Cezayir, ticari potansiyeli itibariyle ülkemiz için oldukça önemli bir pazar olup, bu kapsamda, pazardaki sürekliliğin devamı bakımından, ticari teamüllere uygun hareket edilmesi, gerek firma gerekse ülkemiz imajını zedeleyici işlemlerden kaçınılması önem arzetmektedir.
Cezayir’de, ülkemiz menşeli ürünlerine karşı olumlu ve Türkiye’ye karşı oldukça sıcak bir yaklaşım bulunmakla birlikte, muhatap tanınana kadar temkinli yaklaşmakta fayda görülmektedir. Cezayir’de iş yapmak isteyen firmalarımız, bu ülkeye özgü yavaşlıklara ve karşılaşmaları muhtemel iletişim sorunlarına sabır göstermeli, tarihi ve kültürel bağlara özen göstererek kendilerine kabul ettirmeli, mümkünse firmayı yerinde görmeli ve yaşanabilecek sıkıntıları çözmek amacıyla karşılıklı güvene dayalı kişisel ilişkiler tesis edilmelidir.
Firmalarımızın, ciddi alıcıların güvenlerini ve yakınlıklarını temin etmek adına, muhataplarını gerekirse Türkiye’ye davet ederek, ürün kapasitelerini ve kalitelerini kaynağında göstermeleri, alıcılarla yüz yüze yakın ilişkiler kurmaları önem taşımaktadır.
Cezayir piyasasında yapılacak temaslarda Arapça ve Fransızca dilllerinin kullanılması, iletişimin kolaylığı ve sürekliliği açısından büyük yarar sağlamakta olup, ülkede haftasonu tatilinin Cuma/Cumartesi günleri olduğunun ve Cezayirli firmaların yazılı iletişimden ziyade sözlü iletişimi tercih ettiğinin bilinmesinde yarar görülmektedir.
Diğer taraftan, daha önce ticaret yapılmamış bir firmadan ithalat talebi ulaştığında veya herhangi bir firma ile ilk kez ticari bir ilişkiye girmeden evvel firmalarımızın kontrol etmeleri gereken ilk husus, karşı tarafta “gerçekten var olan” bir şirketin olup olmadığıdır. Bu çerçevede; ticaret sicil kaydı, vergi numarası, firma adresi, posta kodu, web ve e-posta adresi, telefon numarası gibi bazı temel bilgilerin karşı taraftan talep edilmesi ve bu bilgilerin mümkün olduğunca teyit edilmeye çalışılması faydalı olacaktır.
Bu aşamada, Cezayir Ulusal Ticaret Sicili Merkez sitesinden (
https://sidjilcom.cnrc.dz/web/cnrc/accueil) ücreti mukabilinde Cezayir Ticaret Sicili kayıtlarına üyelik yoluyla ulaşma ve firmanın var olup olmadığına ilişkin sorgulamayı detaylı bir şekilde yapabilme imkanı bulunmaktadır.
Özellikle Cezayirli bir firmaya ilk kez ihracat aşamasında, alıcı/ithalatçı firma ile temas kurulmasının ardından, söz konusu firmanın güvenirliliğinin/kredibilitesinin sorgulatılmasının ihracatçımızın faydasına olacağı değerlendirilmektedir.
Ticaret Müşavirliğimize ulaşan dolandırıcılık şikâyetleri İhracatçı Birliklerine iletilmekte ve bu bilgiler İhracatçı Birliklerince firmalarımıza duyurulmaktadır. Bu çerçevede, firmalarımızın bağlı bulundukları ihracatçı birlikleri tarafından yapılan bilgilendirmeleri takip etmeleri de önem arz etmektedir.
İhracat için gerekli işlemlere başlamadan önce; ihracatçı ve ithalatçının sorumluklarını belirten yazılı bir sözleşme imzalanmasının, hem ayrıntılarla ilgili muhtemel yanlış anlaşılmaları asgari düzeye indirmek hem de riskleri azaltmak bakımından önemli olduğu cihetiyle, Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC)’nin KOBİ nitelikli firmalara yol gösterici olması için hazırladığı “Model Contracts For Small Firms” adlı dokumanın ihracatçı ve ithalatçı arasında yapılacak sözleşmelerde baz alınmasının da ayrıca faydalı olacağı düşünülmektedir.
Cezayir'e yapılacak ihracatlarda akreditif ve vesaik mukabili ödeme şekilleri kullanılmaktadır.