın olması durumu,
  • İsteğe bağlı olarak görsel inceleme veya uygun olduğunda bir test laboratuvarına gönderilmesi için numuneler.
Anılan hususlarda daha detaylı bilgi edinmek isteyen firmalarımızın, Dış Ticaret Ulusal Bilgi Hizmeti (https://www.snice.gob) internet adresini incelemesi tavsiye edilmektedir. Sürdürülebilir Enerji Kullanımı Kanunu kapsamında 28.10.2008 ve 11.09.2009 tarihli Uygulama Yönetmelikleri uyarınca, Meksika pazarında satılacak olan ve enerji tüketen elektrikli ekipman ve diğer cihazların, ilgili cihazın enerji tüketimini gösteren bir etiket taşıması gerekmektedir. Ayrıca üreticilerin, ithalatçıların ve distribütörlerin, cihazların enerji tüketimi konusunda Federal Tüketici Savcılığı (PROFECO)'nı ve Ulusal Verimli Enerji Kullanımı Komisyonu (CONUEE)’nu (www.gob.mx/conuee) bilgilendirmesi gerekmektedir.
 
Karantina İşlemleri
Meksika’ya taze sebze ve meyve ithalatında soğuk işlem, sevk öncesi inceleme, ön onay gibi zorlu idari prosedürler ve ithalat protokolleri gibi tarife dışı engeller bulunmaktadır. Anılan tedbirler, serbest ticaret anlaşması bulunan Avrupa Birliği ülkelerinden dahi meyve ihracatına engel olmaktadır. Narenciye, elma, armut, kivi ve şeftali için karantina zararlıları ile mücadele önlemleri listesi oldukça katıdır. Meksika’nın sabit bir haşere karantina listesi bulunmamaktadır. Bu sebeple bir ürünün Meksika’ya girişine izin verilebilmesi için özel bir sürece tabi tutulması gerekmektedir. Ayrıca tarım ürünleri ve hayvancılık mamullerinin ithalatı öncesi Meksikalı denetmenler tarafından yapılacak yerinde inceleme ve ön onay talep edilmektedir. Denetim maliyetleri ise ihracatçı tarafından ödenmektedir. İlaç ve tarım kimyasallarının ithalatı üç aşamalı ve birkaç muhatap kurumun dahil olduğu bir süreç olup, izin ve onaylar uzun sürmektedir. 
 
Etiketleme
Meksika'da etiketleme gereklilikleri de oldukça karmaşık olup, yurt içinde perakende satışa yönelik tüm ürünlerin ithalattan önce İspanyolca olarak etiketlenmesi ve ticari ve/veya sıhhi teknik düzenlemelere uyması gerekmektedir. Anılan prosedürler, ilave zaman ve maliyet kaybına sebep olmaktadır. Söz konusu düzenlemelerden en fazla etkilenen sektörler tekstil ürünleri ve seramik karolardır. Tekstil ürünlerinin etiketlerinde beden, marka, üreticinin adı ve ithalatçının bilgilerinin belirtilmesi; seramik karolarda ise sevkiyat başına değil, her paket için ithalatçının vergi numarasını da içeren bilgiler ile etiketleme yapılması gerekmektedir. Kimyasallar, tarım kimyasalları ve medikal sektörlerinde de onay süreci uzun ve zordur.Meksika Federal Resmi Gazetesi'nde 27/03/2020 tarihinde yayımlanan NOM-051SCFI/SSA1-2010 - Gıda Ürünleri ve Alkolsüz İçecekler Zorunlu Etiket Standardı kapsamında yüksek oranda kalori, şeker, doymuş yağ, trans yağ ve/veya sodyum içeren ve Meksika pazarında satışa sunulan yerli ve yabancı gıda ürünlerinin ve alkolsüz içeceklerin ambalajlarında buna ilişkin uyarılar ile kafein ve/veya tatlandırıcı içeren ürünlerin ambalajlarında anılan ürünlerin çocuklara önerilmediğine ilişkin uyarı yazılarının yer alması zorunlu hale getirilmiştir.Bununla birlikte, bahsi geçen Kararname’de belirtilen baharatlar, fermente sirke, doğal maden suyu, bitkisel çay, kahve özütü gibi ürünler haricindeki önceden paketlenmiş ürünlerin etiketlerinde ürünün enerji değerinin yanı sıra protein, karbonhidrat, lif, sodyum, yağ içeriği ve diğer besin bilgilerinin yer alması zorunlu hale getirilmektedir. Ayrıca, önceden paketlenmiş ürünlerin üzerinde çizgi film karakteri, animasyon, oyun gibi etkileşimli öğeler ile hayvan, sporcu ve ünlü kişi resimlerine yer verilemeyeceği ifade edilmektedir.
 
Uluslararası Bitki Sağlığı Konvansiyonu (IPPC) tarafından, bitki sağlığı önlemleri için belirlenen, zararlı organizmaların ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri ile taşınması ve yayılmasını önlemek üzere, uluslararası ticarete konu ahşap ambalaj malzemeler hakkındaki “ISPM-15 Ahşap Ambalaj Malzemeleri Hakkında Uluslararası Standartlar” kapsamında ahşap ambalaj malzemesinin ISPM 15 işaretlemesi, Meksika tarafından sıkı bir şekilde takip edilmektedir. Meksika Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı (SEMARNAT) tarafından uygulanan söz konusu standarda göre, ithal edilen tüm kesilmiş ahşabın tamamen kabuksuz olması gerekmekte olup, mekanik soyma sonrası kalıntıların tamamının çıkarılması ise önemli bir maliyet yaratmaktadır. Ahşap ambalaj malzemelerinin açıkça görülebilen bir işaret aracılığıyla belirtilen standartlara uygunluğu gösterilmelidir. Gümrük görevlileri görünür bir kontrol yapacak ve gönderilerin denetlenip denetlenmeyeceğini belirleyecektir. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Uluslararası Bitki Koruma Konseyi (IPPC) internet adresinde (https://www.ippc.int/en/countries/mexico/implementationispm/ mevcuttur.
 
Bitki Sağlığı Önlemleri
Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı’nın merkezi olmayan bir organı olan Ulusal Sağlık, Güvenlik ve Tarım-Gıda Kalitesi Servis (SENASICA) Bitki Sağlığı Önlemleri İthalat Birimi’nden edinilen bilgiye göre, Meksika’ya ithal edilecek tüm bitkisel ve hayvansal ürünler için uygulanan sıhhi muayene süreci menşe ülkeye veya ithal edileceği ülkeye bakılmaksızın tüm ülkeler için aynı şekilde uygulanmaktadır.
Gümrüklere sunulması gereken bitki sağlığı sertifikaları, ithal edilecek ürüne ve tarife koduna göre değişiklik göstermektedir. Tüm bitkisel ve hayvansal ürünler, SENASICA tarafından zararlıların bulaşma riski açısından sıkı bir şekilde incelenmekte ve inceleme ülkeler arasında bir serbest ticaret anlaşması olup olmadığına bakılmaksızın değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, serbest ticaret anlaşmaları tarife oranlarını ve miktar kısıtlamalarını azaltarak veya sıfırlayarak iki ülke arasındaki tarım ürünleri ticaretini kolaylaştırmakta, sağlık denetimleri açısından fark yaratmamaktadır. Ancak Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (https://www.fas.usda.gov/regions/mexico) kapsamında uygulandığı üzere, taraf ülkeler hastalıkları ve zararlıları yok etmek, araştırmalar yürütmek ve ilişkileri geliştirmek için bilimsel bağları güçlendiren ortak bilimsel çalışmalar yapabilmektedir.

Helal Belgelendirme
Meksika'da Helal Sertifikasyonu bir ürünün İslami şartların gereklerini karşıladığını gösteren bir belgelendirme süreci olup; gönüllü bir teknik-dini sertifikadır. Bir şirket tarafından helal sertifikasının temin edilmesi, ürünlerin ve/veya hizmetlerin İslam Hukuku hükümlerine uygun olarak hazırlandığını ve/veya sunulduğunu garanti etmektedir.Ulusal Sağlık, Güvenlik ve Tarım-Gıda Kalitesi Servisi (SENASICA) Hayvan Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Bitki ve Hayvan Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, helal hayvansal ürünler sağlık sertifikaları kapsamında düzenlenmelidir. Meksika makamları tarafından helal sertifikası alınması gerekli değildir.Meksika'da, Müslüman pazarına hizmet vermeye yönelik kalite standartlarının uygulanmasında faaliyet gösteren şirketleri belirleyen Helal Meksika Mührü uygulanmakta olup, anılan mühür Meksika'daki oteller, seyahat acenteleri, restoranlar ve turist rehberleri tarafından edinilebilmektedir.Zorunlu olmayan helal gıda standardında belirtilen, helal mührü ile etiketlenen ve Müslüman topluluklar tarafından tüketime uygun gıdaları üreten şirketlerin denetimi ve gözetiminin yanı sıra, anılan mühürle etiketlenmiş ürünlerin sertifikasyonu Meksika Akreditasyon Kurumu (EMA) tarafından akredite edilmiş sertifikasyon kuruluşlarının gözetimine tabidir.  Helal ürünler, ürünün menşe ülkesinde doğruluğunu kanıtlayan sertifikalar aracılığıyla SENASICA tarafından kontrol edilmektedir.
SENASICA Hayvan Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Bitki ve Hayvan Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, gerekli özellikleri kanıtlayan ürünler için menşe ülkeden alınan sertifikalar Meksika’da geçerlidir. Bitkisel ve hayvansal ürünler için, menşe ülke tarafından düzenlenen ve ürünün helal olduğunu gösteren bir sertifika yeterli olmakla birlikte; SENASICA uygun gördüğü takdirde ürünü inceleme veya denetim yapma yetkisine haizdir.Meksika'da ürün sertifikaları tarife kodlarına göre düzenlenmektedir. Helal ürünler söz konusu olduğunda ise, ürünün menşe ülkesinde düzenlenen helal sertifikasının sunulması yeterlidir. Hayvansal veya bitkisel ürünler için, SENASICA tarafından talep edilen sağlık sertifikaları ve bitki sağlığı sertifikaları da sunulmalıdır.