T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Fas

Fas

Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı kontrol servisleri tarafından gerçekleştirilen söz konusu kontrol işlemleri “belge kontrolü, fiziksel kontrol ve numune toplama” olmak üzere 3 aşamadan oluşmaktadır. Söz konusu kontrol işlemleri aynı zamanda yürürlükteki 24.09 sayılı Kanun hükümlerine göre gerçekleştirilmektedir. Söz konusu kanun metnine aşağıdaki linkten ulaşabilmek mümkündür.
Üretici veya ithalatçı, yürürlükteki teknik düzenlemelerde belirtilen ürün uygunluk kontrolü prosedürlerini uygulamakla yükümlüdür. Uygunluk kontrolü bir ürünün tasarım aşaması ya da üretim aşaması ya da ikisine yöneliktir. Uygunluk kontrolü ürün grubuna göre değişebilmekle birlikte üretimin bir iç kontrolü veya onaylanmış bir uygunluk değerlendirme kuruluşu tarafından yapılan bir inceleme üzerinden yapılabilmektedir.

Fas’a ithal edilen ürünlerde ithalat sırasında Fas Standartlar Enstitüsü-IMANOR (http://www.imanor.ma) tarafından yayımlanan standartlara uyum aranmaktadır. Üretici tarafından, uygunluk beyannameleri eşliğinde, standartların gerekliliklerine uygunluğunu sağlamak için kullanılan araçları gösteren kanıtlar, güvenlik şartnameleri, analiz raporları, risk değerlendirmesi gibi belgeleri içeren teknik dosyanın hazırlanması zorunludur. Söz konusu teknik dosyanın bir örneğinin ithalatçı tarafından temin edilmesi ve ithalat işlemi sırasında ilgili idareye sunulması gerekmektedir.

Uygunluk kontrolü

Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından, Fas’a ithal edilen sanayi ürünlerinin yerel mevzuat çerçevesinde uygunluk kontrollerinin 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren dış kaynak kullanılarak gerçekleştirilmeye başlanması için, Fransız Bureau Veritas, Alman TUV Rheinland, İspanyol Applus Fomento firmaları ile anlaşma sağlanmıştı. Bu kapsamda, bahsi geçen tarihten itibaren kontrole tabi olan sanayi ürünlerinin ithalatçıları tarafından anlaşmalı şirketlerden sağlanan uygunluk sertifikalarının ibrazı zorunlu hale gelmiştir. Bilahare, adı geçen Bakanlığın internet sitesinde yapılan güncellemelere istinaden, Bakanlık tarafından sanayi ürünlerinin uygunluk kontrollerinin gerçekleştirilmesi adına SGS Maroc ve Intertek Labtest firmaları ile anlaşma sağlanmıştı. Halihazırda bu beş firma sertifikaların verilmesinde yetkili konumdadır.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının internet sitesine istinaden, otomobil yedek parçaları (araba, treyler ve motosiklet lastikleri, araba aküleri, fren aksesuarları, camlar, filtreleme elemanları (motorlu araçlar için filtreler), mekanik kontrol kablosu, yaprak yaylar, iç lastik, karayolu taşıtlarının metalik olmayan contaları (araba ve motosiklet), otomotiv ekipman ve aksesuarlarının ambalajları ve etiketlenmesi), inşaat malzemeleri (seramik fayans, çimento, sızdırmazlık levhaları, sıhhi ürünler, musluklar, plastik borular, filmaşin ve inşaat demiri), ahşap paneller, sandviç paneller, gazlı ısıtıcılar, gazlı su ısıtıcıları, iş kıyafetleri dışındaki giyim ürünleri, cep telefonları için şarj cihazları, power bank, devre kesiciler, battaniyeler, halılar ve duvardan duvara halı kaplamaları, döşemelik kumaşlar, ayakkabılar, tıbbi olmayan korunma maskeleri, koruyucu solunum cihazları, partiküllere karşı filtreli yarım maske, bebek bezi, okul defterleri, boya ve vernik, tekstil pvc kaplı tuval, sokak aydınlatma direkleri, ofis mobilyaları: depolama mobilyaları, ev ve mutfak mobilyaları, ev içinde kullanılan çocuk parkları, bebek bakım malzemeleri (bebek sandalyeleri), koltuklar, yataklar, ahşap kapılar ve iç kapı takımları, inşaatta kullanılan içi boş profiller, elektrik izolatörleri,  okul çantaları, deri ve deri benzeri ürünler (sandıklar, valizler ve evrak çantası; el çantası; cep veya çanta eşyaları; kap özelliği taşımayan deri eşyaları; kap özelliğine sahip olmayan kılıflama eşyaları), bağlantı parçaları, plastik borular: basınçlı hava ile uygulamalar için tekstil takviyeli çeşitleri, su için kullanılan tekstil ile güçlendirilmiş termoplastik borular, suyun emilmesi ve boşaltılması için kauçuk hortumlar, su için kullanılan tekstil takviyeli kauçuk hortumları, bina içi sıcak ve soğuk su tesisatları için çok katmanlı kanalizasyon sistemleri: borular, mutfak eşyaları (ocaklar için kullanılanlar), inşaat nalburiyesi: kilit silindirleri ve gömme kilitler, kendinden yapışkanlı bantlar, çelik levhalar ve şeritler, basınçlı servis için çelik levhalar ve şeritler, ortam ve yüksek sıcaklıklarda belirtilen özelliklere sahip alaşımsız ve düşük alaşımlı çelikler, basınçlı servis için çelik levhalar ve şeritler - teknik teslim koşulları/belirtilen özelliklere sahip nikel ile düşük sıcaklıklar ile alaşımlı çelikler ürünlerinin uygunluk kontrollerinin Fas gümrük kontrol noktalarında gerçekleştirilmesi, mezkur ürünler dışında kalan sanayi ürünlerinde uygunluk kontrollerinin çıkış ülkelerinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Menşe ülkesinde uygunluk kontrolüne tabi tutulması gereken ürün listesine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
Fas’ta, varış noktasında uygunluk kontrolüne tabi tutulması gereken ürün listesine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
Daha detaylı bilgiler ve olabilecek soruların cevapları için, firmalarımızın yukarıda mezkur yetkilendirilmiş firmaların Türkiye ofisleri ile temas etmelerinde yarar bulunmaktadır.

CMIM Uygunluk İşareti

Fas Resmi Gazetesinde 15.10.2015 tarihinde yayımlanan Sanayi, Ticaret, Yatırım ve Dijital Ekonomi Bakanlığının 16 Temmuz 2015 tarihli ve 2573, 2574 ve 2575 sayılı Kararları ile sırasıyla “Alternatif akım için 50 ile 1000 volt ve doğru akım için 75 ile 1500 volt arasında kullanılmak üzere tasarlanmış cihazlar”, “Elektromanyetik Uyumluluk” ve “Oyuncak Güvenliğine” ilişkin düzenlemelere yer verilmektedir. Söz konusu kararlarda özetle, kararlar kapsamında yer alan ürünlerin Fas’a ithalatında Fas Standartlar Enstitüsü-IMANOR (http://www.imanor.ma) tarafından yayımlanan standartlara uyum aranacağı ve ülkeye girmeden önce kararlarda yer verilen işaretlemenin (sembolün) ürün üzerinde veya ürün üzerinde mümkün değilse ambalaj, rehber gibi uygun bir yerde bulunması gerektiği hususlarına yer verilmektedir.

Kararların yayımlandığı resmi gazetelere aşağıdaki linklerden ulaşabilmek mümkündür.
Kararlarda özetle, üretici tarafından, uygunluk beyannameleri eşliğinde, standartların gerekliliklerine uygunluğunu sağlamak için kullanılan araçları gösteren kanıtlar, güvenlik şartnameleri, analiz raporları, risk değerlendirmesi gibi belgeleri içeren teknik dosyanın hazırlanması gerektiği ifade edilirken, bu dokümanların en azından malzemenin tanımı, imalat tasarımının çizimleri, bileşenlerin şeması ve açıklamaları, geçerli standartlar listesi, tasarım hesaplamalarının sonuçlarını ve yapılan kontrolleri içermesi gerektiği vurgulanmaktadır. Söz konusu teknik dosyanın bir örneğinin ithalatçı tarafından temin edilmesi ve ithalat işlemi sırasında ilgili idareye sunulması gerektiği anlaşılmaktadır.

Öte yandan, söz konusu kararların uygulanmasına ilişkin olarak yayımlanan 19 Ekim 2018 tarihli ve 5865/311 sayılı Gümrük Sirkülerinde özetle; bahsi geçen kararların uygulanması kapsamında sirküler ekinde listelenen ürünlerin uygunluk kontrolüne tabi olduğu, bu doğrultuda ürünlerin iç piyasaya girmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ticaret Genel Müdürlüğüne bağlı piyasa gözetim bürolarından izin alınması gerektiği ifade edilmektedir. Uygulamaya ilişkin Sirkülere şu linkten ulaşabilmek mümkündür:
Konu hakkında Sanayi ve Ticaret Bakanlığının oluşturduğu internet sayfasına aşağıdaki linkten ulaşılmaktadır:
Öte yandan, “CMIM Mark” işareti için Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca onaylanmış kuruluşların listesine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
Standart ve Denetimlerle ilgili kurum ve kuruluş bilgilerine aşağıda yer verilmektedir:

-Standartlar
Fas Standardizasyon Kurumu (Institut Marocain de Normalisation-IMANOR)
imanor@imanor.gov.ma
 
-Teknik Düzenlemeler
Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (Ministère de l’Industrie et du Commerce)
Tüketici Koruma, Piyasa Gözetimi ve Kalite Müdürlüğü
dpc@mcinet.gov.ma
www.mcinet.gov.ma

-Akreditasyon
Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
Fas Akreditasyon Birimi (Service Marocain d’Accreditaion-SEMAC)
jabbar@mcinet.gov.ma
www.mcinet.gov.ma

-Ürün güvenliği / güvenilirliği

Sanayi ürünleri için:
Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
Tüketici Koruma, Piyasa Gözetimi ve Kalite Müdürlüğü
www.mcinet.gov.ma 

Gıda ürünleri için:
Gıda Ürünleri Sağlık Güvenliği Ulusal Ofisi
Telekom ve bilişim ürünleri için:
Ulusal Telekomünikasyon Düzenleme Kurumu
İthalat Denetimi:
Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (Ministère de l’Industrie et du Commerce)
Tüketici Koruma, Piyasa Gözetimi ve Kalite Müdürlüğü
 
Gıda Ürünleri Sağlık Güvenliği Ulusal Ofisi
Piyasa Gözetim Denetimi (teknik düzenlemelere ilişkin)

Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (Ministère de l’Industrie et du Commerce)
Tüketici Koruma, Piyasa Gözetimi ve Kalite Müdürlüğü
Piyasa Gozetimi Birimi (Division de la Surveillance du Marché)
Sanayi Bakanlığı Taşra Birimleri
Yetkilendirilmiş Laboratuvarlar: