a) Genel Bilgiler:
Ürünlerin ithalatında aranacak izinler ve gümrük vergisi oranları GTP bazında Umman Gümrük İdaresine ait aşağıdaki bağlantıdan sorgulanabilmektedir:
Ayrıca aranılacak izinlerin ve başvuruda gerekecek belgelerin içeriğine aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilmektedir:
b) Karantina İşlemleri:
Umman’da ürün güvenliği denetimi ithalat aşamasında numune almak suretiyle yapılmaktadır. Eğer ihraç edilecek ürün gıda haricindeki bir ürünse; numune alınması, ürün evraklarına Umman tarafınca tanınan kurumların testlerinin eşlik ettiğinin tespit edilmesi ve imalatçı uygunluk bildiriminin sunulması suretiyle ülkeye girişine izin verilmektedir.
Canlı veya kesilmiş hayvanlar, tavuk ve kuşlar, süt, süt ürünleri ve yumurtalar, bütün taze ve dondurulmuş gıda ürünleri ile gübre, tohumlar vb. ürünlerin çekilmeden önce veteriner karantinasından geçmesi gerekmektedir.
c) Etiketleme:
Etiketlemede, KİK ülkeleri tarafından izlenen politikalar Umman tarafından da izlenmektedir. Buna göre gıda ürünlerinin etiketlerinde ürün ve marka ismi, üretim ve son kullanma tarihi, menşei, üreticinin adı ve adresi, metrik bazda ağırlığı ve içeriği hakkında bilgi yer almalıdır. Ürünlerin etiketlerinin Arapça olması zorunludur. Etiketlerde ayrıca İngilizce bilgiler de yer alabilir. Sadece İngilizce etiketlere çok istisnai durumlar haricinde müsaade edilmemekte, bununla birlikte ürün üzerine Arapça etiketlerin yapıştırılmasına izin verilmektedir. Son kullanma tarihi ambalajda yer almalı; etiket ile ürüne yapıştırılmamalıdır.
d) Bitki Sağlığı Önlemleri:
Umman, 2004'ten beri Veteriner Karantinası ve Bitki Karantinası konusunda GCC Yasalarını uygulamaktadır. Tarım, Balıkçılık ve Su Kaynakları Bakanlığı'nın (MAFWR) karantina bölümü bitki ve hayvanların ithalatını, ihracatını ve yerel üretimini denetler. MAFWR ayrıca tüm tarım ürünleri için ihracatlarından önce Sıhhi-Bitki Sağlığı (SPS) sertifikalarını inceler ve düzenler. MAFWR, tarım tohumları, bitkiler, bitki parçaları ve bitki ürünlerinin ithalatı için SPS sertifikaları ve Tarımsal Kalkınma Genel Müdürlüğü'nden önceden izin gerektirir.
Gümrük yetkilileri, canlı hayvanları; et ve et ürünlerini; sofralık, kuluçkalık ve sıvı yumurtaları; süt ürünlerini; dondurulmuş, soğutulmuş ve konserve balıkları; ve yemleri ithal etmek için MAFWR'deki Hayvan Zenginliği Genel Müdürlüğü'nden (DGAW) bir sağlık sertifikası ve ön izin (ithalat izni şeklinde) ister. Ayrıca, MAWFR et ve et ürünleri için helal sertifikaları gerektirir.
e) Helal Belgelendirme:
Et ve et ürünleri eğer Türkiye, Mısır gibi Müslüman bir ülkeden ithal ediliyorsa Helal Sertifikası yerine tercümesi yapılmış sağlık sertifikası yeterli olmaktadır. Ancak gayrimüslim bir ülkeden ithal ediliyorsa o ülkede veya komşu ülkelerinde bulunan yetkili ve tanınmış Helal Sertifikası veren bir kuruluş veya merkezden söz konusu sertifikanın alınması gerekmektedir. Sertifikayı ithalatçı, ürünün sevkinden önce temin etmelidir. Belge başvurusunda bulunabilmek için “hayvansal ürün” ithalat lisansının bulunması gereklidir.
|