T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Ukrayna

Ukrayna

Genel Bilgiler
“Dış Ekonomik Faaliyetler” Kanunu 18. Maddesi’ne göre Ukrayna’da geçerli standartlara uygun olan teknik, farmakolojik, sağlık, veteriner, bitki sağlığı ve çevre gerekliliklerine uygun ürünlerin Ukrayna’ya ithalatına izin verilmektedir.
Ukrayna, 1 Aralık 2018'de bağlayıcı olan 10.05.1993 sayılı 46-93 tarihli “Standartlar ve Belgelendirme Hakkında” Ukrayna Bakanlar Kurulu Kararı’na “Teknik Düzenlemeler ve Uygunluk Değerlendirmesine dair” yasası ile değişiklikler yapılarak 1 Ocak 2018 tarihinden bu yana Ukrayna’da zorunlu belgelendirme sistemi kaldırılmıştır. Ukrayna’da gönüllü belgelendirme sistemi oluşturulmuştur. Diğer taraftan, Ukrayna'nın gönüllü belgelendirme sistemi, Ukrayna'da ürün kalitesinin standartlaştırılması ve belgelendirilmesi için tek sistemdir.
Ukrayna’ya ithal edilen ürünlerin de teknik düzenlemelere uyması zorunludur.
1 Ocak 2018'de, Ukrayna uygulanan UkrSEPRO isimli eski zorunlu ürün belgelendirme sisteminden, AB teknik düzenlemeleriyle uyumlu teknik düzenlemelere dayanan uygunluk değerlendirme sistemine geçiş sağlanmıştır.
Ukrayna’daki teknik düzenlemelere ilişkin en güncel bilgilerin yanında Ukrayna ile AB arasındaki Ortaklık Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerin bir parçası olarak (III. Ek ) kabul edilen Ukrayna Teknik Düzenlemelerinin Listesine Ukrayna Ekonomi Bakanlığı’nın internet sayfasından ulaşılabilmektedir:

Karantina İşlemleri
Ukrayna’da geçerli olan karantina organizmalarının listesi Ukrayna Tarım Bakanlığı’nın 29.11.2006 tarih 716 sayılı Kararı ile belirlenmiştir.
Ayrıca, iki ülkede kabul edilen zararlı organizmaların listesi Ukrayna Bakanlar Kurulu ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Karantina ve Bitki Koruma Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma ile belirtilmiştir.

Etiketleme
Gıda ürünlerinin ambalaj, paketleme ve etiketleme hususları 2639-VIII sayılı 06.12.2018 tarihli Ukrayna Parlamentosu “Tüketiciler İçin Gıda Bilgileri Kanunu” ile düzenlenmektedir. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19#Text
Ukrayna’da geçerli olan gıda etiketlemesine ilişkin genel ve özel kurallar (AB) 1169/2011 sayılı Yönetmelik ile belirlenmiştir.
Son tüketiciye yönelik bütün gıda maddelerinin etiketlenmesinin Ukraynaca dilinde yapılması gerekmektedir.
771/97 sayılı 26.10.2023 tarihli “Ukrayna Gıda Maddelerinin Güvenliği ve Kalitesi Kanunu’na (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text) göre gıda maddeleri üzerindeki etiketler aşağıdakileri hususları içermelidir:
  • Ürünün adı;
  • Gıda içeriği (temel içeriklerin / katkı maddelerinin / konservelerin / kokuların ve diğer maddelerin adı)
  • İlgili kanunda belirtilen belirli bileşenlerin veya ilave katkıların miktarı;
  • Tanımlanmış ölçüm birimlerinde ürünün ağırlığı / hacmi;
  • Son kullanma tarihi;
  • Saklama koşulları;
  • Kullanım şartları, kılavuzu ve koşulları (gerektiğinde);
  • Gıda pazarı operatörünün adı ve yeri; ithal edilen ürünler için resmi ithalatçının adı, adresi ve telefon numarası;
  • Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO'lar) ve GDO'suz içerikleri olan ürünler buna göre etiketlenmelidir; Gıda ürününün herhangi bir bileşeninde genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) mevcut ise ve herhangi bir gıda bileşeninin içinde GDO’lu kısım yüzde 0,9’u aşıyorsa ürünün etiketi üzerinde “GDO içeren” işaretinin bulunması zorunludur.
  • Bazı ürünler için menşei ülke veya yeri;
  • Hacimce %1,2'den fazla etil alkol içeriğine sahip içecekler için alkol içeriği (2204 içecekler hariç);
  • Gıda ürününün besin değeri hakkında bilgi;
  • Gıda ürününün ait olduğu partiyi (lot) açıklayan işaret.
Bitki Sağlığı Önlemleri
Ukrayna gümrüklerinde veteriner-sağlık ve bitki sağlık kontrolleri dahil olmak üzere denetime tabi ürünlerin listesi “Ukrayna Gümrük Sınırı Üzerinden Taşınan Malların (Transit dahil) Devlet Kontrolü Eylemlerinin Gerçekleştirilmesi ile İlgili Bazı Hususlara” dair Ukrayna Bakanlar Kurulu’nun 24.10.2018 tarih 960 sayılı Kararı ile belirlenmiştir. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/960-2018-%D0%BF#Text
Ukrayna’da ithal edilen bitki ürünü için ihracatçı ülkenin karantina ve bitki koruma devlet makamı tarafından verilen bitki sağlık sertifikasının orijinali ibraz edilmesi gerekmektedir.
Ukrayna’da faaliyet gösteren bitki sağlık laboratuvarlarının listesine aşağıda verilen internet sayfasından ulaşmak mümkündür:

Helal Belgelendirme
Ukrayna'da Helal Sertifikasyonu bir ürünün İslami şartların gereklerini karşıladığını gösteren bir belgelendirme süreci olup; gönüllü bir teknik-dini sertifikadır. Helal sertifikasının bir şirket tarafından temin edilmesi, ürünlerin ve/veya hizmetlerin İslam Hukuku hükümlerine uygun olarak hazırlandığını ve/veya sunulduğunu garanti etmektedir.
Ukrayna’ya yapılan ithalatta helal belgelendirmesi zorunlu olmayıp ilave belgeler istenmemektedir.
Ukrayna'da helal belgelendirmesi gönüllü olması nedeniyle "Alraid" Araştırma ve Sertifikasyon Merkezi http://halal.org.ua ve "Halal" Sertifikasyon Merkezi http://halal.ua  gibi bağımsız sivil toplum kuruluşları tarafından yapılmaktadır. Ağırlıklı olarak helal belgelendirmesi Müslüman ülkelere yapılan ihracat için gerçekleştirmektedir.