T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Mısır

Mısır

Genel Bilgiler:

Zorunlu Kalite Kontrol Standartları: Ürün standartları, Sanayi ve Ulaştırma Bakanlığı Standartlar Genel İdaresi tarafından belirlenmektedir. Ancak, bu standartlara uygunluğun belirlenmesi, çeşitli bakanlıklardaki kurumlar tarafından icra edilmektedir. Mısır'da kullanılan standartların geliştirilmesi ve uygulanmasında yer alan üç ana resmi Mısır hükümet kuruluşu vardır.Bunlardan birincisi; Mısır Standartlar ve Kalite Kontrol Örgütü (EOS) dur. EOS, Dış Sanayi ve Ulaştırma Bakanlığı'na bağlıdır ve diğer bakanlıklar ve özel sektörle istişare süreci yoluyla standartlar ve teknik düzenlemeler yayınlamaktadır. Standartlara ve teknik düzenlemelere uygunluğun doğrulanması, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve ithal mallar için Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'ndaki İthalat İhracat Kontrol Genel Teşkilatı (GOEIC) dahil olmak üzere bu kurumların sorumluluğundadır.  İkincisi; Genel İhracat ve İthalat Kontrol Otoritesi (GOEIC) olup, Yatırım ve Dış Ticaret Bakanlığı'nın bir parçasıdır. GOEIC tüm ithalat denetimleri için koordinatör olarak belirlenmiştir. Üçüncü kuruluş olan Ulusal Standartlar Enstitüsü (NIS) Yüksek Öğrenim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı'nın bir parçasıdır. NIS, Mısır'ın birincil standartlar laboratuvarıdır. NIS çoğunlukla ölçümler, testler, kalibrasyon, akreditasyon ve danışmanlık ile ilgilenir ve ayrıca laboratuvar akreditasyon hizmetleri de sağlamaktadır. Birçok üründe zorunlu kalite standardı bulunmaktadır. Bu ürünlerde, standart uygulaması denetiminin ve izinlerinin farklı birimlerce verilmesi uygulamada karşılaşılan en önemli sorundur. Bu sorunun çözümü amacıyla, 1999 yılında alınan bir karar ile ithalatta standart denetimi, İthalat ve İhracat Kontrol İdaresinin (GOEIC) koordinasyonu çerçevesinde yürütülmeye başlanmıştır.

Ayrıca, 2016/43 Sayılı Karar kapsamında Mısır’a belirli tarifelerden ihracat yapan firmaların İhracat ve İthalat Kontrolleri Genel Otoritesi (GOEIC)’ne kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Kayıt Sistemi sadece; ticaret amacıyla yapılan satışlar için, marka sahibi fabrikaları, üretici fabrikaları veya başka fabrikalara üretim yaptıran ticari marka sahibi firmalar (bu firmalarımızın başvuru sırasında üretim yaptıracakları fabrikaların listeleriyle birlite bu fabrikalara ait ISO belgelerini de sunmaları gerekmektedir) ile bunlar adına dağıtım yapmaya yetkili (distribution and export center olarak geçmektedir) birimleri kapsamaktadır. Dolayısıyla, alım-satım ile iştigal eden ve ticari markaları bulunmayan dış ticaret firmaları kayıt yaptıramayacaktır. Bu firmaların Karar uygulamaya girdikten sonra Mısır’a ihracat yapabilmeleri için ürünleri aldıkları üreticilerin sisteme kayıt olmaları gerekmektedir. Al sat yapan ihracatçı-ithalatçı firmalarımız liste dahilindeki GTİP’lerden Mısır’a ihracat yapmaları halinde faturayı kendi adlarına kesememektedirler. Üçüncü ülkelerden mal alıp transit ticaret yapan dış ticaret firmalarımız için de aynı kural geçerlidir. Bu firmalarımızın, Mısır’a ihracat yapmaya devam edebilmeleri için mal aldıkları üçüncü ülke üreticilerinin sisteme kayıt olmaları gerekmektedir. Gıda Güvenliği Ulusal kurumu tarafından gıda güvenliği takibi yapılmaktadır.

Karantina İşlemleri:

Mısır’da Mısır Zirai Karantina kurum tarafından yapılmaktadır. İlgili belgenin alınması için ürünün menşe ülkesi,  varış tarihi, limana geliş tarihi, miktarı konusunda bilgiler istenmektedir.

Etiketleme:

Ülke menşeini gösterir Arapça, İngilizce veya Fransızca dillerinden birinde yazılmış ve makina üzerine veya paket üzerine yapıştırılmış etiketin bulunması, Paketlenmiş gıda ürünleri ithalatında; her bir paket üzerinde menşe ülke ve ithalatçının isim ve adresi bulunan ve Arapça, İngilizce veya Fransızca dillerinden birinde yazılmış etiket olması, Kümes ve büyükbaş hayvan eti ithalatında; kesimhanenin ismi, kesim tarihi, ithalatçı kayıtları, ürünün doğrudan menşe ülkesinden gönderilmesi, sağlık şartlarına uygun paketlenmiş olması ve biri Arapça olmak kaydıyla İngilizce veya Fransızca olarak iki dilde; menşe ülke, ürün adı ve varsa markası ile kesim işlemini denetleyen ve onaylanmış olan birimin isminin etikette belirtilmesi zorunludur.  Hazır giyim, mefruşat, halı, kilim ve yer döşemelerinde imalat sırasında her parçanın üzerine örme yöntemiyle dokunan bir etiket yapıştırılmalı, ayrıca arapça olarak, üretici firma veya fabrikanın adı ve varsa markası, kullanılan kumaş türü ve boyutu, üretim yeri, ithalatçının adı yer almalıdır. Ticari marka veya ticari marka taşıyan ürünler için mülkiyet kanıtı sunulması.

Bitki Sağlığı Önlemleri:

İthalatta Uluslararası Bitki Sağlığı Sertifikası gerekli olup, bu belgeye ön ithalat izni eşlik etmelidir. Ayrıca ürünün karantina zararlılarından arındırılmış olması gerekmektedir. 

Helal Belgelendirme:

Mısır’a ithalatta Gıda ürünlerinin helal olduğunu gösterir uluslararası ISO 17065/2012 standardına göre helal sertifikalı olması ve akreditasyon belgesinin olması gerekmektedir.  Mısır Hükümeti tarafından dünya çapında Helal ihracatını onaylamak üzere yetkilendirilmiş tek kuruluş IS EG HALAL kurumudur.Kurumun web sitesi https://www.iseghalal.com/ şeklindedir.