Uruguay Standardizasyon, Akreditasyon, Metroloji ve Uygunluk Değerlendirme Sistemi (SUNAMEC)
[1]2010 yılında kurulmuş olup; Uruguay Teknik Standartlar Enstitüsü (UNIT)
[2] SUNAMEC’e bağlıdır. SUNAMEC, standardizasyon prosedürlerinin geliştirilmesi ve uluslararası uygulamalar ile uyumlu olarakürün ve hizmetlerin uygunluğunun değerlendirilmesinde kalibrasyon, test, muayene, belgelendirme ve akreditasyon hususlarını düzenlemektedir. Uruguay, UNIT aracılığıyla, DTÖ Ticarette Teknik Engeller Anlaşması'nın Ek 3'ünde belirtilen Standartların Hazırlanması, Benimsenmesi ve Uygulanmasına İlişkin İyi Uygulama Kurallarını kabul etmiştir.
Ayrıca Uruguay Teknoloji Laboratuvarı (LATU)
[4], diğerlerinin yanı sıra gıda ve oyuncak gibi ürünler için ücretsiz satış sertifikaları düzenlemek üzere Uruguay hükümetiyle birlikte çalışmaktadır.
LATU aynı zamanda UNIT-ISO/IEC 17065 Standardının yönergelerini izleyerek su ısıtıcıları, kasklar, oyuncaklar ve dijital televizyon gibi çeşitli ürünleri de sertifikalandırmaktadır. LATU yazılı bir garanti vermekte ve bir ürünün, sürecin veya hizmetin belirtilen teknik düzenlemelerdeki gerekliliklere uygun olduğunu tespit etmektedir.
Bazı ürünlerin Uruguay'da dağıtılması için piyasaya arz veya uygunluk sertifikası gerekir. Örneğin, ithal gıda ürünleri ve içeceklerin LATU'nun piyasaya arz sertifikası verebilmesi için yerel bromatolojik hükümlere uygun olması gerekir. Bunun için ithalatçı firmanın LATU'ya kayıtlı olması gerekmektedir. Ayrıca bir gıda ürününün ithal edilebilmesi için bromatolojik kayıtta yer alması gerekmektedir. Gıda ürünleri dışında çelik, oyuncak ve lastikler de sertifikasyon gerektirmektedir. Bu ürünlerin ithali sırasında genellikle ithalat lisansı alınması gerekmektedir. Aynı şekilde LATU, çeşitli ihraç ürünlerinin kalitesini belgelemektedir; ihracat sertifikası gerektirenler arasında şunlar yer alır: süt ürünleri; et ürünleri; ticari olarak satılan meyve ve sebzeler; arıcılık ürünleri; unlu mamuller; fermente içecekler; suintina (kirli yünün yıkanmasından kaynaklanan atıkların santrifüjlenmesiyle elde edilen yağlı ürün); ve kabuktaki yumurtalar. İhracat belgesi zorunlu olan ürünler için ücretsizdir, ancak belgelendirmenin isteğe bağlı olduğu ürünler için bu geçerli değildir.
Öte yandan Uruguay'da bitki ve hayvan sağlığı politika ve önlemlerini düzenleyen bir dizi yasa, kararname ve yönetmelik bulunmaktadır. Hayvan sağlığı ile ilgili temel yasa 1910 yılına ve bitki sağlığı ile ilgili olan yasa 1911 yılına dayanmaktadır. Bu iki yasa, hayvan ve bitki hastalıklarının önlenmesi, izlenmesi, kontrolü ve ortadan kaldırılmasına yönelik sıhhi programlara ilişkin diğer yasa ve kararnamelerle değiştirilmiş ve güncellenmiştir.
Diğer taraftan, Hayvancılık, Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı (MGAP)
[5], çeşitli müdürlükleri aracılığıyla bitki sağlığı ve hayvan sağlığı politikasının hazırlanmasından ve tarım, tarımsal sanayi ve balıkçılık sektörlerinde hayvan, bitki ve insan sağlığı koruma programlarının uygulanmasından, sıhhi ve bitki sağlığı standartlarına uyumun izlenmesinden ve denetlenmesinden sorumludur. 2012 yılındaki son gözden geçirmeden bu yana yapılan temel kurumsal değişiklik, Gıda Güvenliği Kontrol Genel Müdürlüğü (DIGECIA)’nün MGAP bünyesinde kurulmasıdır.
[2] https:/ /www.unit.org.uy/