İtalya’da ithalatta genel anlamda AB kuralları geçerlidir. Bazı tarım ürünlerinin AB'ye ithalatı, ithalatçının talebi üzerine, serbest dolaşım izninden önce AB Üye Devletlerinin yetkili makamları tarafından verilen bir ithalat sertifikasının ibrazına ve ithalatın kanıtının sunulması üzerine iade edilebilir güvenlik depozitosuna tabi olabilir. Tekstil ürünlerinin AB’ye ithalat rejimi serbesttir. Ayrıca, Belirli demir, çelik ve alüminyum ürünlerinin AB'ye ithalatı farklı kontrol önlemlerine tabi olabilmektedir. AB dışı ülkelerden yapılan sanayi ürünleri ithalatında bazı istisnaların haricinde İtalya serbest ticaret politikasını izlenmektedir. Bu istisnalardan biri, bazı ülkelerden daha önceden belirlenmiş ürünlerin ithalatında miktar kısıtlamaları ve kontrol önlemleri uygulanmasını içermektedir. Bu tür kısıtlamalara konu olan ürünler arasında tekstil ürünleri, eldiven, ayakkabı, porselen, cam ve seramik mamuller, çelikten mamul ürünler, oyuncaklar, bazı kimyasal ürünler yer almaktadır. Diğer taraftan yasaklı maddeler, ateşli silahlar, patlayıcılar ve cephane gibi bazı maddelerin ithalatı özel lisanslara tabidir. Kesin ithalat, malları etkileyen tüm gümrük vergilerinin ödenmesini içerir ve operatörün AB dışı bir ülkeden gelen malları herhangi bir gümrük veya vergi bağından serbest bırakmasına izin verir. Serbest dolaşım rejimi ile AB dışı mallar, Birlik statüsüne sahiptir. Bu rejim, Avrupa Birliği'ne girişte yapılan bir giriş beyanını gerektirir. İthalatta Gümrük operasyonu aşağıdaki faaliyetleri içerir:
-Ticari politika önlemlerinin uygulanması (ithalat lisanslarının doğrulanması, yasakların olmaması, kotaların varlığı ve kapasitesi vb.), -Malların ithalatı için gerekli diğer formalitelerin tamamlanması (sıhhi, bitki sağlığı kontrolleri vb.); -Topluluk mevzuatına göre yasal olarak ödenmesi gereken vergilerin uygulanması, -Mallar ayrıca, ulusal mevzuatta öngörülen iç vergilendirmenin yerine getirilmesiyle ulusal topraklarında tüketime yönelik ise, ithal edilebilirler.
Üçüncü ülkelerden İtalya’ya ithal edilen ürünleri kontrol etmekle görevli yetkili makam Ekonomi ve Maliye Bakanlığı nezdindeki Gümrük ve Tekel Kurumu’dur.
İthalatta Talep Edilen Belge Örnekleri aşağıda sunulmaktadır. |