T.C. Ticaret Bakanlığı Ticarette Teknik Engeller Bilgi Ve Bildirim Merkezi

Cezayir

Cezayir

Genel kural olarak ülkeye ithal edilen ürün herhangi bir üretim veya işleme faaliyetinde kullanılmaksınız iç piyasada olduğu gibi tekrar satışa konu edilecekse bu ürünlerin ithalatı Cezayir Ticaret Bakanlığı’nın ön ithalat iznine tabidir. İthalatçı tarafından ön izin belgesi alınmadan ithalat dosyası açılması mümkün olamamaktadır.
 
Bu genel kural haricinde özel olarak İthalat iznine ve kontrollerine tabi ürünler şu şekildedir:
 
1-Canlı hayvan ve hayvansal ürünler
Canlı hayvan ve hayvansal ürün ithalatı ve ihracatı, Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı’nın izne tabidir.
 
İthal ya da ihraç edilen hayvanlar ve hayvansal ürünler, ulusal bölgeden giriş ya da çıkışı sırasında veteriner sağlık denetimine tabidir.
 
 
2-Veteriner ilaçları
Veteriner kullanımı için ilaçların ithalatı, Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı tarafından verilen onay ve aynı Bakanlığın veterinerlik birimi tarafından yapılan uygunluk kontrolüne tabidir.
 
 
3-Psikotropik ve narkotik ilaçlar
 
16 Mayıs 2021 tarihli ve 34 sayılı Cezayir Resmi Gazetesinde yayımlanan 21-196 nolu Kararnamesi ile piskotrop ilaçlar hakkında mevzuat değişikliğine gidilmiş olup, bu ilaçların daha önce Cezayir Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ithalat kontrollerinin bundan sonra Cezayir İlaç Sanayii Bakanlığı tarafından yapılacağı belirtilmiş ve buna ilişkin detaylara yer verilmiştir.
 
4- Tıbbi malzeme, ekipman ve aletler
Tıbbi ve cerrahi ekipman, enstrümantasyon, sarf malzemeleri ve ekipman ithalatını, teknik şartları sağlayan firmalara yapabilir ve söz konusu ithalat İlaç Sanayii Bakanlığı’nın onayına tabidir.
 
5- Tatlandırıcı
Tatlandırıcı içeren gıda maddelerinin ithalatı ve/veya imalatı, Ticaret Bakanlığı tarafından verilen ön izne tabidir
 
6-Spesifik bir toksisite veya risk taşıyan tüketim ürünleri
Farmasötik ürünlerin ve asimile maddelerin veya kozmetik ve kişisel hijyen ürünleri hariç olmak üzere, bir toksisite veya belirli bir risk taşıyan tüketim ürünleri, ulusal bölgeye kabul edilmeden önce Ticaret Bakanlığı'nın yetkilileri tarafından kontrol edilir. Mesleki faaliyet kapsamında kullanılan ürünlerin ithalatı izne tabi değildir.
 
Toksisite veya belirli bir risk özelliği sergileyen tüketim ürünlerinin ithalatından önce yetkilendirme talebi, Ticaret Bakanlığı’na yapılmalıdır.
 
Toksik nitelikte herhangi bir tüketim ürününün veya bir veya daha fazla yasaklanmış kimyasal madde içeren belirli bir riski içeren ürünün ithali yasaktır.
 
Toksik nitelikte veya belirli bir risk taşıyan tüketim ürünlerinin ve tüketici ürünlerinin üretimi için kullanımı yasaklanmış veya düzenlenmiş kimyasal maddelerin listelerine www.douane.gv.dz adresinden ulaşılabilmektedir. .
 
7- Tehlikeli kimyasal atıklar
Söz konusu atıklar üç kategoriye ayrılır
Ø  Tehlikeli özel atıklar dahil olmak üzere özel atıklar,
Ø  Evsel ve benzeri atıklar,
Ø  Atıl atık.
 
 
Özel tehlikeli atıkların ithalatı yasaktır.
 
8-Ozon tabakasını incelten maddeler, bunların karışımları ve bunları içeren ürünler
Kullanılmış, geri kazanılmış, geri dönüştürülmüş veya yenilenmiş kontrollü maddelerin ithalatı yasaktır.
Aşağıdaki maddelerin de ithalatı yasaktır:
·       hidrobromoflorokarbonlar (HBFC'ler);
·       bromoklorometan;
·       kloroflorokarbonlar (CFC'ler);
·       diğer tamamen halojene kloroflorokarbonlar (diğer CFC'ler);
·       halon;
·       karbon tetraklorür;
·       metil kloroform;
·       metil bromür
 
Hidrokloroflorokarbonların (HCFC'ler) ve HCFC içeren karışımların ithalatı, Enerji Bakanlığı'nın yetkilileri tarafından verilen ön ithalat iznine ve Bakanlık tarafından verilen bir ithalat kotasına tabidir.
 
9-Patlayıcı maddeler
Patlayıcı maddelerin ithalatı ve ihracatı Milli Savunma Bakanlığı'nın onayına tabidir.
 
10- Asbest
Her türlü asbest lifi ve onu içeren ürünlerin ithalatı, imalatı ve pazarlaması yasaktır.
 
11-Madeni Yağları
Enerji Bakanlığı tarafından onaylanan işletmeler ile kendileri tarafından satılan araçların garanti koşullarını karşılamak üzere otomobil bayileri madeni yağ ithalatı yapabilmektedir.
 
12-Ölçüm aletleri
Ölçü aletlerinin ithalatı, Ulusal Metroloji Ofisi (ONM) tarafından verilen vizeye tabidir.
 
13- Telekomünikasyon terminal ve radyo tesisat ekipmanları
Telekomünikasyon terminal ekipmanı veya radyo tesisatı ithalatı, Posta ve Telekomünikasyon kurumu (ARPT) tarafından verilen onaya tabidir.
 
Mobil telefon terminalleri (2G, 3G ve daha fazla terminal, 2G, 3G ve daha fazla tablet, 2G, 3G ve daha fazla modem) de söz konusu onaya tabi ürünler arasında yer almaktadır. Ancak, ses ve televizyon yayın ekipmanı onay dışında bırakılmıştır.
 
Posta ve Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanan ekipmanın satıştan önce, ARPT onay numarasını taşıyan çıkarılamaz bir etiketle etiketlenmesi gerekmektedir.
 
14- Harp malzemeleri, silahlar ve mühimmat
Milli Savunma Bakanlığı, devlet adına, kendi gözetiminde yer alan kuruluşlar ve şirketler aracılığıyla imalat, ithalat ve ihracat tekeline sahiptir.
 
 
 
15- Radyoaktif maddeler içeren malzemeler
Radyoaktif maddeler içeren malzemelerin ithalatı, ihracatı ve transit geçişi Atom Enerjisi Komisyonu Kurumunun önceden onayına tabidir.
 
İyonlaştırıcı radyasyon yayan cihazlar bildirim prosedürüne tabidir.
 
Radyoterapi cihazlarının yanı sıra tıbbi, cerrahi, diş veya veterinerlik kullanımı için bile alfa, beta veya gama radyasyonu kullanan cihazların ithalatı, tıbbi, cerrahi, diş veya veterinerlik amaçlı radyografi veya radyoterapi cihazları dahil , Atom Enerjisi Komisyonu'nun (COMENA) hizmetleri tarafından verilen ön izne tabidir.
 
Radyoaktif atıkların ithalatı yasaktır.
 
 
16-Alkollü İçeçekler
 
46 Sayılı Cezayir Resmi Gazetesinde yayımlanan Karar ile, 22.07 tarife pozisyonunda (Alkol derecesi hacim itibariyle % 80 veya daha fazla olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol; alkol derecesi ne olursa olsun tağyir (denatüre) edilmiş etil alkol ve damıtım yoluyla elde edilen diğer alkollü içkiler) üretim, ithalat ve satış faaliyetleri Cezayir Maliye Bakanlığı’nın ön iznine tabi tutulmuş ve üretici, ithalatçı ve satıcıların uyması gereken teknik şartlar belirlenmiştir.
 
17-Kitaplar ve süreli yayınlar
Kitapların pazarlanması, ücretsiz dağıtımı veya sergi amaçlı herhangi bir kitap veya eserin ithalatı, Kültür Bakanlığı tarafından verilen ön izne tabidir.
 
Kur'an-ı Kerim'in ithalatı, tüm desteklerle ilgili kitaplar ve dini eserler Diyanet İşlerinden ön izin alınması gerekmektedir.
 
18 Tehlikeli kimyasallar ve basınçlı  kaplar
Tehlikeli madde ve kimyasallarla uğraşan bir mesleki faaliyetin yürütülmesi, Enerji ve Madenler Bakanlığı'nın hizmetleri tarafından verilen ön onaya tabidir.
 
Tehlikeli madde ve kimyasalların ithalatı ve ihracatı Enerji ve Madenler Bakanlığı'nca verilen izne tabidir.
 
Basınçlı kapların ve konteynerlerinin ithalatı Enerji ve Madenler Bakanlığı'ndan alınan izne tabidir.
 
19-Değerli metaller (altın, gümüş ve platin)
Ham, yarı işlenmiş veya işlenmiş altın, gümüş ve platin ithalatı yalnız, şirketin kuruluş sermayesi en az 200 milyon dinar olan ve Enerji ve Madenler Bakanlığınca önceden yetkililendirilen tüzel kişiler aracılığıyla yapılmaktadır.
 
Kıymetli madenlerin geri kazanımı ve geri dönüşümü faaliyetinin kullanılması, başvuru sahibinin gerekli spesifikasyonları yerine getirdikten sonra Valilik Vergi Direktörü tarafından verilen bir onaya tabidir.
 
 
 
20-Balıkçı tekneleri, cihazları ve malzemeleri
Balıkçı gemilerinin ithalatı, Balıkçılık Bakanlığı tarafından verilen önceden izne tabidir. İthal edilen gemiler yeni durumda olmalıdır.
 
21-Binek Araçlar
Binek araçların ithalatı, sadece ticari şirketler biçiminde oluşturulmuş bayilere, Sanayi Bakanlığı tarafından verilen izin kapsamında yapılmaktadır.
 
12 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan 34 sayılı Cezayir Resmi Gazetesinde yayımlanan 21-175 No’lu Kararname ile 19.08.2020 tarihli ve 20-227 No’lu Kararname’de değişiklikler yapılmış ve Cezayir’e araç ithalatında bulunabilmesi için izin verilecek aracı şirketlerin uyması zorunlu olacak teknik şartlarda revizyona gidilmiştir.
Kararname ile getirilen en önemli değişiklik; binek araçların ithalatında bundan sonra sadece 1.600 cc ve altı silindirli araçlara izin verilecek olması ve dizel yakıtlı araçların ithalatının yasaklanması olmuştur.
Yeni araçların gümrük işlemleri: Aşağıdaki belgelerin sunumuna tabidir:
- nihai onay;
- ithalat lisansı;
- ithalat için yetkili araçların markalarını ve türlerini belirten özellikler;
- imtiyaz sözleşmesi;
- taşıtların madencilik hizmetleri tarafından uygunluk kontrolüne tabi tutulduğuna dair belge.
 
Bununla birlikte, 22 Şubat 2023 tarihli ve 11 sayılı Resmi Gazetede ilan edildiği üzere; beş yıldan bu yana araç ithalatı askıda olan Cezayir’de, yerleşik kişiler üç yaşını aşmamış, gerekli teknik standartlara uygun olmak şartıyla ikinci el benzinli, elektrikli ve hibrit binek ve ticari araçları ithal edebilecektir.
İkinci el araç ithalatı hakkından her üç yılda bir kez yararlanabilecek kişiler, ithalat bedelini kendi dövizleri ile ödeyecek ve yürürlükteki mevzuata göre ithalat vergileri de alınacaktır.
 
22-Tütün ve tütün ürünleri
Doğranmış, harmanlanmış veya imal edilmiş tütün yapraklarının ithalatı, Vergi Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan tütün üreticileri tarafından yapılır.
 
Tütün üreticisi, anonim şirket şeklinde tüzel kişi olarak onaylanabilir, hisse sermayesi 250.000.000 DZD'ye eşit veya daha fazla olan ve hisselerin en az % 51'inin Cezayir'de ikamet eden vatandaşlar tarafından sahip olunması gerekmektedir.
 
9 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan 33 sayılı Cezayir Resmi Gazetesindeki Tütün Mamullerinin Üretimi Hakkında 21-171 No’lu Kararname ile; içimlik tütün üretimi izni için yüzde 51 yerel ortak şartının devamı öngörülmüş iken, enfiyelik ve çiğnemelik tütün üretiminde yabancı yatırımcılar için yüzde 51 yerel ortak şartının aranmayacağı, ancak yıllık üretimin en az %50’sinin ihraç edilmemesi halinde bu yabancı yatırımcıların üretim izinlerinin iptal edileceği hususları düzenlenmiştir.
 
Tütün ithalatı, tütün ürünlerinde piyasaya ilişkin düzenleyici otorite tarafından belirlenen sınırlar, son tarihler ve miktar dahilinde sadece tütün üreticisi olarak onaylanan üretici veya şirketin ana hissedarı tarafından işletilen kurumlar tarafından yapılır.
 
 
23-İlaç ve tıbbi cihazlar
Tıbbi alanda kullanılmak üzere farmasötik ürünlerin ve tıbbi cihazların ithalatı ve ihracatı İlaç Sanayii Bakanlığının onayına tabidir.
 
Yıllık tahmin programlarına göre ithal edilen ilaçların ve tıbbi cihazların gümrük işlemleri Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl verilen teknik vizeye tabidir.
 
İthal edilen tüm farmasötik ürünler ve tıbbi cihazlar, gümrükleme tarihinde, faydalı ömürlerinin 2/ 3'üne eşit veya daha fazla geçerliliğe sahip olmalıdır.
 
28.02.2021 tarih ve 14 sayılı Cezayir Resmi Gazetesinde yayımlanan 21-82 Numaralı Uygulama Yönetmeliği ile ilaç sektöründe üretim, işleme, ithalat, ihracat ve dağıtım alanlarında Cezayir’de faaliyet gösterecek firmaların, her bir faaliyet alanı için İlaç Sanayii Bakanlığı’ndan ayrı bir izin alarak faaliyette bulunabileceği belirlenmiş ve bu firmaların tabi olacağı diğer kurallar ile Bakanlığın yetki ve sorumlulukları hüküm altına alınmıştır.
2 Mart 2021 tarihli ve 15 sayılı Cezayir Resmi Gazetesinde yayımlanan Cezayir İlaç Sanayii Bakanlığının İnsan Sağlığı İçin Kullanılacak İlaçların İthalatına İlişkin Şartların Belirlenmesi Hakkında Kararı ile yapılacak ilaç ithalatlarında, ithalatçı kuruluşların uyması gereken kurallar belirlenmiştir.
Kararın 7. maddesi ile ithal edilen ilaçların Cezayir’e giriş tarihinde ilaçların, kullanım süresinin en az üçte ikisi kadar ömrünün olması gerektiği, Kararın 8. maddesi ile, bio-terapotik ürünlerin ve biyolojik ürünlerin ithalatında, menşe ülkesinin yetkili sağlık otoritesinden alınacak ve ilgili ürünlerin güvenli olduğunu gösterecek bir değerlendirmenin zorunlu olduğu ve bunun Cezayir İlaç Ürünleri Ulusal Ajansı tarafından kabul edilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Cezayir İlaç Endüstrisi Bakanlığı 07 Mart 2021 tarihinde aldığı bir kararla, Cezayir’de satışa sunulacak ilaçların, Sektörlerarası Ekonomik Komite tarafından fiyatlarının belirlenmesi amacıyla; bölgesel bazda Tunus ve Fas, uluslararası düzeyde ise Türkiye, Ürdün, Suudi Arabistan, Yunanistan, Fransa, Belçika, Birleşik Krallık, İspanya ile ilacın menşe ülkesindeki satış fiyatlarının referans alınacağını duyurmuştur.
İthal edilecek ilaçlar için FOB fiyatının, kur tespiti için ise her ayın 1 inci günü için Cezayir Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi satış kurunun esas alınacağı belirtilmiştir.
9 Haziran 2021 tarihli 2021 Yılı Ek Bütçe Kanunu ile Covid-19 pandemisi ile mücadele kapsamında kulanılmak üzere ithal edilecek ilaç hammaddesi, ilaç, tıbbi malzeme, ekipman, ekipman parçaları için KDV ve Gümrük Vergisi muafiyeti uygulanması ve bu muafiyetlerin pandeminin bittiğine dair resmi açıklama yapılana kadar sürdürülmesi öngörülmüştür. 
 
24-Kozmetik ve kişisel hijyen ürünleri
Kozmetik ürün ve kişisel hijyen ürünlerinin ithalatında Ticaret Bakanlığının izni aranmaktadır.
 
25- Bitkiler, bitkisel ürünler ve bitki materyali
Tüm bitkilerin, bitkisel ürünlerinin ve bitki materyallerinin ithalatı ve ihracatı, veterinerlik sınır kontrol hizmetleri tarafından yürütülen bitki sağlığı kontrolüne tabidir.