T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Şili

Şili

Genel Bilgiler
Gümrük Mevzuatı gereği, ithalatı kanunen yasak olan asbest içeren ürünler, yasadışı, toksik veya sahte ürünler, sağlık kaydı bulunmayan farmasötik ürünler, pornografik ürünler, havai fişekler, kültür varlıkları, kullanılmış araç ve motosiklet, kullanılmış lastik gibi ürünlerin haricinde her ürünün ithali mümkün olup bazı ürünlerin ithali ise ilgili kamu kurumlarının ön incelemesine ve lisansına tabiidir. İthali izne tabi ürünlere ilişkin detaylı bilginin aşağıdaki adresten görüntülenmesi mümkündür:
 
İthalat yasakları çevre, insan, hayvan ve bitki sağlığı mülahazalarına bağlı olarak uygulanmakta olup keyfi ve ayrımcı nitelikte teknik engel bulunmamaktadır.
 
Bazı tarımsal ve hayvansal ürünlerin ithalatı ise ilgili ülke ile pazar açılış sürecinin tamamlanmasını müteakip mümkün olabilmektedir. Örneğin, ülkemizden Şili’ye kanatlı eti, süt ürünleri, sığır eti, kümes hayvanları eti, domuz eti, her türlü işlenmiş et ürünleri, bal, yumurta, genetik materyal ve canlı hayvanlara ilişkin ihracat halihazırda gerçekleştirilememektedir. Ülkemizin söz konusu ürünlere yönelik Şili’ye ihracatının başlayabilmesi için her bir sektöre ilişkin pazar açılış sürecinin başlatılması ve tamamlanması gerekmekte olup ilk olarak bu hususta ülkemizin yetkili bitki ve hayvan sağlığı otoritesince Şili Tarım Bakanlığına bağlı Tarımsal ve Hayvansal Koruma Genel Müdürlüğüne (SAG) ihraç edilecek ilgili ürünlere ilişkin talebin resmi olarak iletilmesi, Türkiye'deki ilgili endüstrinin sıhhi durumunun değerlendirilmesini müteakip, olumlu sonuç alınması halinde, Şili'nin ön koşullarına göre bir sağlık sertifikası anlaşması imzalanması, son adımda ise, ilgili ürünleri ihraç etmek isteyen her bir firmanın yetkilendirilerek fiili olarak ihracata başlayabilmeleri için SAG ve Türkiye resmi veterinerlik birimlerinin bizzat bu firmaları/tesisleri yerinde denetlemeleri gerekmekte olup denetleme masraflarının ise bu konuda talepte bulunan şirketler tarafından karşılanması beklenmektedir.
 
Karantina İşlemleri:
Ulusal Bitki ve Hayvan Sağlığı İdaresi-SAG, gerekli sağlık kontrollerini/denetimlerini yerine getirmek üzere CPE-Cuarentena Posentrada-giriş sonrası karantina tedbiri de uygulamakta, bitki ve tohumların ithalatındaki denetimler IPPC (Uluslararasi Bitki Koruma Konvansiyonu) uyarınca yerine getirilmektedir.
 
Canlı hayvan ithalatında da, bir süre karantina uygulaması yapılarak klinik ve patolojik testler uygulanmaktadır.
 
Etiketleme:
Şili’ye ithal edilen birçok ürün, ortak etiketleme şartlarına tabidir. Etiketler İspanyolca dilinde düzenlenmeli ve metrik ölçüler kullanılmalıdır. Tüketim mallarının etiketi üzerinde ürünün menşei belirtilmeli, ambalajlı ürünlerde ürünün kalitesi, saflığı, içerik bilgileri ve net ağırlığı/ölçüleri açık bir şekilde gösterilmelidir. Bu şartları sağlamayan ürünler ülkeye ithal edilse dahi, nihai tüketiciye satışa sunulmadan önce gerekli işlemlerin
yerine getirilmesi şart koşulmaktadır.
 
Bitki Sağlığı Önlemleri:
Şili’nin, fiziki ve coğrafi konumu sebebiyle hemen hemen izole (doğuda 5.000- 7.000 m yüksekliğinde And Dağları, batıda Pasifik Okyanusu, Kuzeyde Atacama Çölü, Güneyde ise buzullar ve Antartika) bir ülke olması ülkeyi pek çok zararlıdan ari kılmaktadır. Coğrafi avantajı ve çoğunlukla ada iklimi gösteren iklim koşullarının dışında, ülkede bitki ve hayvan sağlığına ilişkin olarak çok sıkı kurallar uygulanması da  mevcut üretim ve ihracat kapasitesini olumlu yönde etkilemektedir. Nitekim, sınır geçişlerinde, havaalanı ve limanlarda, ülke tarımını hastalık ve zararlılardan koruma amaçlı sıkı tedbirler uygulanmakta, “Philoxera” gibi, büyük zararlara yol açabilen organizmalardan ülke ari tutulmaktadır. Keza Akdeniz Meyve Sineği de Şili’de hiç gözlemlenmemiştir. Bu özelliğin korunması amacıyla canlı hayvan, hayvansal ve bitkisel ürünlerin ithalatında ve transitinde Tarım Bakanlığı ‘na bağlı “Servicio de Agricola y Ganadero-SAG” denetimi sıkı bir şekilde uygulanmakta olup tüm hayvansal ve bitkisal ürünlerin ithalatında, menşe ülkesi tarafından düzenlenmiş geçerli hayvan ve bitki sağlığı sertifikalarının mevcudiyeti aranmaktadır.
 
Helal Belgelendirme:
Şili’nin, gayrimüslim bir ülke olması sebebi ile zorunlu helal standartları bulunmamaktadır. Ülkemizden alınan helal sertifikaları dahil her türlü helal belgesi Şili’de talep olması durumunda kabul görmektedir.
 
Şili içerisinde 3 adet kurum helal belgelendirme hizmetleri vermekte olup bunlar aşağıda sıralanmıştır:
Yukarıda sayılan kurumlardan yalnızca ülkemiz Helal Akreditasyon Kurumu-HAK tarafından akredite edilmiş olarak Halal Food & Quality Chile faaliyet göstermektedir.