İthalatta gerekli genel bilgi belgeler aşağıda yer almaktadır:
Bu belgeler dışında, ürünün özelliğine göre aşağıdaki belgeler aranabilmektedir:
İnsan sağlığına yarayan ve 5111-1 sayılı Sağlık Kanunu’nda ilaç olarak tanımlanan ilaçların ithalatı, aşağıdaki belgelerden birinin sunulmasına bağlıdır:
Bu belgeler, Ulusal İlaç ve Sağlık Ürünleri Güvenliği Ajansı (ANSM) tarafından verilir.
Bu belgelerden birinin sunulmaması durumunda ithalat için, ilacın yasal olarak piyasada bulunduğunun ve aşağıdaki izinlerden birinin ibraz edilmesi gerekmektedir:
İnsan sağlığına yarayan ilaç tanımı altında bulunmayan ürünler bu düzenlemeye tabi değildir.
5124-13 sayılı Sağlık Kanunu (CSP), bir spor takımının doktoru veya 4061-6 sayılı CSP maddesinde belirtilen koşullarda yabancı uyruklu vatandaşlara eşlik eden askeri sağlık personeli için izin muafiyeti öngörmektedir.
Spor takımının doktoru, ithalat beyanında alıcı olarak belirtilmelidir.
Yasal Referans: 23 Ocak 2004 tarihli 2004-83 sayılı Kararname
Eğer mallarda, etiketlerde, reklamlarda veya eşlik eden belgelerde organik üretime dair bir referans bulunuyorsa, gümrük beyannamesinde, (AB) 2018/848 sayılı Tüzüğün 45. maddesinin 1. fıkrasının (iii) bendinde belirtilen C644 kodu işaretlenerek “certificat d'inspection biologique (COI)” organik ürün beyannamesi ibraz edilmelidir.
Ürünlerin organik olmaması durumunda Y929 kodu beyan edilmelidir.
9 Kasım 2021 tarihinden itibaren, sınır kontrol noktasındaki yetkili makamca onaylanmış bir kontrol sertifikası (COI) ile birlikte organik tarım ürünlerinin ithalatını bildiren işletmelerin, bu belgeleri gümrük idaresine ayrı olarak sunmasına gerek kalmamıştır. Zira DELTA-G ve TRACES-NT arasındaki GUN bağlantısı çerçevesinde, gümrükleme işlemleri sırasında COI kontrolleri otomatikleştirilmiştir.
Patlayıcı ürünlerin üçüncü ülkelerden AB'ye ithalatı kapsamında, Savunma Kanunu'nun L.2352-1 maddesi ve 71 Sayılı Kararname uyarınca patlayıcı toz ve maddelerin ithalatı için Etkisiz hale getirme belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
Ayrıca Cerfa n° 11192*03 numaralı “Savaş malzemeleri, silah ve mühimmat ithalatı için izin” başvurusunun doldurulması gerekmektedir :
Kalay, tantal ve tungsten, bunların cevherleri ve altını ithal eden AB ithalatçıları, (AB) 2017/821 sayılı Yönetmelik ile tanımlanan tedarik zincirleriyle ilgili tespit yükümlülüklerine tabidir.
1 Ocak 2021'den bu yana, yönetmeliğin Ek 1'inde atıfta bulunulan kalemler kapsamında gümrük işlemleri tamamlanan ve her kalem için belirlenen yıllık eşikleri (kg cinsinden) aşan malların ithalatçıları, doğrudan menşe ülkesine bakılmaksızın yükümlü sayılmaktadırlar.
Bu yönetmeliğin amaçları:
-Bu metal ve cevherlerin akışlarının izlenebilirliğini sağlamak,
-Güvenli, şeffaf ve doğrulanabilir tedarik zincirlerinin oluşturulmasını sağlamak,
-Yerel halkın ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacak şekilde, silahlı çatışmalara yol açmaksızın, insan haklarını ihlal etmeksizin, ürünlerin AB’ye ithalatını sağlamak ve teşvik etmek.
2017/821 sayılı Yönetmelik, gümrük beyannamesi sırasında bir belgenin ibraz edilmesini öngörmemektedir ancak ithalatçı, tedarik zincirinin güvenliğine ilişkin çeşitli yükümlülüklere tabidir:
- Özen yükümlülüğünün etkili bir şekilde yerine getirilmesi (madde 4),
- Risklerin tanımlanması, değerlendirilmesi ve önlenmesi (madde 5),
- Özen yükümlülüğünün bağımsız bir üçüncü tarafça yerine getirildiğinin doğrulanması (madde 6),
- Özen yükümlülüğünün uygulanmasına ilişkin bilgilerin özellikle kamuya ve doğrudan müşterilere iletilmesi (madde 7)
E-ticaret için uyulması gereken normlar ve elde edilmesi gereken lisanslar geleneksel ticaretle aynıdır. İthalatta izne, kısıtlamalara veya özel formalitelere tabi ürünler aşağıda yer almaktadır:
Hayvanlar, hayvansal kökenli ürünler, hayvan yemi, belirli bitkiler ve belirli gıda maddeleri (özellikle kurutulmuş meyveler) için akışların belirlenmiş giriş noktalarından gerçekleştirilmesine yönelik özel bir sistem mevcuttur. Bu ürünler aslında gümrükten geçirilmeden önce veterinerlik, bitki sağlığı veya sağlık kontrolüne tabidir.
-Hayvan veya hayvansal ürünler veya hayvanlar, bitkiler ve bitkisel ürünler için gıdalarda ilgili kurum
DGAL (Tarım ve Gıda Egemenliği Bakanlığı’na bağlı Gıda Genel Müdürlüğü), Avrupa ve Uluslararası Sağlık İşleri Alt Müdürlüğü, Veteriner ve Bitki Sağlığı Sınır Denetim Servisi
251 rue de Vaugirard, 75732 Paris Cedex 15
Tel. : 01 49 55 58 24
Faks: 01 49 55 83 14
Sağlık kontrolleri DGCCRF (Rekabet, Tüketici İşleri ve Sahtecilikle Mücadele Genel Müdürlüğü) tarafından gerçekleştirilmektedir.
59 Bulvarı Vincent Auriol, 75013 Paris
Tel : 01 44 87 17 17
25 Ocak 2010 tarihinden bu yana, bazı üçüncü ülkelerden (Brezilya, Hindistan, Türkiye vb.) gelen yer fıstığı, baharat, pirinç, muz gibi gıda maddelerinin ithalatı güçlendirilmiş sağlık kontrollerine tabi tutulmuştur. Gümrük işlemleri, sağlık otoritesi tarafından verilen “ortak giriş belgesi” adlı bir belgenin ibrazına tabidir. Benzer şekilde, ithalat sırasında DGCCRF taze meyve ve sebzelerin pazarlama standartlarına (adil ve pazarlanabilir sağlıklı kalite) uygunluk kontrolünü gerçekleştirir. Bu kontrolün sonunda DGCCRF, gümrük beyannamesini destekleyecek şekilde ibraz edilmesi gereken bir uygunluk belgesi düzenler.
Özellikle ilaçlar, ithal edilmeden önce ithalat iznine tabidir. Bu, bir Pazarlama Yetkisi (AMM), bir Geçici Kullanım İzni (ATU), belirli homeopatik ilaçlar için Fransız Sağlık Ürünleri Güvenliği Ajansı’na (AFSSAPS) kayıt, biyomedikal araştırma için gerekli ilaçların ithalatında AFSSAPS tarafından verilen yetki olabilir. İlaçlar narkotik veya psikotrop ilaçlar olarak sınıflandırıldığında, her operasyon için AFSSAPS tarafından ithalat izni verilmesi gerekmektedir. Diğer sağlık ürünleri (müstahzarlar, kozmetikler) ile ilgili olarak, AFSSAPS özel ve genel sağlık politikası önlemlerini benimser. Bunlar ajansın web sitesinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Tıbbi cihazların standartlara uygun olması gerekmektedir.
Fransız Sağlık Ürünleri Güvenliği Ajansı (AFSSAPS)
143-147 bulvarı Anatole-Fransa
93285 Saint-Denis Cedex
Kimyasalların ithalatı, kalıcı organik kirleticilere (KOK) ilişkin Stockholm Sözleşmesi tarafından düzenlenmektedir. Bu nedenle, en son 24.08.2010 tarihli R(CE) No. 757/2010 ile değiştirilen R(CE) No. 850/2004, Ek I, kesinlikle yasaklanmış kimyasalların bir listesini oluşturur. Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, Yetkilendirilmesi ve Kısıtlanması Yönetmeliği (REACH) de özellikle kimyasal ürünlerin ithalatçılarına yönelik raporlama yükümlülükleri getirmektedir. Tüm bu düzenlemeler için izlenecek adımları öğrenmek amacıyla MEDDTL Risk Önleme Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kimyasal Maddeler ve Müstahzarlar Ofisine danışılması faydalı olacaktır.
İthalatta uygulanan sağlık kurallarına bakılmaksızın, canlı olsun veya olmasın hayvan ve bitki türleri ile bu türlerden elde edilen ürünlerin ticareti Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) tarafından sıkı bir şekilde düzenlenmektedir. Bu, canlı veya ölü olsun, sözleşmenin eklerinde listelenen türlerdeki hayvanlar ve bitkilerin yanı sıra bunların parçaları (deriler, tüyler, dişler, fildişi dişleri vb.) ve bunlardan elde edilen ürünler (deri, el çantası, saat, kayışlar vb.). ile ilgilidir.
Ticareti kesinlikle yasaklanan veya CITES Sözleşmesi ve Topluluk düzenlemeleri tarafından düzenleyici koşullara tabi olan türlerin örneklerini elinde bulunduran veya taşıyan kişiler, bu bulundurmanın ithalat ve ihracat için yasal olduğunu her zaman gerekçelendirebilmelidir. Bu düzenlemeye uyum sağlamak için aşağıdakilerin sunulması gerekmektedir:
İthalatta (ihracatta olduğu gibi), menşe üçüncü ülkenin ve varış üye devletinin yetkili CITES yönetim otoriteleri tarafından verilen gerekli CITES izinleri veya sertifikaları. Fransa'da CITES belgeleri, bölgesel vilayetlerdeki Çevre, Kalkınma ve Konut Bölge Müdürlükleri (DREAL) tarafından düzenlenir ve Ekoloji, Sürdürülebilir Kalkınma, Ulaştırma ve Konut Bakanlığı'na bağlıdır. MEDDTL (İmar ve Doğa Geliştirme Genel Müdürlüğü, Su ve Biyoçeşitlilik Müdürlüğü, Türler ve Çevrelerini Koruma ve Geliştirme Alt Müdürlüğü, Tehdit Altındaki Türlerin Uluslararası Değişim Ofisi)
Grande Arche de la Défense, güney duvarı
92055 Paris la Défense Cedex
Çok. : 01 40 81 21 22
www.developpement-durable.gouv.fr
Korunan türlerin listesine erişmek için: http://cites.ecologie.gouv.fr/
- Savaş malzemeleri, silahlar ve mühimmat: 6 Mayıs 1995 tarih ve 95-589 sayılı Kararnamenin ilk altı kategorisine giren savaş malzemeleri, silahlar ve mühimmatın ithalatı, savaş malzemeleri ithalatı iznine (AIMG) tabidir.
- Sahte ürünler
- Pedofili ürünleri: yani “reşit olmayanların pornografik nitelikteki resimlerini veya temsillerini içeren her türlü nesne”
- 7. maddede belirtilenler hariç olmak üzere asbest veya onu içeren ürünler (iş kanunu ve tüketici kanunu uygulanarak alınan, asbest yasağına ilişkin 24 Aralık 1996 tarihli kararname)
- Belirli tehlikeli maddeleri içeren ürünler (örneğin kurşun tuzları, nikel)
- Bitki sağlığı gereklilikleri, bitkisel ürünler ve diğer nesnelerle ilgili 24 Mayıs 2006 tarihli kararnamenin III. Bölümü kapsamında tüm üye devletlerde piyasaya sürülmesi yasak olan bitkiler, bitkisel ürünler ve diğer ürünler (kabuk, tohumlar, toprak ve yetiştirme ortamları)
- Yürürlükteki ulusal veya topluluk sağlığı düzenlemeleri kapsamında yasaklara tabi olan hayvansal gıda maddeleri veya hayvan kökenli gıda maddeleri
- Bisfenol A olarak da bilinen 2,2-bis(4-hidroksifenil) propandan üretilen polikarbonat biberonlar
- Kedi ve köpeklerin derileri veya kürkleri ve bunları içeren her türlü ürün.
Bazı ürünler, ithalat ve/veya ihracat sırasında çeşitli kısıtlamalara tabidir:
- Sivil ve askeri ikili kullanıma sahip mallar
- Savaş malzemeleri, silahlar ve mühimmat
- Ulusal hazineler ve kültürel varlıklar
- İlaçlar
- Psikotrop ilaçlar
- İnsan ve veterinerlikte kullanılan ilaçlar
- İnsan vücudundaki organlar, dokular ve hücreler
- İnsan vücudundaki gametler
- Sahte veya aldatıcı mallar
- Kararsız kan ürünleri
- Yapay ve doğal radyonüklid kaynakları
- Radyoaktif atıklar dahil atıklar
- Reşit olmayanların pornografik nitelikteki görüntülerini ve/veya temsillerini içeren nesneler (Ceza Kanunu’nun 227-23. maddesi)
- Veteriner sertifikasına tabi canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler
- Bitki sağlığı pasaportuna tabi bitki ve bitkisel ürünler.
Her bir ürüne ilişkin kısıtlamaların, yetkilerin ve özel formalitelerin ayrıntılarını öğrenmek ve daha fazla bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşılması mümkündür: https://www.douane.gouv.fr/fiche/restriction-de-circulation-ou-interdiction-de-certaines-marchandises
|