a) Genel Bilgiler
Cezayir’de ithalat kontrolleri esnasında ithalatta rutin dış ticaret belgelerine ilave olarak, Cezayir’e ithal edilen ürünlerin mer’i ulusal veya uluslararası tüketicinin güvenliği ve korunmasına ilişkin mevzuata uygun bir şekilde üretildiğini gösteren Serbest Satış ve Dolaşım Sertifikası (Certificate of free marketing in the country of origin of the products exported to Algeria)’nin ürünün menşe ülkesindeki yetkili bir kurum veya kuruluş tarafından düzenlenmesi ve onaylanması gerekmektedir. Söz konusu belge ülkemizde İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenebilmektedir.
Aşağıda yer alan ürünlerin Cezayir’e ithalatı yasaktır.
1. Kullanılmış eşya (üretim faaliyetlerinde kullanılacak 10 yaşından küçük makineler hariç)
2. Sahte ve sahte menşeili eşya,
3. Tabanca taklit eden oyuncaklar,
4. Patlayıcı maddeler,
5. İlaçlar, narkotikler ve zehirli maddeler,
6. Kullanılmış ve yeniden kaplanmış lastikler,
7. Kullanılmış araçlar,
8. Silahlar ve mühimmat,
9. Land Cruiser Pick-up araçları,
10. Ticari amaçlı kullanılmış yedek parçalar,
11. Ahlaka mugayir kitaplar ve her türlü el yazması, film ve diğer makaleler,
12. Ozon tabakasını incelten maddeler.
b) Karantina İşlemleri:
Karantina işlemine tabi bitkisel ürünlerin listesine şu linkten ulaşmak mümkündür : https://psl.madr.gov.dz/wp-content/uploads/2021/03/Arrete-du-19-aout-2015.pdf
c) Etiketleme:
İnsan tüketimine dönük ürünlerde zorunlu hale getirilen Barkod ve GTIN Uygulamasına Dair Yönetmelik’in İthalatla İlgili Maddeleri aşağıda yer almaktadır.
Madde 7. — İthal edilen ürünlerde, menşe ülkesinde tanınmış bir kuruluş tarafından verilen barkod bulunmalıdır.
Madde 8. — Aşağıda 9. maddede belirtilen ithal edilen ürünlerin barkodunda yer alacak bilgiler, Cezayir ticaret ve sanayi odalarına önceden bildirilir.
Madde 9. — GTIN'nin eşlik ettiği barkod ürün ambalajına yapıştırılmış olmalıdır. Barkodda yer alacak bilgiler, Arapça ve tüketicinin anlayabileceği bir dilde hazırlanmalı ve yetkili kuruluşun platformunda kayıt altına alınmış olmalıdır.
Barkodda yer alması gereken bilgiler aşağıdaki şekildedir;
Gıda Ürünlerinde;
1) Ürünün satış ismi,
2) Şirket adı, ticari marka, üreticinin veya paketleyicinin veya distribütörün adresi,
3) Menşe ülkesi veya ürünün geldiği ülke,
4) Ürünün muhteviyatı,
5) Alerjilere veya intoleransa neden olan muhteviyat varsa bunların listesi,
6) Beslenme değerleri,
7) Uluslararası ölçüm sistemine göre net miktar,
8) Özel saklama ve kullanım koşulları,
9) %1,2'den fazla alkol içeren içecekler için " alkol derecesi" bilgileri,
10) İlgili gıda ürünleri için “helal” terimi,
11) Ürünün fotoğrafı,
12) Olabilecek diğer tüm yararlı bilgiler.
Gıda Dışı Ürünlerde;
1) Ürünün satış ismi,
2) Şirket adı, ticari marka, üreticinin veya paketleyicinin veya distribütörün adresi,
3) Menşe ülkesi veya ürünün geldiği ülke,
4) Güvenli ürün uygunluk işareti,
5) İlgili ürünler için ön izin referansları,
6) Uluslararası ölçüm sistemine göre birim bazında net miktar,
7) Alınması gereken güvenlik önlemleri,
8) Ürünün bileşimi ve depolama koşulları,
9) Ürünün fotoğrafı,
10) Olabilecek diğer tüm yararlı bilgiler.
Madde 10. — Barkod görünür ve silinmez bir şekilde yapıştırılmalıdır ve 9. maddede belirtilen bilgilerin optik okuyucular tarafından okunmasına olanak sağlamalıdır.
Konuyla ilgili duyuru için : https://www.atonet.org.tr/IcerikDetay/23825_cezayir-de-barkod-ve-gtin-uygulamasi-hakkinda
İlgili mevzuat için : https://www.atonet.org.tr/Yuklemeler/ticari_belgelendirme_mudurlugu/Cezayirde_Barkod_ve_GTIN_Uygulamas%C4%B1.pdf
d) Bitki Sağlığı Önlemleri:
Cezayir’de ithal edilecek tüm bitki ve bitkisel ürünler Cezayir Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı’nın kontrol ve iznine tabidir. İlgili mevzuata için : https://faolex.fao.org/docs/pdf/alg43875.pdf
Bitki sağlığı kontrolleri denizyolu ile gelmesi halinde Oran Limanı, havayolu ile gelen ürünler için ise Biskra Havalimanı gümrüklerinde kontrole tabi tutulmaktadır. Gümrük kontrollerine ilişkin mevzuat için : https://www.douane.gov.dz/IMG/pdf/decret_executif_no_93-286_du_23_novembre_1993_reglement_le_controle_phytosanitaire_aux_frontieres.pdf
e) Helal Belgelendirme:
Cezayir’de 2014 yılından itibaren gıda ürünlerinde helal belgesi zorunlu hale getirilmiş olmasına rağmen mevzuatın tam olarak uygulanması 2023 yılından itibaren gündeme alınmıştır.
İlgili mevzuat için : https://www.commerce.gov.dz/fr/reglementation/arrete-interministeriel-du-17-mars-2014
Cezayir’in başta Fransa ve diğer Avrupa bölgesi ülkelerinden ithal edilen gıda ürünlerinin helal sertifikasyonu için 2023 yılında Paris Büyük Cami’ne münhasıran yetki verilmesi yönünde aldığı karara ve Paris Büyük Cami’nin ülkemiz menşeli ürünler için bir yetkili atamasına binaen, ülkemiz menşeli gıda ürünlerinin bu karar kapsamına dahil edilip edilmeyeceğine dair muğlak durum Cezayir kurumları nezdindeki bazı girişimlerimizin neticesinde Cezayir Dışişleri Bakanlığı’nın tarafımıza gönderdiği 03.06.2024 tarih ve 1163 notası ile netlik kazanmıştır.
Söz konusu notada, ülkemiz menşeli gıda ürünlerinin Cezayir’e ihracatında ülkemizde yetkili kurumlar tarafından düzenlenen helal belgelerinin şimdilik kabul edilmeye devam olunacağı, bununla birlikte hayvansal gıda ürünleri için Cezayir Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı tarafından uygulanabilecek önlemlere riayet edilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Ayrıca, 16.05.2022 tarihinde “Türkiye Cumhuriyeti ile Cezayir Hak Cumhuriyeti Arasında Helal Akreditasyon Alanında Mutabakat Zaptı” imzalanmış ve söz konusu mutabakat zaptının uygulanması hususunda yetkili kurumlar T.C. Helal Akreditasyon Kurumu ile Cezayir Akreditasyon Kurumu (ALGERAC) olarak belirlenmiştir.
Halihazırda şu gıda ürünlerinde helal belgesi zorunludur: Et ve hayvancılık ürünleri - Hayvansal sıvı ve katı yağlar - Çikolata dahil olmak üzere, şekerlemeler - Pasta ve bisküviler - Yeniden satılması veya gıda endüstrisinde istifade edilmesi hedeflenen ambalajlı gıda katkı maddeleri, - Kazeinat dahil olmak üzere, süt ve süt ürünleri - Peynirler - Bebek mamaları - Peynir mayaları - Yapay aromalar
|