Avrupa Birliği (AB), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve İktisadi işbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi olan Fransa’nın kalite altyapısı, AB teknik mevzuatına, DTÖ Ticarette Teknik Engeller Anlaşması (TBT) kapsamındaki uluslararası kurallara ve ulusal standartlara tabidir. Uluslararası normların ve uyumlaştırılmış AB mevzuatının dışında kalan düzenlenmemiş alanda da AB üyesi ülkelerle karşılıklı tanıma prensibi uygulanmaktadır.
Diğer taraftan, Fransa, piyasaya arz edilecek ürünlerin insan ve hayvan sağlığına, can ve mal güvenliğine, çevreye zarar vermeyen ürünler olması ile tüketici haklarına yönelik önlemlerin alınması hususunda hassas davranan bir ülkedir. Bu itibarla, 12 Temmuz 1983 ve 83-642 sayılı karar ile mevzuat ve uygulama hakkında danışma merci olarak görev yapması öngörülen Ulusal Tüketim Konseyi (Conseil National de la Consommation-CNC - https://www.economie.gouv.fr/cnc) kurulmuştur.
Bu çerçevede, tüketici haklarına ilişkin ihlal ve eksiklikler hâlihazırda Ekonomi, Finans, Sanayi ve Dijital Egemenlik Bakanlığı, Rekabet, Tüketim ve Sahteciliğin Önlenmesi Genel Müdürlüğü’nün (DGCCRF) https://www.economie.gouv.fr/contact/contacter-la-dgccrf?dest=particulier adresinde bulunan alanlardan faydalanılarak özel ve tüzel kişilerce bildirilebilmektedir.
AB’de akreditasyonun, piyasa gözetimi ve denetiminin (PGD) kurallarını düzenleyen 765/2008/EC sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü, Fransa’da konuya ilişkin ana kuralları belirlemektedir. Bu faaliyetin temel amacı ürünün menşei ne olursa olsun özellikle tüketicinin sağlığını ve güvenliğini garanti altına alabilmeye yönelik uygulamaların sadece Fransa’da değil aynı zamanda tüm AB pazarında temin edilmesidir.
Standartlar: Fransız standartlar sistemi, sektörel standart bürolarının çalışmaları ile pek çok sektörde ortak alanları düzenleyen resmi standart kuruluşu: Fransa Standartlar Birliği (Association Française de Normalisation-AFNOR) düzenlemelerine dayanmaktadır. AFNOR, Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (Organisation Internationale de Normalisation-ISO) ve Avrupa Standardizasyon Komitesi (Comité Européen de Normalisation-CEN) nezdinde Fransa’yı temsil etmektedir.
AFNOR, Norme Française (NF) olarak kısaltılan Fransız standartları ve kendi markası AFAQ ile Fransa’da işletme sistemi, ürün, hizmet ve mesleki yeterlilik konularında belgelendirme yapmakta; AB direktifleri çerçevesinde de tıbbi cihazlar, kişisel koruyucu donanımlar, çelikten inşaat malzemeleri, kireç, granüller, duman/yangın alarm ve donanımları, ateşe ve yangına dayanıklı kapı ve pencereler, beton yapıları koruyucu sistem ve ürünler, kiremitler, hidrolik yol bağlayıcıları, bitümler ve bitümlü bağlayıcılar, satıh kaplamaları gibi birçok ürün için CE belgelendirmesi yapmaktadır.
Norme Française (NF) belgelendirmesini Fransız ithalatçılar AB teknik düzenlemelerinin öngördüğü belgelendirmeye veya AB uyumu sağlanmış standartlara ek olarak talep edebilmektedir. Bu kapsamda, NF belgesi veren temel kurum AFNOR’dur. Ancak, AFNOR tarafından tanınmış başka uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca da NF belgesi verilebilmektedir. NF belgesi sanayi, tüketim ve çevre odaklı çeşitli ürünler ve bazı hizmetler için istenebilmektedir. Örneğin; kömürlü ızgaralar/barbeküler, yangın söndürücüler, motosiklet kaskları, düdüklü tencereler, sobalar, kaplamada kullanılan kayagan taşları, gazla çalışan cihazlar bazı öne çıkan ürünlerdir.
Ayrıca; aralarında ISO:14001-22301-27001-45001, OHSAS 18001, IATF 16949, HACCP de bulunan birçok uluslararası belgelendirme AFNOR tarafından yapılmaktadır. Kuruluşun sektörel sertifikasyonları arasında: uzay/havacılık, tarım/gıda, otomotiv, bankacılık/sigortacılık, inşaat, enerji, demiryolu, mesleki eğitim, gayrimenkul, sanayi, bilgi teknolojileri, sağlık/halk sağlığı, hizmetler, kamu hizmetleri, turizm ve ulaştırma/lojistik yer almaktadır.
Detaylı bilgi sayfaları:
Norme Française sektörleri:
Norme Française belgelendirme kuruluşları:
CE işareti sektörleri:
Teknik Düzenlemeler: Fransa, AB Teknik mevzuatını esas almakta ve uygulamaktadır. Ürün güvenliği konusundaki AB mevzuatına uyum ve mevzuatın uygulanmasından sorumlu temel birim Ekonomi, Finans, Sanayi ve Dijital Egemenlik Bakanlığı, Rekabet Tüketim ve Sahteciliğin Önlenmesi Genel Müdürlüğü’dür (DGCCRF).
Detaylı bilgi sayfaları:
Akreditasyon: Fransız Akreditasyon Komitesi-COFRAC (Comité Français Accreditation) 1994 yılında kurulmuş ve 2008 yılı Aralık ayında çıkarılan bir Kararname ile Fransa’nın tek ulusal akreditasyon kuruluşu olarak belirlenmiştir. COFRAC, European Co-operation for Accreditation-EA, International Accreditation Forum-IAF ve International Accreditation Cooperation- ILAC üyesidir.
Ürün Güvenliği:
Fransa Ekonomi, Finans, Sanayi ve Dijital Egemenlik Bakanlığı Rekabet, Tüketim ve Sahteciliğin Önlenmesi Genel Müdürlüğü (DGCCRF) ürün güvenliği konusunun koordinasyonundan ve takibinden sorumlu ana idaredir. Gıda veya gıda dışı tüm ürünlerin her aşamasında (üretim, ithalat, dağıtım, ihracat) ve hizmetlerde ticari faaliyetin şekli ne olursa olsun denetim, takip ve yaptırım işlemlerini başlatma yetkisi bulunmaktadır. DGCCRF söz konusu uygulamalarla ilgili belirlenmiş kuruluşların bulunmadığı tüm alanlarda sorumlu ve yetkilidir. Ayrıca, tüketicinin korunmasından da sorumludur. Sağlık, güvenlik denetimleri dışında, piyasada fiyat kontrolünü gerçekleştirmekte, haksız rekabeti önlemeye çalışmaktadır. Tüketim ve rekabete ilişkin ikili ve çoklu anlaşmaların hayata geçirilmesine destek vermektedir.
DGCCRF gıda ürünlerinde içerik, beslenme düzeyine ilişkin etiketleme, bilgilendirme, hijyen, soğuk zincir durumu; gıda dışı ürünlerde ise etiketleme, CE işareti, ürün kayıt ve test şartlarına uyum gibi unsurların gözetimi ve denetiminden sorumlu mercidir. Yüksek riskli ürünlerde (oyuncaklar, bebek ürünleri, spor ve eğlence malzemeleri, kişisel koruyucu donanımlar, kozmetikler, kimyasal maddeler) daha etkin denetim yapmaktadır. Bu çerçevede, ürünlerin ilk defa piyasaya arz koşullarını detaylı olarak incelemekte (Contrôles de la Première Mise sur le Marché- CPMM), piyasa, risk ve kalite koşullarına uyum durumlarına bakmaktadır. Ürünlerden örnek alıp uygunluk değerlendirmesi için laboratuvarlara ve ilgili kamu kurumlarına yönlendirmektedir. Bu kurumlar temel olarak: Fransa Gıda, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Ulusal Ajansı (Agence nationale de sécurité sanitaire, de l’alimentation, de l’environnement et du travail-ANSES) ve Fransa İlaç ve Sağlık Ürünleri Güvenliği Ulusal Ajansı (Agence Nationale de sécurité du Médicament et des produits de santé-ANSM) olarak yapılanmıştır. Diğer taraftan, AB’nin güvensiz ürün bildirim sistemleri RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ve RAPEX (Rapid Exchange of Information on Non-Food Products) nezdindeki işlemleri yürütmektedir.
|