T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Singapur

Singapur

Genel Bilgiler

Belirli ürünlerin Singapur’a ithalatında söz konusu ürünler ilgili İdareler tarafından kontrole tabi tutulmakta ve ithal izni alınması ya da yetkilendirme yapılması gerekmektedir. Singapur Gümrük İdaresi’ne göre kontrole tabi ürünler aşağıdaki gibidir;

- Hayvanlar, kuşlar ve bunların ürünleri
- Nesli tükenmekte olan hayvanlar ve bunların ürünleri
- Et ve et ürünleri
- Balık ve deniz ürünleri
- Meyve ve sebzeler
- Silahlar ve patlayıcılar
- Kurşun geçirmez kıyafetler
- Oyunca silahlar ve tabancalar
- Silahlar, mızraklar ve kılıçlar
- Film, video ve video oyunları
- Yayınlar ve ses kayıtları
- İlaçlar
- Tıbbi ürünler
- Zehirler
- Telekomünikasyon ve radyo iletişim araçları
 
Singapur’da sağlık amacıyla kullanılan hariç sakızlar, çiğnenebilir tütün ve taklit tütün ürünleri, tabanca şeklindeki çakmaklar, kontrol edilen narkotikler ve psikotrop maddeler, kestane fişekleri, müstehcen eşya, yayınlar, videolar veya yazılımlar, telif hakkı ile korunan yayınların, videoların, video ve lazer disklerin, kayıt ve kasetlerin taklitleri ile kışkırtıcı ve vatana ihanet niteliğindeki ürünlerin ülkeye ithali yasaktır.

Singapur’daki ithalat kısıtlamaları genellikle çevre, sağlık ve kamu güvenliği sebeplerine dayanmaktadır. Gıda güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla pirinçte ithal lisansı uygulaması bulunmaktadır. 1990 yılında başlanan uygulamaya göre pirincin ithalatı, depolanması ve re-eksportu izne tabidir. Söz konusu hususa ilişkin detaylı bilgiye https://www.enterprisesg.gov.sg/e-services/rice-stockpile-scheme/rice-stockpile-scheme adresinden ulaşmak mümkündür.
 

Karantina İşlemleri


Singapur’a canlı hayvan ihracatı için Singapur Ulusal Parklar Kurulu (NParks) ve Singapur Gıda İdaresi (SFA) tarafından yürütülen karantina gereklilikleri bulunmakla birlikte bu ürünlerin ihracatı için yetkilendirilmiş ülke ve işletmeler arasında yer alınması gerekmektedir. Konuya ilişkin detaylı bilgiye https://www.sfa.gov.sg/food-import-export/import-export-transshipment-of-live-poultry-livestock adresinden ulaşılması mümkündür.
 

Etiketleme


Singapur’a ürünlerin ithalatında ve piyasaya arzında aranan etiketleme ve paketleme gereklilikleri ürünün türüne bağlı olarak farklı idarelerin yetkisi altındadır. Aşağıda bu gerekliliklere ilişkin bazı örnekler yer almaktadır.
 
Önceden paketlenmiş tüm gıda ürünleri Singapur’un gıda düzenlemelerinde yer alan genel etiketleme gerekliliklerine uygun şekilde etiketlenmek zorundadır. Singapur pazarında satılmak üzere ithal edilen veya yerli üretimi yapılan önceden paketlenmiş tüm gıda ürünlerinin gıdanın adı, içindekiler bilgisi, net miktarı ve kaynağı gibi basit bilgileri içerecek şekilde etiketlenmesi zorunludur. Bu basit bilgilerin İngilizce dilinde beyan edilmesi ve aşağıda yer alan bilgilendirmelerde kullanılan harflerin yükseklik olarak en az 1,5 mm olması gerekmektedir.
 
-           Gıdanın adı
-           İçeriğindekilere ilişkin bilgi
-           Aşırıduyarlılığa sebep olduğu bilinen içeriğe ilişkin bilgi
-           Paketin net miktarı
-           Yerel üretici yada ithalatçının ismi ve adresi
-           İthal edilen ürünler için menşe ülke bilgisi
 

Medikal ürünlere ilişkin etiketleme gereklilikleri Singapur Health Science Authority (HSA) tarafından takip edilmekte olup, detaylı bilgiye linkte yer alan rehber belgeden ulaşmak mümkündür.
 
Tüketicinin korunmasına yönelik mevzuat uyarınca, kontrolü yapılan ürünler olarak da bilinen 33 kategoride ev aletlerinin Enterprise Singapore’a kayıtlarının yaptırılması gerekmektedir. Söz konusu ürünlerin Singapur’da satılabilmeleri için güvenlik standartları çerçevesinde testlerinin yapılması ve ürünlere güvenlik işaretinin eklenmesi gerekmektedir. Ayrıca, oyuncaklar, çocuklara yönelik ürünler, kıyafet, spor ve rekreasyon ürünleri, mobilya, örtü ve yatak takımları ile kendin-yap aletler gibi genel tüketici ürünlerinin uluslararası kabul görmüş standartlara (ISO, IEC, ASTM, European Committee for Standardisation) sahip olmaları gerekmekte olup, anılan kurum tarafından piyasa aktif piyasa denetimleri yapılmaktadır. Tüm ağırlık ve ölçü aletlerinin doğruluğunun teyit edilmesi ve ticari olarak kullanılması için doğruluk etiketi ile damgalanması gerekmektedir.
 

Bitki Sağlığı Önlemleri


Singapur'a bitki ihraç edilebilmesi için gerekli belgeler aşağıda özetlenmiştir:
 
  • İhracatçı ülke tarafından verilen bitki sağlığı sertifikası
  • Singapur Ulusal Parklar Kurulu (NParks) tarafından verilen CITES ithalat izni (CITES korumalı türler için)
  • NParks tarafından verilen ithalat izni
  • Ticaret için ithalat izninin Singapur Gümrüklerinin TradeNet Sistemi aracılığıyla alınması gerekmektedir. Daha fazla bilgi için bağlantının incelenmesi mümkündür.
  • Ayrıca giriş sonrası inceleme, karantina ve numune alma dahil olmak üzere NParks'ın belirtilen bitki sağlığı gerekliliklerinin yerine getirilmesi gerekmektedir.
 

Helal Belgelendirme


Singapur’da nüfusun %14’üne tekabül eden 700 bin civarında Müslüman nüfus yaşamaktadır. Bu nüfusun talepleri doğrultusunda helal belgeli ürünler piyasada satılmakta ve bununla birlikte helal belgesine sahip restoran, otel, et kesim yerleri gibi işletmeler de hizmet vermektedir. Helal ürüne yönelik talepler sadece bu kesimden gelmemektedir. Singapur, bir turizm ülkesi olma özelliği taşımakta olup 2019 yılında 19,1 milyon turist ağırlamıştır. Bu sayının bir kısmını Endonezya’dan ve Malezya’dan gelen turistler oluşturmakta olup, bu gruptan da helal ürün ve işletmelere talep olmaktadır.

Singapur’da helal belgesi veren kurum Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS)’dir. Bahsi geçen kurumun çalışmalarına göre 2014-2016 yılları arasında helal serfikası alımında artış görülmektedir. 2015 yılında helal sertifikası alım miktarı 4.7 milyon Singapur doları iken, 2016 yılında 5.8 milyona yükselmiştir. Bu ürünler arasında gıda katkı maddeleri, tatlandırıcılar, hazır yemekler, et ve sos gibi ürünler yer almaktadır. MUIS’in helal sertifika başvuru koşullarına ilgili web sayfasında yer alan belgeden ulaşılması mümkündür.

Söz konusu kurumdan alınan bilgi çerçevesinde, ülkemizden,
  • GIMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği)
  • Kas Uluslararası Sertifikasyon Gözetim Ve Teknik Kontrol Hizmetleri Limited Şirketi
tarafından verilen helal belgelerinin MUIS tarafından tanındığı belirtilmektedir.
Singapur’da helal belgesinden sorumlu kurum olan MUIS ve ülkemizden TSE’nin helal sertifikasyona yönelik işbirliği geliştirmesinin faydalı olabileceği değerlendirilmektedir.

Pazara girişte helal belgesine sahip olma zorunluluğu bulunmamakla birlikte, Singapur ve bölge pazarında yer almak isteyen firmalarımızın helal belgesine sahip olması önem arz etmektedir.