T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Romanya

Romanya

Genel Bilgiler
Romanya, AB üyeliği kapsamında AB’nin taraf olduğu ikili ve çok taraflı uluslararası anlaşmalara tabidir. 1 Ocak 1995 tarihi itibarı ile DTÖ üyesi olan Romanya aynı zamanda BM ve NATO üyesidir. Ülke henüz OECD üyesi olmamakla birlikte Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na da üyedir.
Romanya’nın en fazla ithal ettiği ürün grupları arasında yer alan 3004.90 GTP’li ilaçların tabi olduğu ithalat denetimleri aşağıda yer almaktadır:
Import control - CITES (20-05-2023 –)
Import control on seal products (18-10-2015 – 
Import control on REACH (10-02-2023 –)
Kaynak: TARIC
En fazla ithal edilen ilk 10 madde arasında yer alan diğer maddeler enerji ürünleri, otomotiv ürünleri, plastik eşya ve telefonlardır.

Karantina İşlemleri:
Et, süt, hububat, meyve sebze vb. ürünler için talep edilen belge tipleri ve düzenleyen kuruluşlara ilişkin bilgi hâlihazırda https://teknikengel.gov.tr/ulke/romanya# adresinde yer almaktadır.
 
Etiketleme:
Romanya’nın bir AB ülkesi olması nedeniyle, ülkede genel olarak AB tarafından uygulanan teknik düzenlemeler ve standartlar uygulanmaktadır.  Romanya Standartlar Kurumu ASRO’dur. Anılan Kuruma ait web siteleri aşağıda yer almaktadır.
Bitki Sağlığı Önlemleri:
Bu kapsamda, Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı- Gıda Güvenliği, Tohumlar www.ansvsa.ro   www.madr.ro web adresinden bilgi alınabilir.

Helal Belgelendirme:
Romanya çok kültürlü bir yapı ve nüfusa sahiptir. Halk, bu durumun etkilerini ve izlerini halihazırda günlük yaşamında da güçlü bir şekilde hissetmektedir. Dolayısıyla ülkede belli bir dine veya geleneklere dayanan veya özel malzemelere bağlı bir temele göre sınırlandırma, zorunlu sertifikalandırma veya sınıflandırma öngören mevzuat mevcut değildir.  Romanya’da tüketici sağlığı ve bütünlüğünü tehlikeye atmayan tüm ürünler pazarlanabilmektedir. Zorunlu ve bağlayıcılığı olmamakla beraber Romanya’nın Müslümanlardan Sorumlu Müftülük İdaresi tarafından helal belgesi verilmektedir. Ancak, söz konusu helal belgesi daha ziyade ülkede bulunan Müslümanların, ürünlerin İslami şartları yerine getirdiğine ikna edilmesi için kullanılmaktadır.