İthalat sırasındaki kontroller ve düzenlemeler, ürünün türüne bağlıdır. Son yıllarda Uruguay'da, zaman ve maliyetleri azaltmak amacıyla uluslararası ticarete ilişkin prosedürlerin büyük çoğunluğunu aynı platformda merkezileştiren Dış Ticaret İçin Tek Pencere (VUCE) geliştirilmiştir.
VUCE platformu, kullanıcının bir dış ticaret operasyonuna ilişkin tüm belge gereksinimlerini belirlemesine ve söz konusu prosedürlerin her biri için elektronik başvuruyu göndermesine ve her süreç için gerekli dijitalleştirilmiş belgeleri eklemesine olanak tanımaktadır. Anılan platform aracılığıyla bilgiler, süreç üzerinde elektronik olarak talebi onaylayabilen, reddedebilen veya gözlemleyebilen ilgili yetkili organa iletilmektedir. İzin veya nihai elektronik belge verildikten sonra kullanıcıya bilgi verilmekte ve otomatik olarak (uygun olduğunda) Ulusal Gümrük Birimine iletilmektedir.
İlgili bağlantının (
https://vuce.gub.uy/) “Usul Kılavuzu” bölümünde (İspanyolca dilinde “Guía de Trámites”), dijitalleştirilmiş tüm izinler yayınlanmaktadır.
Aşağıda yer alan tüm ilgili kurumlar, ilgili ürünler üzerinde piyasa kontrolleri yapmaktadır. Ama aynı zamanda Ekonomi ve Maliye Bakanlığı Tüketiciyi Savunma Alanı, ürünün ülkede millileştirilmesi durumunda müdahale etmektedir.
[1]
UNIT – URUGUAY TEKNİK NORMLAR ENSTİTÜSÜ
Uruguay Teknik Normları Enstitüsü (UNIT - https://www.unit.org.uy), 1939'da kurulmuş olup; ürün ve hizmetlere yönelik standartların tespit edilmesi ve belgelendirilmesine yönelik olarak yetkili kılınmıştır. Kuruluş aynı zamanda, ISO1; IEC; AMN; COPANT2 ve OHSAS uluslararası standardizasyon enstitülerinin bir üyesidir. Bu kapsamda UNIT ayrıca standardizasyon ve belgelendirmeye yönelik faaliyet gösteren ilk Uruguaylı kuruluş ve Latin Amerika'da kalite belgelendirmesi ile iştigal eden ikinci kuruluştur.
UNIT tarafından sertifikasyona tabi tutulan ürünler şunlardır:
- Çocukların kullanımına yönelik bisikletler
- Su ısıtıcıları
- Yoğuşumlu su ısıtıcıları
- Anında ısıtıcılar
- Endüstriyel kullanım için koruyucu kasklar
- Ticari bütan, ticari propan veya LPG karışımları için tek kullanımlık metal kaplar
- Taşınabilir karbondioksit paketleri
- Sıvılaştırılmış petrol gazları için geri dönüştürülebilir kaplar
- Yangınla mücadele ürünleri
- Sivil inşaat malzemeleri
- Çimento
- Çelik ürünler
- Alüminyum yüzey işleme materyalleri
- Elektrik tesisatı malzemeleri
- Adaptörler
- Elektrik iletkenleri
- Elektrik tesisatı boruları
- Elektrik tesisatı için gömme montaj ve gömme montaj muhafazaları
- Otomatik anahtarlar
- Anahtarlar, sekmeler ve çıkışlar
- Lamba duyları
- Elektrik sistem uzantıları
- Sıhhi tesisler için malzemeler
- Kauçuk halkalar
- Siyah/kara veya galvanizli çelik borular
- İçme suyu depoları
- Yağ tutucular
- Plastik boru ve aksesuarları
- Telefon tesisatı malzemeleri
- Yol işaretleri
- Düşük basınçtaki LPG bağlantılarında kullanım için esnek PVC borular
- Sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) konteynırları için vanalar
- Oyuncaklar
Ayrıca kurum aşağıdaki ürünler için enerji verimliliği etiketlemesine ilişkin sertifikalar düzenlemektedir:
- Klimaların ve ısı pompalarının enerji verimliliği
- Ev tipi soğutma cihazlarında enerji verimliliği
- Yoğuşumlu su ısıtıcıları için enerji verimliliği
- Kompakt floresan lambalar için enerji verimliliği
Benzer şekilde UNIT, talep üzerine aşağıdaki ürünlere yönelik sertifikalandırma faaliyetleri gerçekleştirmektedir
[2]:
- Güvenlik ayakkabıları
- Çeşitli sertifikalar
- Paslanmaz çelik hurdası
- Giysi, ayakkabı ve ilgili öğelerin etiketlenmesi
- PE/BD alçak yoğunluklu polietilen borular
LATU – URUGUAY TEKNOLOJİ LABORATUVARI
Uruguay Teknoloji Laboratuvarı (LATU - https://www.latu.org.uy), üretim zincirine yönelik hizmetlerin sağlanması için 1965 yılında oluşturulmuş, devlet dışı bir kamu hukuku kuruluşudur.
Sanayi, Enerji ve Madencilik Bakanlığı (MIEM), piyasaya arz edilecek ölçüm cihaz ürünlerine yönelik olarak modellerin onaylanması ve ölçüm cihazlarının kontrolü gibi yasal metrolojinin doğasında bulunan tüm teknik, yasal ve idari faaliyetler ile ilgili olarak LATU’yu yetkili kılmıştır.
LATU tarafından sertifikalandırılan ürünler şunlardır:
- Gıda ürünleri. 22 Eylül 1982 tarih ve 338/982 sayılı Kararname (https://www.impo.com.uy/bases/decretos/338-1982), ithal gıda ürünleri ve içeceklerin, ülkeye girişinin istenmesi durumunda, ulusal gıda düzenlemelerine uygunluğun doğrulanmasına tabidir. Bu, onlara ülkede üretilen aynı nitelikteki ürünlerle aynı muameleyi göstermek için yapılır. Gıda Pazarlama Sertifikasının Yönetimi Prosedürü için izleyen bağlantıda (https://www.latu.org.uy/wp/wp-content/uploads/2016/06/Procedimiento-para-la-Gesti%C3%B3n-del-Certificado- de-Comercializaci%C3%B3n-de-Alimentos-08-06-20.pdf) detaylı bilgi yer almaktadır.
- Oyuncaklar. MERCOSUR’a taraf devletlerde pazarlanan tüm oyuncaklar, GMC 23/04 sayılı (http://servicios.infoleg.gob.ar/infolegInternet/anexos/100000-104999/104985/norma.htm) teknik güvenlik düzenlemelerine uygun olmalıdır. Uruguay Sanayi, Enerji ve Madencilik Bakanlığı (MIEM) aracılığıyla MERCOSUR ilgili standardı 388/005 sayılı Kararname ile iç hukuka dercedilmiştir. Oyuncak Sertifikasyonu talep prosedürü için izleyen bağlantıda (https://www.latu.org.uy/wp/wp-content/uploads/2016/06/Procedimiento-Juguetes-V10.pdf) detaylı bilgi yer almaktadır.
- Dijital televizyon. 143/013 sayılı Kararname (https://www.impo.com.uy/bases/decretos/143-2013), uyarınca Dijital Karasal Televizyon (DTT) alıcıları LATU tarafından uyumluluk kontrolüne tabi tutulmaktadır. Söz konusu doğrulama, ISDB-T Alıcı Homologasyon Protokolüne göre yapılmakta olup; model sertifikaları 18 ay geçerlidir. DTT alıcı cihazların değerlendirilmesini talep etme prosedürü için izleyen bağlantıda (https://www.latu.org.uy/wp/wp-content/uploads/2016/06/Procedimiento-TVD-V3.pdf) detaylı bilgi yer almaktadır.
- Su ısıtıcıları. LATU, UNIT-NM 60335-1: 2010 ve UNIT-IEC 60335-2-21: 2006 standartları kapsamında UNIT-ISO / IEC 17067 temelindeki Sertifikasyon Sisteminin uygulanması suretiyle yoğuşumlu su ısıtıcılarının elektrik güvenliğini onaylamaktadır. Bunun yanında, Enerji ve Su Hizmetleri Düzenleme Birimi (URSEA - https://www.gub.uy/unidad-reguladora-servicios-energia-agua), su ısıtıcılarının piyasaya arzında yerine getirilmesi gereken gereksinimleri belirlemektedir. Su ısıtıcıları için kayıt prosedürü için izleyen bağlantıda (https://www.latu.org.uy/wp/wp-content/uploads/2016/06/Registro-de-calentadores-de-agua-de-acumulaci%C3%B3n-certificados. Pdf) detaylı bilgi yer almaktadır.
- Çelik. Sanayi, Enerji ve Madencilik Bakanlığı'nın (MIEM) 217/014 sayılı Kararı (https://www.impo.com.uy/bases/decretos/217-2014) aracılığıyla yapılarda kullanımı amaçlanan çelik ürünlerini belgelendirmeye LATU yetkili kılınmıştır. Söz konusu sertifikasyon, Uruguay'daki partinin onaylanması veya TÜV Rheinland Arjantin SA tarafından verilen sertifikaların tanınması yoluyla da gerçekleştirilebilmektedir.
BAKANLIKLAR
Ekonomi ve Maliye Bakanlığı - Ulusal Gümrük Ofisi: tüm dış ticaret işlemleri için.
Halk Sağlığı Bakanlığı: gıda ürünleri, kozmetik ürünleri, ilaçlar vb. için.
Hayvancılık, Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı: Tarım ve et ürünleri için.
Sanayi, Enerji ve Madencilik Bakanlığı: Endüstriyel ürünler için.
Listelenen türlere ait ithal edilen hayvanların, resmi karantina istasyonunda veya Hayvancılık, Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı Hayvancılık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bu amaçlarla yetkilendirilmiş bir kuruluşta izole edilmiş şekilde tutulması gereken asgari süreler aşağıda belirtilmiştir:
- a) sığır ve mandalar 21 gün
- b) atlar 21 gün
- c) koyun ve keçiler 21 gün
- d) domuzlar 28 gün
- e) diğer geviş getiren hayvanlar (lamalar, geyikler vb.) 21 gün
- f) Sağlık sertifikası olmadan giriş yapan küçük hayvanlar (kedi, köpek vb.) 30 gün
- g) tavşanlar 15 gün
- h) kuşlar 21 gün
- Etiketleme
Uruguay'a ithal edilen ürünler ulusal mevzuatın yanı sıra Uruguay tarafından kabul edilen Mercosur mevzuatına da uygun olmalıdır. Bazı eyalet hükümetleri de etiketleme kuralları ve denetimlerinin yapılmasında yetkilidir.
Uruguay'ın teknik laboratuvarı LATU, Halk Sağlığı Bakanlığı ve eyalet hükümetleri, ithal edilen tüm ürünler için etiketleme ve işaretleme gerekliliklerini kontrol etmektedir. Tekstil, gıda, ayakkabı, tıbbi ekipman, ilaç, böcek ilacı, sigara ve kozmetik gibi ürünlerin kendi özel etiketleme gereksinimleri bulunmaktadır.
Gıda maddelerine yönelik etiketleme gereklilikleri 315/94, 41/92 ve 41/93 sayılı Kararnameler ile belirlenmiştir. Mevzuata göre, etiketlerin İspanyolca dilinde olması ve ürünün içerik veya bileşenlerinin bir listesini, menşe ülkesini, son kullanma tarihini, net ağırlığı, üretici ve ithalatçının tam adı ve adresinin yanı sıra hazırlama talimatlarını içermesi gerekmektedir. Montevideo belediyesi ayrıca farklı gerekliliklerin etikette nasıl gösterilmesi gerektiğini de düzenlemektedir.
İthal ürünler, menşe ülke/dil orijinal etiketini içerebilir ancak aynı zamanda pakete Uruguay yetkililerinin talep ettiği bilgilerin yer aldığı bir çıkartma veya etiket yapıştırılmalıdır. Kılavuzlar, ürün literatürü ve diğer yazılı materyaller zorunlu olmasa da İspanyolca dilinde yazılı olması halinde daha faydalı olacaktır.
Şubat 2018'den bu yana, bölgesel (ulusal eyalet hükümetleri) gıda etiketleme yasaları çıkarılarak genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren gıda ürünlerinin etiketlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.
Etiketlemeyle ilgili olarak, 29 Ağustos 2018 tarihinde; müşterinin yokluğunda paketlenen ve yönetmelik gereği besin değeri etiketlemesi gerektiren gıdaların ön yüzünde, bileşiminin sodyum, şeker, katı yağ veya doymuş yağ içeriğinin ilgili kararnamede belirlenen değerleri aştığında, etiket bulunmasının gerektiği 272/018 sayılı Yürütme Kurulu Kararı ile kabul edilmiştir.
Paketlenmiş gıdalara ön etiketin eklenmesi, tüketicilerin aşırı kilo ve obezitedeki artışla ilişkili aşırı miktarda şeker, yağ, doymuş yağ ve sodyum içeren gıdaları kolay ve hızlı bir şekilde tanımlamasına olanak tanımaktadır.
ç. Bitki Sağlığı Önlemleri
Gıda ürünlerinin Ulusal Bromatolojik Düzenlemesi
[3] ile uyumlu olması Halk Sağlığı Bakanlığının 315/994 sayılı Kararnamesi ile onaylanmıştır. Aynı zamanda, Sağlık Bakanlığı'nın 338/982 sayılı Kararnamesi
[4], bahsi geçen Bromatolojik Düzenlemesi’ne uygun olarak Uruguay Teknoloji Laboratuvarı'nı ithal gıda ürünlerini denetlemekten sorumlu tek kurum olarak belirlemektedir. Bu amaçla, ithal edilen gıda ürünleri denetimlerden geçtikten sonra LATU tarafından Arz Sertifikası düzenlenmektedir.
Hayvansal kökenli ürün ve yan ürünlerin ithalatı için kamu kurumları, burada belirtilenlere ek gereklilikler talep edemez ve burada yer alan bilgilerin güvenli dijital araçlarla diğer kuruluşlardan alınabilmesi durumunda sertifika, kanıt veya diğer belgeler talep edemez (353/23 sayılı Karar).
Gereksinimler:
- Ulusal Ticari Operatörler Siciline ön kayıt.
- Doldurulmuş ithalat başvuru formu.
Ürünlerin veya hayvanların ithalatına ilişkin sıhhi koşullar, mevcut Mercosur Standartları, uluslararası WHOSA tavsiyeleri tarafından belirlenen kriterlere veya Uluslararası Ticaret Hayvan Sağlığı Kontrol Departmanı tarafından belirlenen koşullara uygundur.
2 Eylül 1998 tarih ve 237/998 sayılı Kararname hükümleri uyarınca; canlı hayvanlar için girişte karantina sürelerinin karşılanması gerekmektedir.
Bitkisel menşeli ürünlerin ithalatında malların denetimi
Kamu kurumları, burada belirtilenlere ek şartlar talep edemez ve burada yer alan bilgilerin güvenli dijital yollarla başka kurumlardan elde edilebilmesi durumunda sertifika, kanıt veya diğer belgeler talep edemez (353/23 sayılı Karar).
İthalat İzni:
- Sebze ve bitkisel ürünler için Bitki Sağlığı İthalat Akreditasyonu (AFIDI). Bu belge, ürünün ülkeye girişine izin verilmesi için karşılaması gereken bitki sağlığı gerekliliklerini ve koşullarını belirtir. Bu gereklilikler arasında Bitki Sağlığı Menşe Sertifikası, Kalite Sertifikası vb. gibi gerekli diğer belgeler de yer alabilir.
- Ulusal Tohum Enstitüsü (INASE) tarafından çoğaltımı amaçlanan ürünler (tohumlar, bitkiler vb.) için verilen izin.
Uruguay Ticaret Odası'nın verdiği bilgiye göre Uruguay'da helal ürünlerin ticaretini düzenleyen resmi bir mevzuat bulunmamaktadır.
Bununla birlikte, Uruguay İslam Merkezi
[5], hayvansal kökenli Helal ürünleri belgelendirmek için Dubai Hükümeti Uluslararası Akreditasyon Merkezi'nden sertifika almıştır.
[1] Tüketici Savunma Alanı:
https://www.mef.gub.uy/573/9/areas/defensa-del-consumidor---uruguay.htm