T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Venezuela

Venezuela

Genel Bilgiler
Venezuela’da sevk öncesi kontrol sistemi bulunmamaktadır.
SENIAT, hem belge üzerinde hem de fiziki olarak malı her zaman kontol etme ve gerekirse ek analiz isteme, insan sağlığına zararlı olduğunu değerlendirdiği ürünleri imha etme, süresinde tamamlanmayan işlemler nedeniyle ürünü müsadere etme dahil her türlü yetkiye sahiptir.
Venezuela’ya ithalat yapmak için insan sağlığını etkileyen ürünlerin kaydedilmesi gerekmektedir. Kayıt zorunluluğu olan ürünlerde genellikle COVENIN sertifikası yanında ISO veya IQNet belgeleri de geçerli kabul edilebilmektedir. Başta, medikal ilaçlar ve malzemeler, gıda, kozmetik ürünlerinin kaydedilmesi ve sertifikalandırılması zorunludur. Bu durumda başvuru sahibinin labaratuvar testi için yeterli sayıda numune vermesi gerekmektedir.
Hayvansal ve tarımsal ürünlerin herhangi bir hastalık taşımadığını göstermek üzere öncelikle Venezuela Tarım Bakanlığına (El Ministerio del Poder Popular para la Agricultura y Tierras) bağlı Ulusal Entegre Tarım Sağlığı Enstitüsü INSAI’den  (El Instituto Nacional de Salud Agrícola Integral) ithalatçının izin alması gerekmektedir.
Hayvan ve bitki sağlığı sertifikaları ve izinlerle ile ilgili bilgilere http://www.insai.gob.ve/ adresinden ulaşılabilir.
İşlenmiş gıda ve içecek, kozmetik ve tıbbi ilaçların ithalatı için ithalatçının Venezuela Sağlık Bakanlığına (El ministro del Poder Popular para la Salud) bağlı Sağlık Kontol Otonom Hizmetleri (SACS- El Servicio Autónomo de Contraloría Sanitaria) idaresine başvurup ürünü kaydettirmesi gerekmektedir. Söz konusu kaydın yapılabilmesi için aşağıdaki belge ve bilgiler gerekmektedir:
  • Ürünün türüne göre ilgili kayıt formunun (Gıda ve/veya Alkollü İçkiler Sağlık Kayıt Formu- Registro Sanitario para Alimentos y/o Bebidas Alcohólicas - Forma SIE-5-197) doldurulması,
  • Ürünün orijin ülkesinin (Türkiye) yetkili makamlarından alınacak Serbest Satış Sertifikası,
  • Orijin ülkesinde (Türkiye’de) yetkili labaratuarlardan alınan ürünün içeriğini (katkı maddeleri, enzimler, vitaminler, mineraller, mikro organizamalr vb.) gösterir Analiz Sertifikası,
  • Ürünün üreticisi tarafından kayıt başvurusunda bulunan kişiye verilen resmi yetki belgesi,
  • Ürünün orijin ülkesinin (Türkiye) yetkili makamlarından alınacak Sağlık Sertifikası,
  • Ürünün içeriği, özellikleri, üretim yeri, ağırlığı, üretici adı ve varsa diğer özel hususları içeren İspanyolca bilgileri içeren etiket,
  • Ürünün üretim şeması (üretim sıcaklığı, üretim süresi, süreçleri gösterecek şekilde),
  • Ürünün Venezuela Sağlık Bakanlığına bağlı Ulusal Rafael Rangel Hijyen Enstitüsünde (Instituto Nacional de Higiene “Rafael Rangel) labaratuvar analizi için her bir ürün için 3 adet numune,
  • İthalatçının Ticaret Sicil Kayıt belgesi.
  • Venezuela dışında düzenlenen bütün belgeler belgenin düzenlendiği ülkedeki Venezuela konsolosluğuna onaylatılmalı ya da uygun şekilde apostil ettirilmelidir.
  • İspanyolca dışındaki bütün belgeler yeminli tercümanlarca İspanyolca’ya çevrilip onaylatılmalıdır.
Belirtilen ürünlerin kaydı için gerekli bilgilere www.sacs.gob.ve  adresinden ulaşılabilir.
İşlenmiş gıda ve içecek ürünleri için yukarıda sayılan kurumlardan alınan belgelerle birlikte nihai izni verecek olan Venezuela Gıda Bakanlığına (Ministerio del Poder Popular para la Alimentación) başvurmak gerekmektedir. Söz konusu Bakanlık gerekli olan bütün bilgi ve belgeler tamamlanmışsa ithalata izin vermektedir.
Bütün mallarda ithal izni için gerekli bütün belgeler mal gümrüğe gelmeden tamamlanmış olmalıdır. Mal gümrüğe geldikten sonra, belgelerle birlikte Venezuela Ekonomi ve Maliye Bakanlığı (El Ministerio del Poder Popular de Economía y Finanzas) Gümrük ve Vergi İdaresine (SENIAT- Servicio Nacional Integrado de Administración Aduanera y Tributaria) bağlı olan malın geldiği gümrük idaresine başvurmak gerekmektedir. Farklı ürünler için istenen belgelere ilaveten her üründe standart olan menşe belgesi, fatura, konşimento, yükleme belgesi, sigorta ve navlun belgesi gibi genel ithalat belgelerinin gümrük idaresine sunulması gerekmektedir.
Gümrük uygulamaları ile ilgili bilgilere www.declaraciones.seniat.gob.ve adresinden ulaşılabilir.
Diğer taraftan ülkede helal belgelendirme sistemine ilişkin bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Zorunlu belgelendirme talep edilen ürünler

Talep edilen belgenin mahiyeti (CE, helal sertifikası, diğer)

Söz konusu belgeleri veren/ düzenleyen kurum/kuruluş

Kabul gören diğer ülkelere ait belgeler

Pamuk lif, Dekorasyon tekstil etiketleri, Bakım giysileri, Okul üniforması kumaşları, Çimento, Polietilen boru, Güvenlik camları, Motor yağları, Petrol türevleri ürünleri, Akü, Amortisör, Direksiyon blokları, Renove araç lastikleri, Frenler, Araç ağırlık limitleri, Okul araçları, Yolcu araçları, Emniyet kemeri, Güvenlik ayakkabısı, Kasklar, Sıcaklık ölçüm aletleri, Dedektörler, Yangın söndürme cihazları, Endüstriyel kullanım eldivenleri, Endüstriyel kullanım kimyasalları, Güvenlik giysileri, Oyuncaklar, Asansörler, Kimyasal ve radyoaktif madde taşıma araçları, Çelik tel, kablo ve profiller, Yemeklik bitkisel yağlar, Ambalajlı içme suyu, Ambalajlı bebek mamaları, Çikolatalar, Konserve balık, Şeker, Şekerlemeler, Meyve suyu, Kahve, Dondurulmuş karides, Hazır et, Sucuk, Salam, Sosis, Süt kreması, Kakao, Konserve, Mısır ve pirinç unu, Dondurma, Süt, Margarin, Paketli gıda ürünleri etiketi, Ekmek, Makarna, Kurutlmuş veya tuzlanmış balık, Domates püresi ve sosu, Peynir, Tuz, Klima, Kablo, Elektrik dağıtım boruları, Transfromers, Sigortalar, Otomatik güç şartelleri, Çamaşır yıkama ve kurutma makineleri, Buzdolabı ve dondurucular, Gübreler, Diş macunu, Tarım ilaçları, Endüstriyel kimyasallar, Klinik termometreler, Ampül, Plastik şişe, Cam şişe, Metal kaplar, Plastik kaplar ve ambalajlar, Çantalar, Aluminyum tüpler, Bebek bezi, Tuvalet kağıdı, Bisiklet, Fırın, Düdüklü tencere, Su arıtma cihazları, Vida ve civatalar, Vanalar, PVC, Saç kremi şampuan, Aseptik pamuk, Deodorant, İnfüzyon ekipmanları, Sterilizasyon ekipmanları, Şırıngalar, Maskeler, Azot oksit, Prezervatif, Tekerlekli sandalye, Otobüs ve minibüs

COVENIN

FONDONORMA

ISO veya IQNet

Bitkisel ve Hayvansal Ürünler

Kayıt ve izin

INSAI

Orijin ülke Sağlık Sertifikası ve Analiz Sertifikası

İşlenmiş gıda ve içecek, kozmetik ve tıbbi ilaçlar

Kayıt ve izin

SACS

Orijin ülke Sağlık Sertifikası ve Analiz Sertifikası


Karantina İşlemleri

Ülkedeki halk sağlığını, tarımı veya hayvancılığı etkileyebilecek zararlıların, hastalıkların veya kirletici maddelerin girişini önlemek amacıyla Venezuela'da bazı ithal ürünlerin millileştirilmeden önce gümrüklerde hijyenik karantina sürecinden geçmesi gerekiyor. Genel olarak bu işleme tabi tutulan ürünler şunlardır:

  1. Tarım Ürünleri:

 - Taze meyve ve sebzeler.

 - Tohumlar ve bitkiler.

 - Tahıllar ve tahıllar.

 - Zararlıları veya hastalıkları taşımaya duyarlı bitki ürünleri.

  1. Hayvansal Menşeli Ürünler:

 - Canlı hayvanlar.

 - Et ve et ürünleri.

 - Süt ve süt ürünleri.

 - Yumurta ve yumurta ürünleri.

 - Bal ve arıcılık ürünleri.

 - Kirlenmiş olabilecek postlar, deriler ve diğer hayvansal kökenli ürünler.

  1. Balıkçılık ve Su Ürünleri:

 - Taze veya dondurulmuş balık.

 - Kabuklu deniz ürünleri ve diğer deniz ürünleri.

  1. Biyolojik ve Genetik Malzeme:

 - Hayvan embriyoları ve meni gibi genetik materyaller.

 - Sağlık riski oluşturabilecek mikroorganizma kültürleri ve diğer biyolojik ürünler.

  1. Orman Ürünleri:

 - Orman zararlıları içerebilecek ahşap ve türevi ürünler.

Etiketleme

Venezuela’da ürün etiketleme düzenlemeleri İç Ticaret Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren SENCAMER tarafından yürütülmektedir. COVENİN olarak adlandırılan düzenlemeler hem format hem de içerik açısından etikette bulunması gereken bilgileri kapsamaktadır. Dil, ürün adı, menşei ülke, ithalatçı bilgisi, son kullanma tarihi, parti veya üretim kodu, içindekiler, beslenme bilgileri, kullanım ve saklama talimatları, uyarılar ve önlemler zorunlu etiketleme öğeleri olarak uygulanmaktadır.

Bununla birlikte gıda ürünleri, ilaçlar, kozmetikler ve kişisel hijyen malzemeleri için Venezuela Sağlık Bakanlığından sağlık kaydı alınması gerekmektedir. Etiket üzerinde sağlık kayıt numarası bulunmalıdır.

Ürünün millileştirme aşamasında etiketlerin denetlenmesinden sorumlu kuruluşlar Gümrük İdaresi ve SENCAMER'dir.

Venezuela'da gümrük ve düzenleyici otoriteler, etiketleme gerekliliklerini karşılamayan ürünlerin alıkonulması veya müsadere edilmesiyle sonuçlanabilecek sıkı denetim önlemleri uygulamaktadır. Diğer taraftan Venezuela’da sağlık tescili ve etiket onayı, ürünlerin pazara girişini geciktiren, uzun ve karmaşık süreçler olabilir.

Bitki Sağlığı Önlemleri

Venezuela'da bitkisel ürünlerin ithalatı, bu ürünlerin güvenliğini, kalitesini ve etkinliğini sağlamanın yanı sıra halk sağlığını korumayı amaçlayan bir dizi özel norm ve gereklilikle düzenlenmektedir. Bitkisel ürünlerin ülkeye ithalatı için yerine getirilmesi gereken temel şartlar şunlardır:

  1. Sağlık Kaydı

 - Tüm bitkisel ürünler, Ulusal Hijyen Enstitüsü "Rafael Rangel" (INHRR) aracılığıyla Sağlık Bakanlığı (MPPS) tarafından verilen bir sağlık kaydına sahip olmalıdır.

 - Belgeler

 - Sağlık Kayıt Başvurusu: İthalatçı veya yasal temsilcisi tarafından yapılmalıdır.

- Ürün Teknik Veri Sayfası: Kalitatif ve kantitatif formülü, üretim yöntemini, teknik spesifikasyonları ve organoleptik özellikleri içeren belgeler.

 - Güvenlik ve Etkinlik Raporu: Ürünün güvenliğini ve etkinliğini gösteren çalışmalar sağlanmalıdır.

 - Etiket ve Paket İçeriği: İçeriği, dozajı, endikasyonları, kontrendikasyonları ve kullanım talimatlarını belirten etiketleme standartlarına uygun olmalıdır.

  1. Menşei ve Ücretsiz Satış Sertifikaları

 - Menşe Sertifikası

 - Ürünün menşei ülkede serbestçe satıldığını veya yerel sağlık düzenlemelerine uygun olduğunu belgeleyen belge.

  1. Özel İzinler ve Yetkiler

 - İthalat İzni: Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ithalat izni. Bu izin, tüm sağlık ve kalite kontrol gereklilikleri uygunluğa tabidir.

- Bitki Sağlığı İzinleri: Bazı durumlarda, bitkisel ürünün niteliğine bağlı olarak Ulusal Tarımsal Sağlık Enstitüsü (INSAI) tarafından verilen bitki sağlığı izni gerekli olabilir. Bu, özellikle ürünün bitki kökenli hammaddeler içermesi durumunda geçerlidir.

  1. Etiketleme Gereksinimleri

- Covenin Standartları: Bitkisel ürünlerin etiketlenmesi, Özerk Ulusal Standardizasyon, Kalite, Metroloji ve Teknik Düzenlemeler Servisi (SENCAMER) tarafından belirlenen standartlara uygun olmalıdır.

 - Bileşim, dozaj, endikasyonlar, kontrendikasyonlar, uyarılar, son kullanma tarihi, saklama koşulları ve sağlık kayıt numarasına ilişkin bilgileri içermelidir.

 - Dil: Tüm bilgiler İspanyolca olmalıdır.

  1. Gümrük Belgeleri

 - İthalat Beyanı: Ürünün değeri, menşei ve nihai varış yeri dahil tüm ayrıntılarıyla birlikte gümrüğe ibraz edilmelidir.

 - Ticari Fatura: Yabancı tedarikçi tarafından düzenlenen bitkisel ürünün detaylı açıklamasını içermelidir.

 - Paketleme Listesi: Ürün birimlerini, ağırlığını ve hacmini gösterir belge.

 -Kargo Manifestosu: Nakliye acentesi veya taşıyıcı tarafından sunulan, gemideki tüm kargonun ayrıntılarını içeren bir belge.

     6.Kalite Kontrol

 - Numune Alma ve Muayene: Bitkisel ürünler ülkeye vardıklarında kalite ve güvenlik standartlarına uygunluğunun doğrulanması amacıyla sağlık ve gümrük yetkilileri tarafından numune alma ve incelemeye tabi tutulabilir.

  1. Vergilerin Ödenmesi

 - İthalat Vergileri: İthalatçı ilgili vergileri mevcut gümrük tarifesine göre ödemek zorundadır.

 - KDV: Özel istisnalar bulunmadığı sürece ithal edilen ürünlere Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanır.

  1. Çevre Düzenlemeleri

 - Çevre Standartlarına Uygunluk: Çevresel etkiye sahip olabilecek veya koruma altındaki bitki türlerini içerebilecek bitkisel ürünler, mevcut çevre düzenlemelerine uygun olmalıdır.

 

Helal Belgelendirme

Venezuela'da helal sertifikasyonu ulusal yasalarla özel olarak düzenlenmemiştir. Ancak bazı ürünlerin sertifikasyonu için uluslararası yönergeler ve İslam dini gereklilikleri takip edilir.

Venezuela'da helal sertifikasyonu, çeşitli ülkelerde faaliyet gösteren ve sertifikalarının küresel kabulünü sağlayan Halal Food Council International gibi uluslararası sertifika kuruluşları tarafından gerçekleştirilmektedir.