Genel Bilgiler
İthalat denetiminde, Bağımsız Kamu Gelirleri İdaresi’ne bağlı Gümrükler Genel Müdürlüğü yetkili birimdir. Söz konusu Kurum ile düzenlemelerine, https://www.aade.gr/en/customs adresinden ulaşılabilmektedir.
Serbest ticarete dayalı bir dış ticaret rejiminin bulunduğu Yunanistan’da ithalat yapabilmek için genel prensip olarak herhangi bir izne ya da lisansa gerek yoktur. Ancak bazı ürünler için Yunanistan’a giriş yapabilecekleri ihtisas gümrükleri ve limanlar belirlenmiştir. Su ürünleri, canlı hayvan ve et ürünleri ile bazı tarımsal ürünlerde ise Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın uygun görüşünün alınması gerekmektedir. Anti-damping ve anti-sübvansiyon tedbirleri AB düzeyinde ve AB Komisyonu kararları çerçevesinde uygulanmaktadır.
Yunanistan’a AB dışı üçüncü ülkelerden yapılan ithalatta, AB’nin ortak gümrük tarifesi ile kural ve kısıtlamaları aynen uygulanmaktadır. Birliğin Entegre Gümrük Tarifesi TARIC, AB gümrük birliğine ithal edilen ve bazı durumlarda birlikten ihraç edilen belirli ürünlere uygulanan çeşitli kuralları göstermektedir. Bu çerçevede aşağıdaki internet adreslerinden bilgi edinmek faydalıdır:
Tüm AB üyesi ülkelerde olduğu gibi insan ve çevre sağlığı ile ürün güvenliği gerekçesiyle uyulması gereken CE işareti gibi kurallar bulunmaktadır. Yunanistan standartlar konusunda da, Avrupa Birliği’nce oluşturulan düzenlemelere uyum sağlamaktadır. ISO 9000 yerel firmalardan aranırken, ayrıca hükümet ihalelerinde de istenmektedir.
Ülkemizden karayolu ile Yunanistan’a açılan iki sınır kapısı bulunmakla birlikte karayolu ile ülkemizden doğrudan gerçekleştirilen mal ihracatımızın tamamı İpsala-Kipi sınır kapısından gerçekleşmektedir. Söz konusu sınır kapısında, analize tabi ürünlerden görevlilerce alınan numuneler Atina ve Selanik gibi şehirlerdeki laboratuvarlar aracılığıyla teste tabi tutulmaktadır.
Karantina İşlemleri:
Numuneler laboratuvarlarda belirli kriterlere göre analiz edilir. Bu analizler genellikle pestisit kalıntıları, ağır metaller, mikotoksinler, patojenler gibi insan ve hayvan sağlığına zararlı olabilecek unsurların tespitini içerir. Analizlerde Yunanistan'ın yanı sıra AB’nin gıda güvenliği standartları ve bitki sağlığı kriterleri esas alınmaktadır.
Test sonuçları negatifse ve ürünler belirlenen kriterlere uygunsa, ürünlerin Yunanistan'a ve dolayısıyla AB’ye ithalatına izin verilir. Buna karşın testlerde bitki sağlığı, gıda güvenliği ya da ambalajlama-etiketleme bakımından mevzuata uygun olmayan herhangi bir olumsuzluk tespit edilirse, ürünler karantinaya alınabilir, geri gönderilebilir veya imha edilebilir. Ayrıca, ihraç edilen malın tedarik zincirine bağlı olarak, ek önlemler de alınabilir.
Eğer bir ürün karantina altına alınmışsa, bu süreç boyunca ithalatçı firma bilgilendirilir ve gerekli yasal süreçler başlatılır. Karantina süresince, ürünler laboratuvar raporlarına ve test sonuçlarına göre serbest bırakılana kadar sınırda tutulur.
Etiketleme:
Bir AB üyesi olarak Yunanistan, AB’de geçerli temel etiketleme ve ambalajlama gerekliliğine ilişkin mevzuatlarında yer alan kriterleri uygulamaktadır.
Ürünlerin etiketlenmesi, paketlenmesine ilişkin standartlarda, Yunanca dilinin kullanılması, içerik, miktar, üretim ve son tüketim tarihlerinin belirtilmesi gibi çeşitli zorunluluklar bulunmaktadır. Ayrıca fikri ve sınai mülkiyet hakları, Yunanistan pazarında dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.
Bitki Sağlığı Önlemleri:
Yunanistan’da bitki sağlığı ile ilgili yetkili Bakanlık, Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı’nın birimleridir.
Söz konusu Kurum’un resmi internet sitesinde ve bahse konu ürünlerdeki sınır kontrol noktalarının detaylı listesine aşağıdaki internet erişim adresinden ulaşılabilir.
Ulusal referans laboratuvarlarına aşağıdaki internet erişim adresinden ulaşılabilir.
Helal Belgelendirme:
Yunanistan’a ihracatta helal belgelendirmesi zorunlu değildir. Ancak, özellikle gıda sektöründe helal sertifikalı ürünler sunmak isteyen firmalar, bu belgelendirmeyi almak isteyebilmektedir.
|