T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Uganda

Uganda

Genel Bilgiler
Uganda 01.01.1995’ten beri DTÖ üyesi olup, DTÖ üyesi ülkelerin Ticarette Teknik Engeller Anlaşması (TBT Anlaşması) kapsamında, diğer üye ülkelerle ticareti etkileyebilecek tüm önerilen teknik düzenlemeleri DTÖ'ye bildirmeleri gerekmektedir. Uganda ithalatta ve ihracatta bazı ürünler için lisans talep etmektedir.
İthalat aşamasında:
Maden ürünlerinin ithalatında Directorate of Geological Survey and Mining/Jeolojik Etüt ve Maden Müdürlüğü kurumundan ithalat lisansı gerekmektedir. Detaylı bilgi http://www.uganda-mining.go.ug/ adresinden edinilebilir. 
 
Canlı hayvan, hayvansal ürünler, balık ve balık ürünleri ithalatı için Ministry of Agriculture/Tarım Bakanlığı’ndan ithalat lisansı gerekmektedir.
 
Uganda’ya ithalat için yükleme(ihracat) ülkesinden eşyalara (COC) Certificate of Conformity belgesi alınması gereklidir. Bu belgeler Uganda Ulusal Standart Bürosu UNBS tarafından akredite olan TUV, SGS ve Intertek firmalarına başvurularak Türkiye’de yükleme öncesi yapılacak inceleme sonucunda verilir. COC Belgesi gerenken ürünler:
-Oyuncak
-Elektrik ve elektronik ürünler
-Otomobil
-Kimyasal ürünler(kozmetik dahil)
-Mekanik ürüler ve gazla çalışan aletler
-Tekstil, deri, plastik ve kauçuk ürünler
-Mobilya(ahşap ve metal dahil)
-Kağıt ve kırtasiye ürünleri
-Koruyucu güvenlik ekipmanları
-Gıda ve gıda ürünleri
-Kullanılmış ürünler
 
COC belgesi olmadan gelen ithal ürünler standartlara uyum konusunda UNBS laboratuarlarında teste tabi tutulurlar. Özellikle kimyasal yapı, mikrobiyolojik yapı, dayanıklılık, elektrik güvenliği konularında test uygulanır.
Kimya laboratuarı, elektrik laboratuarı, mikrobiyoloji laboratuarı, malzeme ve mühendislik laboratuarı, metroloji laboratuarı olmak üzere 5 ad.test laboratuarı bulunmaktadır.
 
Karantina İşlemleri
Uganda’ya canlı hayvan ve hayvan ürünleri ithalatında ithalatçı firma Tarım Bakanlığı’nın ilgili birimi olan Comissioner Animal Health CAH’dan izin belgesi alınması gerekmektedir. Ayrıca sınırdaki gümrük kapısında veteriner tarafından zararlı hastalıklara karşı gerekli kontroller yapılmaktadır. Gerekli detaylı bilgi Tarım Bakanlığının aşağıdaki web sitesinden edinilebilmektedir.
 
Etiketleme
UNSB etiketleme standartlarını belirlemekte olup, ürün bilgisi etiketinin İngilizce olması gerekmektedir. Paketlemenin de ürünün bozulmasını ve hasar görmesini önleyecek nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.  Detaylara aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
 
 
Bitki Sağlığı Önlemleri
Meyve ve sebze ithalatında MAAIF Uganda Tarım Bakanlığı’ndan ithalat izin belgesi alınması gerekmektedir. Sınır kapılarında yapılan zirai kontrollerde hastalık tespit edilen ürünlerin ithaline izin verilmemektedir. Detaylı bilgi aşağıdaki linkte yer almaktadır.
 
 
Helal Belgelendirme
Uganda'da Helal Sertifikasyonu bir ürünün İslami şartların gereklerini karşıladığını gösteren bir belgelendirme süreci olup; gönüllü bir teknik-dini sertifikadır. Helal sertifikasının bir şirket tarafından temin edilmesi, ürünlerin ve/veya hizmetlerin İslam Hukuku hükümlerine uygun olarak hazırlandığını ve/veya sunulduğunu garanti etmektedir.
Uganda’ya ithal edilmiş ancak Helal sertifikası olmayan ürünlere Uganda’da isteğe bağlı olarak Uganda Halal Bureau’dan sertifika alınabilir. Detaylı bilgi aşağıdaki linkte yer almaktadır.