Paraguay ithalata büyük ölçüde açık bir ülke olmakla birlikte; ateşli silahlar gibi bazı ürünler kısıtlamalara tabidir. Paraguay, görünürde kullanılmış giysilerin ve on yıldan daha eski arabaların ithalatını yasaklamaktadır ancak yasa otomobil ithalatı kısıtlamalarına ilişkin çok sayıda istisna içermektedir. Buna ek olarak, hükümet bazen yerel üreticileri korumak için bazı sebzelere (örneğin domates, dolmalık biber ve soğan) mevsimsel kısıtlamalar getirmektedir.
Paraguay, kişisel hijyen ürünleri, kozmetik ürünleri, parfümler ve banyo malzemeleri, tekstil ve giyim, böcek ilaçları, tarım kimyasalları, kümes hayvanları, dikenli teller, filmaşinler ile çelik ve demir çubuklar için otomatik olmayan ithalat lisansları talep etmektedir. Lisans alınması Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın incelemesini gerektirmektedir. Kişisel hijyen ürünleri, kozmetik ürünleri, parfümler ve tuvalet malzemelerinin ithalatı da sağlık sertifikası gerektirmekte olup; bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından incelemeye tabi tutulmaktadır. İthalat lisansı süreci genellikle on gün sürmekte ancak sağlık sertifikası gerektiren mallar için otuz güne kadar sürebilir. Düzenlendikten sonra sağlık sertifikaları 30 gün süreyle geçerlidir.
Uygunluk değerlendirmesi, teknik düzenleme veya gönüllü standartla ilgili belirli gereksinimlere uygunluğu göstermek için gereken tüm faaliyetleri içermektedir. Uygunluk değerlendirmeleri, test ve kalibrasyon laboratuvarlarını, ürün belgelendirme kuruluşlarını, akreditasyon kuruluşlarını, muayene ve doğrulama birimlerini, kalite sistemi kayıt şirketlerini ve diğerlerini içerebilir.
Aşağıda ana ulusal test kuruluş(lar)ı ve uygunluk değerlendirme kuruluşları yer almaktadır.
- Ulusal Teknoloji, Standardizasyon ve Ölçüm Enstitüsü (INTN)
- Ulusal Hayvan Kalitesi ve Sağlık Servisi (SENACSA)
- Ulusal Tohum ve Sebze Kalitesi ve Sanitasyon Servisi (SENAVE)
- Ulusal Gıda ve Beslenme Enstitüsü (INAN)
- Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Müdürlüğü
- Ulusal Sağlık Teftiş Müdürlüğü (DINAVISA)
Ürün belgelendirmesi, ISO standartlarına göre düzenlenmekte olup; SNCA'yı oluşturan kuruluşların Arjantin Gıda Kanunu'nun ülke genelinde uygulamasını sağlamak için 815/99 sayılı Kararname ile oluşturulmuştur.
Bir bitkisel ürünün ülkemize her yasal girişinin ilgili Bitki Sağlığı İthalat Akreditasyonuna (AFIDI) sahip olması gerekmektedir.
Belirli hassas kalemler söz konusu olduğunda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ulusal üretim çeşitlerinin analizine ve her bir öğe için tahmini arz ve talebe dayalı olarak AFIDI'nin yayınlaması için onaylanan liste SENAVE'ye iletilmektedir.
Hassas kalemler şunlardır: domates, soğan, patates, havuç, portakal, mandalina, lahana, havuç, pancar ve balkabağı.
Paraguay düzenlemeleri, yerli ve ithal ürünlerde menşe ülkesinin etiketlenmesini zorunlu kılmaktadır. Tıbbi ürünler ve bazı tüketim mallarında son kullanma tarihlerinin belirtilmesi zorunludur. Sigara gibi tehlikeli ürünlere ilişkin sağlık uyarıları görünür bir yere etiketlenmelidir. İthal biranın ayrıntılı üretim ve içerik bilgilerinin ambalaj noktasında etiketlenerek İspanyolca dilinde gösterilmesi gerekmektedir. Benzer bir düzenleme tekstil ürünleri ve ayakkabılar için de geçerlidir. Sabunlar ve deterjanlar açıkça "tripolifosfat içermez" olarak etiketlenmelidir.
1 Haziran 2023 tarihinde Paraguay paketlenmiş gıdaların şeker, doymuş yağ ve sodyumdan oluşan besinsel bileşimlerine göre ön etiketlemenin zorunlu olarak kullanılmasını mevzuatına dahil ederek bölge ülkeleri arasına katılmıştır.
7092/2023 sayılı “Ambalajlı gıdaların ön uyarı etiketi”ne ilişkin Kanun; işlenen, bölünen, paketlenen, ithal edilen, dağıtılan ve Paraguay'da piyasaya arz edilen insan tüketimine yönelik tüm paketlenmiş gıda ürünleri için ön uyarı etiketlemesinin zorunlu olarak kullanılmasını düzenlemektedir.
Kamu Sağlığı ve Sosyal Refah Bakanlığı, anılan yasaya uymaktan muaf olan gıdaların belirlenmesi ve kademeli olarak uygulanmasından sorumlu kurumdur.
Paraguay, bölgedeki diğer ülkelerden farklı olarak sekizgen alarm yerine büyüteç sistemini kullanmayı tercih etmiştir. Bu nedenle mühür, beyaz zemin üzerine siyah renkte ve metnin içinde büyük harflerle ALTO EN: “AZUCARES”; “GRASAS SATURADAS”; “EN SODIO” (Yüksek: Şeker, Doymuş Yağlar, Sodyum)yazılı olduğunu göstermelidir.
Ön besin uyarı etiketlemesinin uygulanması için belirlenen değerler şunlardır:
Besinler
|
Katılar
|
Sıvılar
|
Sodyum
|
600mg/100g
|
200mg/100mL
|
Şeker
|
15g/100g
|
7,5/100mL
|
Doymuş Yağlar
|
6g/100g
|
3g/100mL
|
Ön etiketleme aşağıdaki gereksinimleri karşılamalıdır:
- Ambalajın herhangi başka bir unsuru tarafından kısmen veya tamamen kapatılamaz.
- İspanyolca olmalı ve silinmez olmalıdır.
- Tamamlayıcı bir etiket aracılığıyla uygulanabilir.
SENAVE'nin Operasyon Yönetimi; Denetim Noktası Ofisleri (OPI) aracılığıyla iç ve dış pazarlara yönelik bitkisel ürünler, yan ürünler ve tarımsal kullanıma yönelik girdilerin bitki sağlığı durumunu, kalitesini ve güvenliğini sağlamayı amaçlayan standartlara, gereksinimlere ve prosedürlere uymak için operasyonel faaliyetler gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.
OPI'ler, giriş veya çıkış noktasında bulunsun, belirli ve yetkili bir fiziksel alanda bitki sağlığı denetimleriyle ilgili teknik ve idari faaliyetleri organize etme ve yürütme görevine sahip bulunmaktadır.
İthalat denetim işlemleri için İthalatçının Tek Penceresi (VUI) kullanılmaktadır.
[1] Anılan elektronik kamu aracının işleyişini açıklayan SENAVE prosedür kılavuzuna ise izleyen bağlantıdan (
https://www.senave.gov.py/importacion-y-exportacion) ulaşılması mümkün bulunmaktadır.
Hayvansal kökenli ürünlerin, yan ürünlerin ve türevlerin ithalatı, SENACSA tarafından belirlenen hijyenik-sıhhi gerekliliklere uygunluğun analiz edilmesine ve doğrulanmasına tabidir.
Yerel ithalatçının kayıtlı olması ve SENACSA tarafından sağlanan uygun bir depolama altyapısına sahip olması gerekmektedir.
İthalat talebi manuel veya elektronik olabilir ve aşağıdaki belgelerle birlikte sunulmalıdır:
- İthalatçı adına menşe kuruluş tarafından düzenlenen ticari fatura
- Menşe ülkenin yetkili sağlık otoritesi tarafından verilen, SENACSA tarafından belirlenen sağlık ve hijyen gerekliliklerini içeren Resmi Sağlık Sertifikası (orijinal)
- Ürünün menşe şahadetnamesi (orijinal)
- INAN tarafından verilen gıda ürününün tescilinin geçerlilik kanıtı (orijinal)
Bununla birlikte, ürünlerle ilgili başka ilave belgeler de gerekebilmektedir.
Ürünler, yan ürünler ve türevlerin ülkeye ithalatı, resmi servis tarafından belirlenen kontrol ve incelemelere tabi tutulacaktır.
[2]
Paraguay'da helal ürünlerinin sertifikalandırılması konusunda çalışılmaktadır.